Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Jay Rockefeller traži američku istragu Murdochova medijskog carstva

Piše Bojan Klima

Američki senator Jay Rockefeller prognozira da će vjerojatna kongresna istraga navoda da su novinari i kontraktori britanskog tabloida The News of the World neovlašteno prisluškivali telefonske komunikacije britanskih građana pokazati da je sličnog nezakonitog djelovanja od strane 'medijske imperije Ruperta Murdocha' bilo i u Sjedinjenim Državama.

Senator Rockeffeler, predsjedatelj Odbora za trgovinu, znanost i promet pozvao je na pokretanje službene istrage kako bi se utvrdilo jesu li prisluškivani bili i državljani Sjedinjenih Država. Rockefeller je rekao da se 'kladi' da će istraga pronaći 'nešto protuzakonito'. On predviđa da će ovaj, za sada, britanski skandal imati 'produžetak' i u Americi – gdje je medijski magnat Rupert Murdoch vlasnik dnevnika Wall Street Journal, tabloida New York Post kao i televizijske mreže Fox News Channel.

Jay Rockefeller, demokratski senator iz Zapadne Virginije – inače praunuk jednog od prvih američkih mega-tajkuna i filantropa iz 19. stoljeća, Johna D. Rockefellera - posebno je zabrinut mogućnošću da je bilo neovlaštenih upada u mobitel-sekretarice žrtava terorističkih napada od 11. rujna, kao što su u Britaniji navodno, među ostalima, bili neovlašteno snimani telefonski razgovori obitelji žrtava terorističkih napada u Londonu te obitelji vojnika poginulih u Afganistanu i Iraku.

U ovom trenutku, istražuje se 'hacking' u Britaniji koji je izvan američke jurisdikcije. Međutim, Kevin Zeese, odvjetnik organizacije ProtectOurElections.org koja prati objektivnost izbora podsjeća da je Rupert Murdoch – rođenjem Australac – 1985. preselio u Sjedinjene Države kako bi iskoristio pogodnosti koje američko državljanstvo pruža vele-poduzetnicima.

Melanie Sloan iz organizacije Citizens for Responsibility and Ethics in Government sa sjedištem u Washingtonu kaže da je 'teško zamisliti da se slične ilegalne aktivnosti kao u Britaniji nisu događale i ovdje'. 'Republikanci jesu dosta vezani uz Murdocha, ali sumnjam da je ta veza toliko jaka da bi išla na štetu njihovih sugrađana – poput žrtava terorizma ili naših ratnih žrtava' – rekla je Melanie Sloan.


Post je objavljen 13.07.2011. u 20:35 sati.