Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Arca svetog Dominika

(Opis ide od vrha prema dnu) (6)



Na vrhu svjećnjaka što se diže nad Arcom, dominira kip Vječnog Oca - stvoritelja svega svijeta. On pokazuje svoju ljubav prema svijetu držeći ga usvojoj ruci.



Ispod njega dva putta - simboli duhovnih bića, pridržavaju vjence od voća -sombol zemlje, ispod kojih se „igraju“ četiri dupina - simbol mora.



Po sredini mjesta gdje se susreću vijenci od voća i delfini nalazi se Pieta (Umrli Isus) između dva anđela koji se klanjaju. Desni anđeo je anđeo Navještenja dok lijevi anđeo Muke.
Poviše četiri cvijetna ukrasa (na svakom kutu po jedan) nalaze se evanđelisti obučeni u istočnjačke haljine.
Po prednjem rubu poklopca Arce sa lijevo na desno nižu se zaštitnici grada Bolonje: sv.Franjo Asiški, sv.Petronio, sv.Dominik, sv.Florijan, dok se sa stražnje strane se nalaze: sv.Agrikola, sv. Ivan Krstitelj, sv.Prokolo, sv.Vitale.



Osim kipova koje su napravili Michelangelo (sv.Petronio i sv. Procolo) i Cortellini ( sv. Ivan Krstitelj), cijeli gornji dio sarkofaga je dijelo Nicolo d'Antonio da Bari (nazvanog još i Nicola dell'Arca). Njegov je još i slatki lijevi anđeo koji podržava svijećnjak na samoj menzi oltara dok je desni dijelo samog Michelangela.



U središnjem dijelu sarkofaga se nalazi mala kutija od čempresova drveta unutar koje su zemni ostaci sv.Dominika. Jedino se glava svetog Utemeljitelja čuva u posebnom relikvijaru.
Idejni začetnik sarkofaga je Nicla Pisano, a isklesao ga je uz pomoć svojih suradnika. Svečano je postavljen 1267. godine.

Na rubu lijeve strane sarkofaga nalazi se kip apostola Pavla. Slijedi kompozicija u kojoj sveti Dominik uskrisuje mladog Napoleona koji je pao s konja, te ga živa i zdrava vraća majci. U središnjem dijelu sarkofaga se nalazi kip Gospe s Djetetom. Slijedi kompozicija čudo s knjigama bačenim u vatru, te se na kraju nalazi kip pape Honorija III.




Na desnoj bočnoj strani prikazano je Čudo s kruhom kojeg donose anđeli, a odnosi se na događaj koji se dogodio u Mascarelli. Na kraju se nalazi kip sv.Dominika koji u ruci drži knjigu.




Stražnja strana sarkofaga podjeljenaje u dva dijela. Lijeva strana se sastoji od jedne kompozicije, dok desna donosi tri epizode iz života blaženog Reginalda utemeljitelja bolonjskog samostana.
U lijevoj kompoziciji se vidi kako sveti Reginald obećaje Dominiku ulazak u Red, blaženik „pada“ bolestan te na kraju ga Gospa ozdravlja te mu pokazuje odijelo Reda Propovjednika.U centru se nalazi kip Presvetog Otkupitelja.




Desna strana je sastavljena iz jednog komada a prestvalja tri epizode u kojima: Dominik traži odobrenje za Red od Inocenta III, papa ima san u kojem vidi gdje Dominik podržava Lateransku Baziliku, te papa odobrava projekt Reda. Na kraju se nalazi sv Augustin autor Pravila koje opslužuju dominikanci.




Reljef lijeve bočne strane prikazuje dva događaja. U prvom se sv.Petar i sv.Pavao ukazuju sv. Dominiku te mu pružaju štap i knjigu - simbole apostolata. Slijedeća scena prikazuje sv.Dominika kako šalje svoju braću da propovjedaju širom svijeta.

Između sarkofaga i oltarne menze nalazi se niz reljefa koji su dijelo Alfonsa Lombardia iz 1532.



S lijevo na desno slijede; Rođenje sv.Dominika, Mali Dominik vrši pokoru i spava na zemlji, Svetac prodaj svoje knjige da bi pomogao gladne.
U centru je reljef Poklon kraljeva.
Desno je scena kad Dominikova odlaska u Nebo sa ljestvama kod kojih se nalaze Otkupitelj i Gospa.
Sam oltar je dizajniran od Maura Tesi, izradio ga je Alessandro Salvolini 1768. godine i ukrašen je mramornim prikazom Ukapanje svetog Dominika.

Na stražnjoj strani oltar, ispod sarkofaga nalazi se mala niša zaštićena brončanim rešetkama. U njoj se se čuva Relikvijar u kojem se nalazi Glava svetog Dominika. To je remek djelo bolonjskog zlatarstva iz 1383. godine a napravio ga je Jakob Roseta di Bologna.



Relikvijar ima visoko oktogonalno postolje ukrašeno sličicama koje prikazuju događaje iz života sveca. Poviše se nalazi niz anđela glazbenika na postoljima.
Nastavak relikvijara je podjeljen na tri kata (arhitektura koja se nalazi po građevinama Bolonje).
Na prvom katu unutar antičkih lukova se nalaze kipovi ljudi. Drugi kat prikazuje prozore sa biforama, dok se sa trećeg kata granaju cvijetovi na koje je položen oktogonalni hram ukrašen gotičkim prozorima.

Unutar ovog oktogonalnog hrama čuvaju se relikvije Glave svetog Dominika. Srebreno poprsje svetog Dominika koje se nalazi na vrhu relikvijara nadodan je u kasnije doba.


Post je objavljen 19.07.2011. u 11:10 sati.