Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdesamobor

Marketing

Pokaznom vježbom samoborski vatrogasci zadivili Petkov Breg

Svečanoj proslavi 50. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petkov Breg, održanoj u nedjelju, 26. lipnja 2011. godine u Petkovom Bregu, prethodila je pokazna vježba spremnosti u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Samobora. Vježba je počela točno u 15 sati, nakon što se oglasila sirena na Vatrogasnom domu, a u njoj su sudjelovala četiri dobrovoljna vatrogasna društva: DVD Galgovo, DVD Samobor, DVD Bregana i DVD Rude te Javna vatrogasna postrojba grada Samobora, pod koordinacijom i zapovjedništvom Vatrogasne zajednice grada Samobora.

opis slike opis slike

Vježba je osmišljena kao mogući događaj, temeljen na stvarnim situacijama u kojima je bilo potrebno djelovanje većeg broja postrojbi s više vatrogasaca i više vatrogasne tehnike, što se već dešavalo na području grada Samobora. Stoga je pred ovu vježbu pokaznog karaktera postavljen zadatak uvježbavanja i koordiniranja većeg broja postrojbi, vatrogasaca i vatrogasne tehnike. Na taj je način istovremeno predstavljen i sustav zapovijedanja na intervencijama, a prisutni su upoznati s vatrogasnom opremom i tehnikom kojom raspolažu postrojbe.

opis slike opis slike

Scenarij događaja osmišljen je prema ideji organizatora. Zbog nagle promjene vremenskih uvjeta došlo je do grmljavine i pojave munji koje udaraju u središte Petkovog Brega. Prva munja pogađa gospodarski objekt u neposrednoj blizini Vatrogasnog doma. Druga munja pogađa sam Vatrogasni dom što je onesposobilo tamošnje vatrogasce jer im je sva oprema i tehnika zahvaćena požarom. Treća munja pogađa obiteljsku kuću dok četvrta munja pogađa sijeno koje se nalazi na obližnjoj livadi. Dok mjesto pogađaju munje, cestom kraj Vatrogasnog doma prolazi osobno vozilo a vozač je, izbjegavajući munje u strahu za vlastiti život, izletio s prometnice, prevrnuo se te nije mogao izići iz vozila koje se potom zapalilo.

Zbog blizine mjesta, prvo je na intervenciju stiglo DVD Galgovo s navalnim i kombi vozilom te je, uvidjevši najveće razmjere požara na gospodarskoj zgradi, započelo s gašenjem upravo tog objekta.

Dok je gašenje gospodarske zgrade još bilo u tijeku, na mjesto nezgode dolazi JVP Samobor koje započinje gašenje zapaljenog vozila. Naime, prema informacijama predviđenima vježbom, vatrogascima nije bilo poznato ima li u vozilu unesrećenih, dok u gorućim objektima unesrećenih osoba nema. Nakon gašenja automobila, vatrogasci su izvršili osiguranje vozila od pomicanja te su hidrauličnim alatom oslobodili unesrećenu osobu koju je za ovu priliku 'glumila' lutka.

opis slike opis slike

Kako se gašenje gospodarskog objekta te spašavanje unesrećenog iz osobnog vozila privodilo kraju, priliku za demonstraciju svojih sposobnosti dobilo je DVD Samobor, koje je na gašenje munjom pogođene obiteljske kuće stiglo autoljestvom i autocisternom. Grupa vatrogasaca opremljena izolacijskim aparatima ušla je u kuću koristeći autoljestvu te tamo ugasila nastali požar, dok je druga grupa, također koristeći autoljestvu, obavljala gašenje krovišta.

DVD Bregana je bila zadužena za gašenje požara na društveno – vatrogasnom domu. Vatrogasci opremljeni izolacijskim aparatima s tri mlaza vode uspješno su izvršili vježbu gašenja doma, uz spašavanje vatrogasca koji se, kako je zamišljeno vježbom, ozlijedio prilikom gašenja.

opis slike opis slike

DVD Rude su za svoju intervenciju gašenja požara na otvorenom prostoru iskoristile terensko vozilo za gašenje požara otvorenih prostora, nakon čega su vatrogasci koristeći naprtnjače ugasili ostatke tinjajućeg sijena.

opis slike opis slike

U ovom prikazu spremnosti rada vatrogasnom opremom i vatrogasnom tehnikom sudjelovalo je ukupno 45 vatrogasaca, koristeći 11 vatrogasnih vozila, na zadovoljstvo prisutnih mještana i njihovih gostiju.

Tekst i foto: Ivana Kokot


Post je objavljen 29.06.2011. u 20:28 sati.