Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Ksenofobi svih zemalja - ujedinite se!

Nedavno sam objavio tekst Volim Hrvatsku - Da za Europsku uniju!. Objasnio sam da sam općenito skeptik, pa i u ovom posebnom slučaju, ali da biti skeptik ne znači biti a priori protiv.

Shame of us

Većina onih, koji sebe nazivaju "euroskepticima" zapravo su ksenofobni "eurofobi". Boje se stranaca, kakvi god bili i kakve god darove donosili.

Propaganda protiv EU cilja na taj strah i na druge negativne emocije i situacijski uvjetovane reakcije. "Jaca je za EU? Onda sam ja protiv!"

Na pollitika.com je prije nekoliko dana objavljen jedan tekst, naslovljen EU-skeptik, koji opisuje čistu EU-fobiju, uz mnogo laži i demagogije. Skoro svaka rečenica donosi novu laž ili manipulaciju.

Propaganda je naravno u interesu najprimitivnijeg sloja one mafije, koja je 1990-ih opljačkala Hrvatsku, i sad se boji promijenjenih pravila igre.

Živimo u svinjcu, valjamo se u blatu, ali to je,. jel, naše hrvatsko blato i nećemo ga mijenati za europsku sterilnost!

Europska unija ima političare, birokrate, lobije, te također udruge, građane, razne institucije i procedure da se onemogući, ili barem ograniči, samovolja ove prve tri. Nije EU raj na zemlji, naravno da ima problema - političari, birokrati i lobiji uvijek se nastoje zatvoriti od vanjskih utjecaja (zato treba razlikovati lobirtanje od javnog zagovaranja, public advocacy) - ali situacija se bitno ne razlikuje od one u svakoj pojedinoj državi. U Europskoj uniji postoje naravno društvene i političke borbe.

Kako je EU savez država, postoje zajedničke institucije, postoje i međunarodni lobiji jer se slični interesi iz raznih država povezuju, tako se i građani udružuju i djeluju nad-nacionalno u savezima udruga, međunarodnim udrugama, savezima stranaka... Shvatljivo mi je da postoji strah od toga, ksenofobni refleks, da što će nas tamo neki stranci učit... nut

I naravno totalni nedostatak samopouzdanja. A možda mi nešto naučimo njih? hrvatska

Problem je s ksenofobnom varijantom priče o "nacionalnom ponosu" da ponosa uopće nema.

Samo straha.

Post je objavljen 25.06.2011. u 19:13 sati.