Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konzervativni

Marketing

Podrijetlo Hrvata

U svjetlu najnovijih genetickih istrazivanja o kretanjima,naseljavanjima i razvoju naroda pronasao sam na nama susjednom portalu kurir.rs zanimljiv tekst o genetskoj povijesti Hrvata.

Ako znamo da je to portal srpskih novina sa najvecom nakladom (KURIR) te ako izuzmemo komentare koji su "ukras" pri dnu takvih tekstova,a koji vrve mrznjom i sovinizmom onda je dojam jos zanimljiviji.

Uostalom procitajte:

Kurir.24.jun 2011

http://www.kurir-info.rs/vesti/kanadjani-tvrde-bosnjaci-i-crnogorci-su-hrvati-97861.php


"KANAĐANI TVRDE: BOŠNJACI I CRNOGORCI SU HRVATI?!

VANKUVER - Nedavna istraživanja u genetskoj laboratoriji u Vankuveru u Kanadi potvrdila su poreklo Bošnjaka i Crnogoraca. Genetska biblioteka sa stotinama hiljada genetskih uzoraka iz celoga sveta (Genebase.com) objavili su svoja istraživanja iz Vankuvera, gde se laboratorija i nalazi, u vezi Haplogrupe koja je direktno povezana sa Bošnjacima i Crnogorcima.

Haplogrupa I, koja se uzdigla pre otprilike 25.000 godina na Balkanskom poluostrvu za vreme poslednjeg ledenog doba, ekskluzivno je povezana sa hrvatskom populacijom. Po prvi put u ljudskoj istoriji, u mogućnosti smo da otkrijemo svoju istoriju sa 100 odsto, preciznošću tako što se oslanjamo na redosled DNA koda koji postoji u svakom živom biću na našoj planeti.

Haplogrupe su DNA markeri koji su često geografski orijentisani i koriste se za praćenje zajedničkih predaka čitave populacije. Ovi markeri su često još više podeljeni, dodatnim slovom ili brojem koji simbolizuje još dublju pukotinu među ljudima. Na primer, Hrvati i Bošnjaci imaju najvišu frekvenciju Haplogrupe 12a2, a to je marker koji se može pronaći samo unutar granica Hrvatske, Bosne i Hercegovine i malo više od pola Crne Gore.

Otkad su se pojavila istraživanja može se predložiti da su Bošnjaci i većina Crnogoraca po svim genetičkim podacima - etnički Hrvati. Mapa sleva pokazuje genetički marker 12a2 ograničen na Hrvatsku (32 odsto), Bosnu (40 -50 odsto), na ostrvo Hvar (66 odsto), Korčulu (52 odsto), Brač (36 odsto) i Krk (9.5 odsto). Odemo li severno (prema Sloveniji) vidimo da marker nestaje i postaje slabiji. Isti fenomen nastaje i ako pogledamo prema Ulcinju, lociranom u Crnoj Gori, te ako pogledamo u Albaniju i Srbiju.

Pre 25.000 godina Halpogrupa I pojavila se iz Haplogrupe IJ, zajedničkog pretka Haplogrupe I i Haplogrupe J. Haplogrupa I smatra se ekskluzivnim hrvatskim markerom prema Genebase.com i autoru Dr. Ivanu Juriću, koji je u svojoj knjizi „Genetičko podrijetlo Hrvata" napisao da bi se marker 12a2 trebao zvati „Hrvatski marker". Jurić objašnjava da je Haplogrupa samo Hrvatska, a ne i Bošnjačka, jer dolazi iz današnje Hrvatske i širila se istočno, prema Bosni, i južno prema Crnoj Gori, čineći obe zemlje sličnima.

Haplogrupa IJ došla je iz Haplogrupe F, te je mutirala u Haplogrupu I u današnjoj Hrvatskoj (pretpostavlja se da je nastalo na području oko grada Splita). Haplogrupa F nastala je u Africi pre otprilike 50.000 godina i širila se severno, prema Bliskom istoku i mutirala i promenila se u IJ, popraćena nastankom Haplogrupe I u Hrvatskoj, prenosi Ljubuski-online.info.

Da li Bošnjake treba smatrati Hrvatima? To je političko pitanje, a ne naučno. Nauka ne zna za barijere koje su postavile političke institucije. Genetski rečeno, Hrvati i Bošnjaci su neprimetni. Oni, zajedno sa polovinom populacije Crne Gore (do Ulcinja) su isti ljudi. Genetički, jedan narod, ali kulturno? To je drugo poglavlje i nije vezano za nauku.

Prema genetici, neki Bošnjaci imaju više hrvatskih markera nego neki Hrvati iz Hrvatske.

Kako je to moguće? Još jednom, nauka ne vidi kulturu ili nacionalnost. Ona vidi samo genetski kod, star hiljade godina. Najbolji odgovor je da su ti individualci koji nose Haplogrupu 12a2 markera, jednostavno „etnički Hrvati". Na primer kada bi bio jedan samo prozvani Bošnjak, ali imao velik postotak 12a2 Haplotipa, on bi bio etnički Hrvatski Bošnjak. Crnogorac, koji bi imao isti rezultat, bi bio etnički Hrvatski Crnogorac. Želimo istaknuti da je nacionalnost osobe (Bošnjak, Crnogorac, itd) lična deklaracija i osećaj, ali etnički raspored određen je genetičkim faktorom na kojeg lična deklaracija ne može uticati."


Post je objavljen 25.06.2011. u 15:38 sati.