Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

HSS-ovo SAKAČENJE NAŠEGA SELA !?

Trgovine su smanjile svoje narudžbe prodaje mlijeka


Priopćenje za javnost

Dana 25. ožujka 1999. godine u Vašim "VIJESTIMA" Bjelovarsko-bilogorskog radia u 10.00 sati čuli smo informaciju gdje se govori o stanju u poljoprivredi i gospodarstvu (Konferencija HSS-a), o kreditiranju "steonih junica" na 5 godina (od strane Županija.

Mišljenje o stanju našeg AGRARA i rješavanje problema: Naš seljak nekada je dobro živio i mnoge seoske obitelji bile su zadovoljne (samo) od prodaje mlijeka. A danas, došli smo do toga da ti isti proizvođači nisu zadovoljni, prosvjeduju prolijevajući mlijeko po zemlji, zbog slabe cijene otkupa ili neisplaćenih premija za proizvedeno mlijeko. Zbog naglog porasta i visoke cijene mlijeka, od strane prerađivačke mliječne industrije koje je vlada RH odobrila, kupci su smanjili svoje potrebe.

Nekada naša "SIRELA" bila je glavna odrednica za razvoj Bjelovarsko-bilogorskog kraja. Mi tu "SIRELU" više nemamo, bolje rečeno MLJEKARSKU INDUSTRIJU, jer kao što znamo cijelo postrojenje odvezeno je u "DUKAT" Zagreb. Mljekarski pogon u Bjelovaru nekada je slavio kao najveći i najjači strateg u RH i dobio je najviša priznanja za svoj rad.

Danas "SIRELOM" gospodare strani ljudi (tajkuni) koji su je kupili za bezcijenje. Sve je počelo uvozom mlijeka u pravu i drugih mliječnih prerađevina iz inozemnih zemalja. Špekuliralo se je s otkupom mlijeka: da u "SIRELI" postiže tj. okupi se preko 300.000 litara mlijeka (1998. godine) i s druge srane tobože upozoravalo se je da je trenutačna hiper-produkcija mlijeka, da bez određene kakvoće ne znači ništa.

Ispadalo je odjednom da naši seljaci neznaju niša i da njihovo mlijeko više nema kvalitetu. Predsjednik "LURA" grupe Luka Rajić prošle godine na obilježavanjju dana "SIRELE" tvrdio je da je "SIRELA" u sigurnim rukama. Tada je govorio: "Mi ćemo znti i vrednovati ono što ste vi desetljećima ugrađivali u "SIRELU"!

Tražimo da se vrati ili smanji cijena mlijeka koja je potrebna za majke i njihovunovorođenčad, kao i za mladež nižeg uzrasta, u njihovom razvoju. Da se podsjetimo: cijena mlijka bila je: 3,75 kn - 3,95 kn po 1 (jednoj) litri, a sada je 4,99 - 5,23 kn po 1 (jednoj) litri. Kada se sve ovo proanalizira vidi se u čemu je problem.

Branko Stojković

U Bjelovaru, 25. 03. 1999.



Post je objavljen 24.06.2011. u 18:50 sati.