Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/krule

Marketing

RADNIK + ŽALBA = OTKAZ

Zarada ili ti dobit. Od te riječi ne postoji trenutno popularnija riječ u Rvackoj. Ništa se ne gleda, koliko se gleda dobit ili ti zarada. Evo recimo…neki dan sjedim u svojoj bazi na Zametu kad kaže konobar Vlado – „Jebote jesi čuo da ovi rade do ponoći!!!“…mislivši pri tome na jedan trgovački centar u gradu Rijeci. Opće poznata je stvar da žene koje rade u tom trgovačkom centru imaju plaću oko 2 500 kuna. Do ponoćno radno vrijeme pravdaju turističkom sezonom mada je isti trgovački centar na turističkoj ruti isto koliko i moja kuća u Lici na turističkoj ruti za razgledavanje egipatskih piramida. Čak će moja mater u Lici prije vidit devu ispred kuće neg što će kakav turista ući u taj trgovački lanac.
Ono su nešto srali da će nedjelje biti neradne jer eto mi smo najkatoličičnija zemlja na zemaljskoj kugli pa je u skladu sa tim to pravilo i zaživjelo…mjesec-dva…a onda sve palo u vodu do te mjere da eno tom istom svetom nedjeljom bauštelci rmbaju na onom gradilištu na kom je hrvatska katolička crkva investitor…tamo negdje u Zagrebu ako se ne varam. Pitam se samo, zna li Bog kakva se sranja kod nas dešavaju il je i on uzeo godišnji?
Ta jadna žena u tom trgovačkom centru će morati raditi do ponoći. Da, morat će. Nju ionako nitko ništa ne pita. Doduše, ima ona pravo na žalbu pa ako bi se jadna i žalila, primjenjuje se formula:
RADNIK + ŽALBA = OTKAZ
(gdje je radnik nepoznanica pa u matematičkom smislu imamo „jednadžbu sa jednom nepoznanicom i poznatim ishodom“)
Radnik i radničko pravo u Hrvata je nešto što je do temelja zatrto…svi smo postali brojevi u službi jednog ili dva gospodara koji prakticiraju onu riječ sa početka – DOBIT ILI TI ZARADA. Evo sad sam se sjetio taxiste koji me prije mjesec dana u 4 u jutro vozio doma. Bio sam sam i dovoljno svjestan da ga priupitam:
- Jel naporno?
- A je…al tko te pita
- Pa pređeš li petardu sa plaćom? (5 000 kn)
- Pređem
- Ajd bar nešto pozitivno
- Da…pređem…al imam i oko 330 radnih sati mjesečno
Kako je on to rekao, ja odma mobitel u ruku…odem na „kalkulator“, razmišljam i računam…mjesec u prosjeku ima 30 dana a svaki dan ima 24 sata….30 dana x 24 sata = 720 sati. 720 sati u ovoj našoj državi odradi jedino semafor a ovaj taksista se opasno približio polovici radnog vremena jednog semafora sve nebi li dobio plaću od preko 5 000 kuna a njegov gazda brojao dobit. Ako jadnik i umre, od matične firme (gazde) će dobiti plastični vijenac na grobu u vrijednosti ne većoj od 70 kn (čitaj – „vijenac kupljen u kineskom shopu“) dok će gazda u crnom odjelu sa umjetnom suzom u očima njegovoj supruzi iskazivati izraze sućuti. Istog tog gazdu, čim sjedne u svog novog audija A8 6,0 V12, će opičiti amnezija i onda će se čuditi:“Koju pičku maternu ja radim na groblju?“ dok će pokretima palca slati skraćeni SMS nebi li dobio izvještaj sa tekućeg račun
„Poštovani. Stanje na vačem računu je 2 987 765, 69 kn. Vaša „Osterajh Banka“ „
Dok gazda prebire sa palcem po svom tač skrin mobitelu, žena iz trgovačkog centra će upravo odrađivati svoj 8mi radni sat i za očekivat je da bi trebala ići doma…ako ne već mužu, ono bar djetetu….ali NE, jer tek je 7 popodne i do ponoći ima još 5 sati što joj se ukupno penje na 12 satno radno vrijeme. Plaćaju li se prekovremeni? Pa puhovi jedni – ovo je Hrvatska…tu se prekovremeni ne plaćaju…pa to ste već do sad trebali naučiti.
Onda se čudimo što su brakovi u Rvackoj u rasulu i što se svaki treći brak raspada. Mene to ništa ne čudi. Ja samo čekam da svi budu razvedeni baš kao naša jadranska obala. Pa što bi ovu jadnu ženu sa kase, u 1 u jutro trebao dočekati razdragani muž? Pitanja tipa – „Draga kako ti je danas bilo na poslu?“ se postavljaju u 4 popodne a ne u 1 u jutro. Još samo fali da ona dođe sa posla u 1 u noći, muž sa bauštele u 2 u jutro a mali iz škole u 3 u jutro!!! – pa jel to standard?
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Pa jebeš mi sve, ako se ovo nastavi ovim tempom mi ćemo svi zadužiti u svojim firmama krila pa lijepo neću ni ići kući poslije posla nego ću ka šišmiš odletiti na prvi balkon koji vidim i nogama se okačiti na štrik za sušenje veša i visit naglavačke…odrijemati dve tri ure…i onda opet na posao. Putem dok letim sretati ću druge „šišmiše“ a ako i naiđem na kojeg frenda ima da letim u krug 2-3 minute tek toliko da se malo ispričamo jer ne smijem dugo
– „Jebi ga stari pričao bi ja al zakasnit ću na posao!“
– „I ja isto….ajd vidimo se u nedjelju!“
– „Jebi ga ne mogu u nedjelju, radna mi je!“
– „Joj i meni…ajd onda se vidimo kod Svetog Petra kad umremo…čekaj me ispred kapije od Svetog Petra…ne ulazi dok ja ne dođem da se malo ispričamo jer ako ti odeš u pakao a ja u raj opet se nećemo vidit!!!“
Kakvo sranje od svega. Najinteresantnije od svega što se 5 do ponoći pred tom istom „kasaricom“, u trgovačkom centru, pojavi šef smjene i utješi ju sa „Luda su vremena, budi sretna što imaš posao!!!“…pa evo koristim priliku da jebem mater svima tima koji radnike tješe na taj i takav način…a taj isti čmaronja se za 200 kuna veću plaću uvukao gazdi u šupak toliko da mu samo pete vire iz šupka.
U Francuskoj je radni tjedan negdje oko 38 sati…pa im pokušali dići na 40 a Francuzi odma zapalili 15 avenija i 12 000 kontejnera za smeće. A mi u Hrvatskoj? Pa nama da kažu da mjesečno moramo raditi 2 000 sati nitko živ nebi digao ruku i rekao:“Pa gospodine….mjesec nema toliko sati a kamo li da mi imamo toliko radnih!?“
Najinteresantnije je da postoji zakon u kom sve piše…koliko se smije mjesečno imati prekovremenih i sve ostalo…al Hrvatska ka Hrvatska…spada u grupu „Jebimajkuzakonu zemalja“ pa se u skladu sa tim i ponašamo. Sindikati?...Sindikati su samo privjesak na „ključu“ državnih organa koji ionako odavno rade u korist onog jednog ili dvojice gospodara sa sredine ove priče…a radnika i njegovu obitelj? – ko jebe dok je vijenac u ČAJNA ŠOPU 70 KUNA.
p.s. u starom Egiptu se piramide nisu gradile u ponoć…ako ništa, zbog jebenog hvala ti Bože mraka. Pa ti vidi kome je bilo bolje.


Post je objavljen 23.06.2011. u 11:47 sati.