Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Pregovori s neprijateljem

Piše Žorž Crmarić

Jedan od pomoćnika vođe afganistankih talibana Mulle Omara – po imenu Tayyab Agha – održao je niz satstanaka s američkim predstavnicima iz State Departmenta i CIA-e. U kojoj mjeri su u pregovorima sudjelovali predstavnici vlade u Afganistanu (preciznije – u Kabulu) pitanje je, za sada, bez službenih odgovora, ali je izvjesno da se u njihovo ime traži formula uključenja talibana u politički život Afganistana.



Nakon desetogodišnjeg rata, koji danas nije ništa manje intenzivan nego prije tri, šest, ili devet godina, traži se politička formula koja bi izmirila militantne fundamentaliste – talibane – s umjerenom, zapadno orijentiranom vlašću Hamida Karzaija. Ono što se nije moglo postići ratom, sada se pokušava ostvariti pregovorima o kompromisnom rješenju . Još uvijek nije jasno koji bi odnos snaga unutar budućeg političkog hibrida bio prihvatljiv za svaku od strana.


Izvjesno je jedno: američke snage započinju povlačenje u srpnju ove godine. U roku od godinu dana od sadašnjih 100.000 vojnika Afganistan bi trebalo napustiti čak i do 30.000. http://www.blog.hr/img/hr/system/blogeditor-button-pogledaj.gif

Desetljeće ratovanja u Afganistanu nailazi na sve manju podršku američke javnosti i Kongresa tako da odluka Bijele kuće o postupnom povlačenju ima više pristaša nego kritičara. No, nije samo rastuće anti-ratno raspoloženje u Sjedinjenim Državama podloga na kojoj je nastala odluka Obamine administracije o povlačenju iz Afganistana. U toj je zemlji poginulo 1.515 američkih vojnika, a više od 12.000 ih je ranjeno, ili se vratilo kući s invaliditetom. Samo ove godine za operacije u Agfanistanu bit će potrošeno 113 milijardi dolara američkih poreznih obveznika…pri prosječnom trošku rata od 10 milijadi dolara mjesečno, u proteklih deset godina je potrošeno jedan bilijun i 200 milijardi dolara.

Dalje, očito, ne ide: unatoč ogromnim ljudskim i materijalnim odricanjima s američke strane, za mijenjanje odnosa snaga izmedju afganistanskih plemena, vjerskih sekti i staleža, trebat će potražiti unutar-afganistansko rješenje.


Post je objavljen 21.06.2011. u 19:21 sati.