Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

zadojavanje dogmama

- revitalizirani post od 19.6.2011. s nizom tadašnjih komentara

Zakonima je u Hrvatskoj proglašena vjerska sloboda, svatko može vjerovati u koje god božanstvo hoće ili ne vjerovati. Svatko se može opredijeliti da pripada bilo kojoj crkvi ili sekti ili se držati podalje od svih.

Što se tiče odraslih ne važi kad su djeca u pitanju. Nijedno dijete nije u mogućnosti, nema slobodu da se opre religijskim uvjerenjima kojima ga roditelji uče, što se može reći i – koje mu naturaju, a kad mentalno i socijalno sazri da bi o tome moglo odlučiti obično je već kasno, po tom pitanju sve je već gotovo. U najvećem broju slučajeva njegova mentalna slika svijeta i skala vrijednosti je tako formirana da se više religije ne može osloboditi.

Na svim drugim područjima života je upravo suprotno. Pravo glasa se dobiva tek s osamnaest godina, ako se ne varam ni vozačku dozvolu se ne može dobiti ranije. Maloljetnika se ne smije zaposliti niti on može otvoriti svoju firmu i voditi posao. Ne može dobiti dozvolu za oružje. Mlađima od osamnaest godina ne smiju se prodavati alkoholni i duhanski proizvodi. Seksualni odnosi odraslih i djece su zakonski i moralno najstrože zabranjeni, ali ako ista ta osoba poželi djetetu usađivati religijske dogme – tome nema nikakvih prepreka.


Opći je princip da se djecu štiti onoga čemu nisu dorasla, jedino je religija izuzetak. Naravno da se nikada ni teoretski neće moći spriječiti da nedorasli potomci budu izloženi religijskom svjetonazoru roditelja, a kamoli praktično, pa bi to bilo štetno i pokušati, ali bi se moglo zakonom ograničiti da djeca – recimo do šesnaest godina – ne smiju sudjelovati u nikakvim javnim religijskim obredima ni biti izložena nikakvom organiziranom vjerskom podučavanju.

Time bismo usput iskorijenili društveno zaštićenu pedofiliju, te je za očekivati da bi se pedofili protiv tako nečega borili svim sredstvima, rukama i nogama. Naravno da bi i sve religijske zajednice bile protiv toga jer bi time njihov podmladak, pa time i društvena snaga, bili svedeni na pravu mjeru, to jest uvelike umanjeni.

Na temelju Ustava u Republici Hrvatskoj je zakonom ustanovljeno pravobranilaštvo za djecu, sa zadatkom da ih štiti, prati i promiče interese djece. Nije li zakonska obaveza te institucije da upozori i poduzme sve u njezinoj moći da se vjerske slobode ne izrođavaju u vjerski teror nad nevinom dječicom?







Post je objavljen 04.06.2015. u 11:26 sati.