Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/primladenu

Marketing

Istine naše

Krečući se mislima prostorom i vremenom tražim ono po čemu jesam. Nije uvijek tako bilo. Pretražujem ono što, kao zapis neki, u meni svjedoći ono što je bilo. Svjedočanstva ta nisu to što je bilo. Ona to svjedoče. Ona su to što jesu, kao i sve na svijetu ovom jest to što istinom jest.
Tražeći tako, jasno mi je da to nije to, ali jest putokaz neki.
Sviješću okrenut svjedočanstvima u meni nalazim se pred norem svjedočanstva koja sam na svoj način pohranjivao. Kao da stvarao sam neki svoj svijet; svijet po nekoj mjeri svojoj. Pa kuda onda krenuti; kuda putokazi ovi moji usmjerenost imaju?
Da bi si bolje razjasnio stanje, trudim se vidjeti što je sve to i što to činim.
Godinama života radio sam slično. Ustrajno sam pohranjivao. Kaže se: 'Pamtio sam.'. Sada idem po toj arhivi. Pitam se čemu sam je radio? Zar sam se pripremao tako za ovo pregledavanje, koje načinom tim beskrajno je. Toga toliko ima, da ni nekoliko života ne bi dovoljno bilo da to pregledam.
To je ovdje i pitam se: 'Čemu?'. Vidim da čimio sam datošću svojom. Bio sam takav da tako radim. Bio sam na oblik i svojstva djelovanja takovih. To je kao kada hodam, jer imam noge. Jednostavno krenem. Vidim i ove malene što me slijede, djeca i unuci, čine isto.
Ustvari, tražeći snisao i razloge toga, upoznajem sebe. Idem put istine svoje. Kada tako mislin, brzo uviđam razne moguće pristupe.
Kao prvo, na putu sam spoznaje istine o sebi, a to mogu nazvati istinom svojom, pa i mnogi bi tako pomislili kada bi rekao 'moja istina'.
Ima i drugi pristup. Postoji i način kojim stvaram predodžbu svijeta u kojem jesam i tako stvaram neki svoj svijet, kao sliku svijeta stvarnoga. I to je neka 'istina moja'.
Postoji i ona 'istina' koju mnogi namjerno prezentiraju, pa čak i namjernim iskrivljavanjem činjenica.
Evo, na mah postavio nekoliko, kvalitetno raznih, 'istina'. Ovaj život u svijetu misli i odnosa daje raznolikost, pa čak i u predstavljanju istine.
Tražeći ono što stvarno jesam i ono što stvarno jest, skoro sve spomenuto nije mi bio put, ali spoznaja toga na putu mi je bila. Sve to je, na neki način, istina života. Događa se tako.
Tražeći po memoriji nalazim razne putokaze. Prizivaju se osjećaji razni koje sam imao. Uspoređujem ovo sada s sjećanjima. Pitam se, jesu li ta sjećanja moja vjerodostojna? Da li mi je iskustvo izmjenilo onaj istinski, tada doživljeni, osjećaj? Trudim se spoznati sebe, djekovanje svoje.
Zamišljen tražin što stvarno osjećaj jest. Znan da me tako misao vodi i nastojim ne ući i zamku misli. Spoznao sam, i misao mi prihvatila, svoju ograničenost. Ne može misao osjećaje zamjeniti, ali u jedinstvu mene može, bar donekle, pomoći. I oina traži istinu mene, her tako se nalazi i istina misli. Nekako sam sretan što mi je misao, a i ego moj, prihatila put traženja istine.
Vidim da usanljen nisam. Ima nas još koji tražimo isto. Da, isto, jer istina jest jedna i jedina. To već nekako vidim. Kao djeca Istine dolazimo k njoj. Da li nas ona zove nekim načinom svojim? Načinom Istine.
Mi, djeca Istine, braća smo po Istini. Da, a Istina jedina jest. Ovo me oduševljava. Spoznaja ova kao da me diže. Duša mi treperi i kao da želi ispuniti sav prostor i vrijeme.
Da, razne su 'istine' naše, pa i mi sno različiti. Različiti smo u Istini jednoj i jedinoj.
I kao da još uvijek tražim. Govorim, jer u oduševljenju bi vam reči htio... ovo je divan svijet, svijet Istine. Htio bi reči da put postoji kojim svijesti naše krenuti mogu u spoznaji razloga postojanja i Istine po kojoj jesmo. Da, takovi kakovi jesmo. Ne budite nesretni, ako nije kako bi željeli, jer Istinom nam je ponuđen put spoznaje koja nas oslobađa od zabluda svojih. Kao da je pred nama otvaranje očiju, onih što istinski gledaju. Sa njima se nalazi dobrota i ljubav, a nalazi se i sebe, onoga istinskoga.
Bol često veže čovjeka i sputa ga u konačnosti prividom beskraja bola. I ako te bol tišti pruži ruku onome što pored tebe pati. Možda ga od bola svoga ni ne vidiš. Kreni putem ljubavi. Ona je jača i od bola. Zmajte da niste sami. Svi mi smo Istina.
Prijatelji dragi, radost i dobrotu svima vama, kao i voljenima vam vašim. Da, i ne podcjenjujte nikoga, jer svi smo mi isto. Volim vas ... :)

Post je objavljen 14.06.2011. u 10:50 sati.