Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/retinopatija-pigmentoza

Marketing

Malo više o liječenju Retinitis Pigmentose u Wellspring Clinic

U svom prvom postu nisam baš rekao puno detalja o liječenju RP-a u Vancouveru. Naime, ako ste ''lakši slučaj'', tj. ako još uvijek imate vidno polje takvo da se možete danju kretati bez problema, možete provesti 6 dana na liječenju, a to košta 3600 CAD (kanadskih dolara). Za teže slučajeve (toliko suženo vidno polje da se teško krećete čak i po danu), doktor preporučuje liječenje u trajanju od 10 dana koje stoji 4400 CAD. U jednom i drugom slučaju dobit ćete neke specijalne čajeve (dr. to zove ''herbs'') za količinu od 3 mjeseca, koje pijete 2 puta dnevno, ujutro i uvečer - bolje je poslije jela.

Samo liječenje izgleda tako da dođete u kliniku u jutarnjim satima (obično klinika uvijek radi od 9 h), imate 2 sata tretmana i onda 1 ili 2 h pauze za ručak (stoga preoporučujem, ako budete išli na liječenje, gledajte da budete smješteni u nekom hostelu blizu klinike). Nakon pauze za ručak imate opet 1 h tretmana i liječenje za taj dan je završeno.

Tretmani su razni. Iskreno ću vam reći, malo su bolni jer se radi o liječenju akupunkturom. Ne znam baš mnogo o akupunkturi i akupresuri, ali svakako ću se preko ljeta pozabaviti s tim, da malo više naučim o tome. Igle vam se zabiju u određene točke na tijelu, a zatim vam doktor iznad trbuha postavi grijalo koje vas ugodno grije. Tako ležite oko sat vremena.

Postoji i tretman u kojem vas se zatvori (ne potpuno, imate uvijek dovoljno zraka) u prozirnu plastičnu komoru, dok ležite. Tu smo spravu, obično u šali, zvali ''machine'', i u toj spravi vas griju na 50-ak stupnjeva Celzijusa, dok su vam igle zabodene u tijelo.

Ima toga još, ali teško mi je sada opisati sve tretmane u cjelini. Najvažnije je da sam vam dao predožbu o tome kako liječenje izgleda, a najvažnije od svega je da - djeluje!

Ne morate se bojati akupunkture i igala. Ta bol je minimalna u usporedbi s onim što mi, koji bolujemo od Retinitis Pigmentose, podnosimo svaki dan. A isto tako znam da bi mnogi od nas pristali i da nam se čavli zabadaju u tijelo samo da nam se vid popravi. Čujem da u klinici u Rusiji zabadaju inekcije u oči! To je po meni puno teže nego ovo! Stoga, hrabro! Morao sam vam reći kako to liječenje izgleda jer znam da biste me, prije ili poslije, o tome ispitivali! :-)

Post je objavljen 06.06.2011. u 18:36 sati.