Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Jojobino ulje

Jojoba

Jojobino ulje je najbolje sredstvo za liječenje i njegovanje čak i najosjetljivije kože. Ovo nije dio reklame neke marketinške kuće, već rezultati znanstvenog ispitivanja akademije znanosti u Americi. Još su Indijanci - prastari stanovnici Baja Kalifornije (pustinjski predio između Meksika i Pacifičkog oceana - postojbine jojoba biljke) raspolagali znanjem o tome koliko je ulje jojobe zdravo za kožu i kosu. Od plodova biljke pravili su ulje kojim su dezinfikovala i liječili rane. Također su ga koristili za njegu kože i kose. Perut i opadanja kose u to vrijeme nisu bili poznati. S obzirom na svijetložutu boju ulja jojobe, Indijanci su je nazivali "tečnim zlatom". Američki znanstvenici, koji su detaljnije počeli ispitivati jojobe tek tridesetih godina prošlog vijeka, zaključili su da jojoba u sebi sadrži veoma važne ljekovite sastojke koji su neophodni za zdravu kožu. Danas se jojoba uzgaja na mnogim plantažama širom svijeta. Glavna svrha je ulje koje su koristi pretežno u dermatologiji, kozmetici i prirodnoj medicini.

Jojobino ulje prodire u najdublje slojeve kože, koja ga veoma brzo upija. Znanstvenici tvrde da ova masna tekućina i nije pravo ulje, već vosak, za koje, zahvaljujući njegovom kemijskom sastavu ne postoji mogućnost da užegne. Čisto ulje od jojobe može stajati godinama, bez ikakvih dodatnih konzervansa, u čemu je njegova velika prednost. Novija istraživanja, obavljena u Izraelu, pokazala su da jojobino ulje uspješno štiti od opekotina poslije sunčanja, jer u sebi sadrži prirodno sredstvo za zaštitu od sunca. Osim toga, prirodnim putem daje koži potrebnu vlažnost, pospješuje metabolizam i brže obnavljanje ćelija.

Jojoba je također odlično sredstvo za ubrzano zarastanje rana. Odlične rezultate daje iu terapiji akni, jer djeluje dubinski na inficirane slojeve kože. Koristi se iu liječenju psorijaze i drugih kožnih oboljenja.

Svi ovi pozitivni efekti podrazumijevaju se samo pod uvjetom da se radi o čistom, prirodnom, hladno presovanom ulju od jojobe.

Kod mnogih produkata u kojima se spominje jojoba, to nije slučaj. Dešava se da ulje potiče sa plantaža na kojima se uveliko koriste otrovna kemijska sredstva za obradu zemlje ili tretman biljke, koja gotovo potpuno uništavaju ljekovite i najvrednije sastojke ulja.

Tko želi biti siguran, mora sam proizvesti ulje jojobe. Sa čistim, hladno presovanim uljem jojobe mogu se napraviti mnoge maske za lice (pomješajte malo ulja sa sokom od avokada ili krastavca), ulja za masažu i kupanje (dvije do tri kašike jojoba ulja s nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina, lavande ili nane), a može da pripremi i gel za tuširanje. Nekoliko kapi ulja dodanog šamponu učiniće vašu kosu mekom i sjajnom, a istovremeno će je osloboditi i od peruti.

Post je objavljen 06.06.2011. u 10:39 sati.