Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

za ljepotu

AROMATERAPIJA - za ljepotu

Najočitija vrijednost eteričnih ulja je da božanski mirišu. Zbog toga bismo mogli pomisliti da su ulja samo mirisi - slatke mirisne tvari koje nam čine život ugodnijim. To je, naravno, samo početak. Eterična ulja su iznimno kompleksne tvari, prepune energije. Nalaze se u biljkama i ovisno o vrsti biljaka, nalaze se u cvjetovima, listovima, iglicama, kori, korijenu, sjemenkama ili smoli. Nalaze se u najmanjim cvjetovima iu najvećem drveću.
Ponekad se iz različitih dijelova iste biljke dobiva više eteričnih ulja (npr. cimetov list / cimetova kora). Svako eterično ulje je potpuno jedinstveno i kompleksnost njihovog kemijskog sastava fascinira znanstvenike. Prirodna eterična ulja djeluju na naše tijelo na različite načine, mogli bismo reći da su odlična za održavanje sveopće fizičke vitalnosti. Jedna od njihovih sposobnosti je, na primjer, da poboljšavaju krvni optok u tkivima i tako, s jedne strane, pomažu pri obnavljanju stanica, a, s druge strane, pomažu u "cistacka akcijama" bijelih krvnih tjelešaca. Eterična ulja putuju po tijelu i vode nas unutarnjem i vanjskom pomlađivanju i sjaju.
  Kako upotrijebiti eterično ulje
Kao i ljudi tako i eterična ulja imaju kompleksne vrijednosti. Kao što jedna osoba može u životu igrati različite "uloge", isto vrijedi i za ulja. Njene uloge se međusobno ne isključuju, što vrijedi i za eterična ulja. Zato isto ulje možemo upotrijebiti za različite namjene. To nije suprotnost već dokaz bogatstva i ljepote prirode. Za pripravu "svojih" mješavina upotrijebit ćete nekoliko suhih i čistih staklenih bočica s kapaljkom. Staklene bočice neka budu smeđe, jer takvo staklo štiti osjetljivi sadržaj od štetnog utjecaja ultraljubičastih zraka. Trebat će vam također prazne naljepnice na koje ćete zapisivati receptu-re da ih ne biste kasnije uzalud pokušali obnoviti. Napravljene mješavine spremite na hladno, tamno i suho mjesto, isto kao i čista eterična ulja. U kozmetičkoj upotrebi je posebno važno da upotrebljavate samo najkvalitetnija eterična ulja. Pri prosudbi kvalitete pomažu vam sljedeći podaci:
• Botaničko (latinsko) ime biljke;
• Iz kojih dijelova biljke potječe ulje;
• Na kakav nacin je biljka rasla;
• Na koji način je ulje dobiveno i
• Država porijekla biljke.
Ako sve te informacije (ili još više) pročitate s naljepnice na bočici s eteričnim uljem, to je sigurno dobar znak za njegovu kvalitetu.
  Prednosti "domaće" kozmetike
Žene su oduvijek brinule za svoju ljepotu i dotjeranost. Za razliku od prošlosti, danas po potrepštine najčešće odu u drogeriju ili ljekarnu. No, svi su kozmetički preparati koji su vam tamo na izboru, standardizirani, a to znači da samo djelomično odgovaraju vašoj koži. Osim toga, puni su konzervansa i ostalih kemijskih dodataka jer moraju biti uvijek jednaki i postojani pri sobnoj temperaturi na polici u trgovini. Pomoću eteričnih ulja možemo sami pripremiti preparate koji zaista odgovaraju našoj koži i usput ih prila-gođavati svim promjenama (trenutni osjećaji, zdravlje, godišnje doba). Time što upotrebljavamo eterična ulja za njegu kože, ne brinemo samo za njezinu površinu. Eterična ulja, naime, prodiru u dublje slojeve kože, i preko kapilara u krvotok limfni sustav.
Ako svaku večer prije spavanja najprije očistite i zatim nahranite kožu pomoću eteričnih ulja, bit ćete sigurno presretni postignutim rezultatom. O važnosti čišćenja kože prije spavanja ne bismo gubili riječi.
Pri čišćenju nam pomažu hidrolati, tzv. vodice koje su propratni produkti pri destilaciji biljaka vodenom parom. Izbor hidrolata je prilično širok. Dodatkom kapljice odgovarajućeg eteričnog ulja dobijemo tonik za čišćenje lica. Za osnovu možemo, također, umjesto hidrolata uzeti prokuhanu ili destiliranu vodu. Važno je da staklenku prije svake upotrebe protresemo da se eterično ulje rasprši po sadržaju. Takvu vodu nakapamo na komadić vate i očistimo kožu lica i dekoltea Obično postoje problemi s odstranjivanjem maškare. Tu nam pomaže ulje jojobe. Jojobino ulje je u kozmetici nepogrešivo. Dobiva se iz sjemena grma jojobe, koji raste u pustinjama SAD i Meksika. Po svojoj kemijskoj strukturi je bliži vosku nego ulju i čini kožu mekom i svilenom. Nakon temeljitog čišćenja nanesemo hranjivu mješavinu, ovisno o tipu kože. Koža koja je zasićena otrovnim tvarima ispočetka je sposobna upiti vrlo malo mješavine. Ako ne podnosite mrlje na posteljini morat ćete prije spavanja višak lagano pokupiti s lica. Kasnije će se sposobnost apsorpcije povećati i to će biti znak da se koža počela oslobađati otrova.
  Koja ulja izabrati za optimalan učinak?
Za početak se držite receptura koje smo vam pripremili. Svakako je preporučljivo da znanje proširite nekom dobrom knjigom. Dobrodošlo je pohađanje tečajeva aromaterapije. S vremenom ćete steći iskustvo i spoznati da eterična ulja zaista djeluju. Eterična ulja imaju, osim ljekovitih svojstava za naše tijela, također i mogućnost da u našim srcima probude radost i životno veselje. A bez veselja nema ni ljepote!

Post je objavljen 04.06.2011. u 08:51 sati.