Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

15 pravila za uporabu eteričnih ulja

AROMATERAPIJA - 15 pravila za uporabu eteričnih ulja

1. Sva eterična ulja koristiti isključivo za vanjsku uporabu.
2. Bilo kakvo oralno uzimanje eteričnih ulja mora biti isključivo u dogovoru i pod nadzorom stručne osobe: aromaterapeuta ili liječnika.
3. Eterična ulja nikada ne nanositi nerazrijeđeno na kožu, jer će izazvati iritaciju, a moguće su i alergijske reakcije. Iznimka za ovo pravilo su eterična ulja lavande i čajevca koja se mogu nanijeti direktno na kožu, ali na malim površinama.
4. Izbjegavati bilo kakav doticaj eteričnih ulja sa sluznicama.
5. Djeca do šest godina starosti ne bi trebala biti izložena djelovanju eteričnih ulja bez prethodnog savjetovanja sa liječnikom ili stručnom osobom.
6. Eterična ulja držati izvan dosega djece.
7. Trudnice, starije osobe ili osobe koje boluju od astme, epilepsije ili jake alergije trebale bi obratiti posebnu pažnju prilikom uporabe eteričnih ulja i svakako se posavjetovati sa stručnom osobom i liječnikom.
8. Osobe s osjetljivijom kožom ili one sklone alergiji trebale bi prije uporabe napraviti test na koži. Pomiješati jednu kap eteričnog ulja sa žlicom temeljnog ulja i utrljati na osjetljiva mjesta na koži (iza uha, unutarnja strana podlaktice, unutarnja strana zgloba) te ostaviti 24 sata. Ako se ne pojavi crvenilo ili svrab ulje možete sigurno upotrebljavati.
9. Izbjegavati dugotrajnu uporabu istog eteričnog ulja kako se ne bi razvila preosjetljivost.
10. Citrusna ulja, posebno bergamot, sadrže spojeve tzv. furokumarine koji povećavaju osjetljivost kože na sunčevu svjetlost pa ih nije poželjno nanositi na kožu prije izlaganja suncu, jer rezultat može biti neravnomjerna i neestetska pigmentacija.
11. Ukoliko se nanose na kožu u obliku sapuna, gela, kupke ili ulja za masažu, udio eteričnih ulja ne bi smio prelaziti 3 posto, što je otprilike na 10 ml nekog baznog ulja maksimalno tri kapi.
12. Za djecu udio eteričnih ulja ne bi smio biti veći od 1 posto, dakle jedna kap na 10 ml nekog baznog ulja.
13. Kod uporabe u kupki eterično ulje je poželjno prije toga pomiješati s nekim nosačem (sol, jogurt, šampon itd..). Ukoliko dodajete eterična ulja direktno u kadu s vodom to nikada ne bi smjelo biti više od osam kapi. Po dodatku ulja raspršiti ih rukom po površini vode.
14. Eterična ulja čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
15. Eterična ulja su zapaljiva pa ih ne treba držati u blizini otvorenog plamena.

Post je objavljen 04.06.2011. u 08:47 sati.