Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

za zdravlje i ljepotu

AROMATERAPIJA - ulje za zdravlje i ljepotu


Eterična ulja sadrže kompleksne sastojke koje proizvodi biljka u koncentriranoj formi. Ona pomažu tijelu u samoizlječenja, jer podižu imunološki sistem (stimuliraju proizvodnju bijelih krvnih zrnaca). Njihovi mirisi djeluju suptilno i na duh (preko hipotalamusa) što se podsvjesno odražava na osjećaj harmonije i dobrog raspoloženja. Eterična ulja ulaze u organizam kroz kožu masažom i kroz pluća udisanjem. Na oba načina dolaze u krvotok i dalje do svake ćelije.
Brojna laboratorijska ispitivanja su pokazala da mnoga ulja imaju anti-bakterijska, protugljivično, pa čak i antivirusna svojstva. Eterična ulja su dragocjeni ekstrakti biljaka koji nam pomažu da u svakodnevnom životu otklonimo uobičajene probleme. Za masažu eterična ulja upotrebljavaju se razrijeđena i to u bazičnom ulju (npr. badem). U 100 ml bazičnog ulja stavi se 20 do 50 kapi eteričnog ulja. Masira se lokalno, tj.. dio tijela koji ima poremećenu funkciju. U kupkama kao emulgator za eterična ulja služi medicinsko vrhnje, morska sol ili bazično ulje. U dvije do tri kašike emulgatora stavi se pet do -15 kapi eteričnog ulja. Inhalacija se radi pomoću mirisnih lampica u koj se stavi pet do 15 kapi eteričnog ulja ovisno o veličini prostorije u kojoj se lampica nalazi.Eterična ulja mogu se upotrebljavati u toplim i hladnim kompresora, vodicama za lice i tijelo, otopinama za grgljanje ili airsprayu.
Ako ih upotrebljavamo kao pomoć u psihičkim smetnjama doziranja su blaža (0,5-1,5 posto), a ako ih koristimo za rješavanje kozmetičkih problema ili disfunkcije organskih sustava koristimo dva do tri posto otopine. Otopina jedan posto znači da se na 100 ml doda 20 kapi. Što sve mogu eterična ulja? Ruža i neroli, muškatna kadulja i pačuli opuštajuća su ulja koja reduciraju stres i strah i potiču seksualnu želju; jasmin i sandal pokraj svog relaksirajućeg efekta mogu utjecati i na hormonski sistem u tijelu. Crni biber i kardamom imaju direktni stimulirajući učinak, ali se moraju koristiti u vrlo blagim otopinama. Kao afrodizijaci spominju se još i anis, cimet i đumbir.

Post je objavljen 03.06.2011. u 21:03 sati.