Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Kako koristiti eterična ulja

AROMATERAPIJA - Kako koristiti eterična ulja


U aromaterapiji se eterična ulja dovode u organizam dišnim putem i kroz kožu. Eterična ulja putem osjeta mirisa stižu do mozga i djeluju na hipotalamus, koji upravlja podsviješću i regulira rad vegetativnog živčanog sustava.
Mirisni podražaj iz hipotalamusa aktivira veliki mozak, centar svjesnog mišljenja. To znači da mirisni podražaji dolaze u podsvijest, a tek onda ih svjesno mišljenje spoznaje. Mirisni podražaji u hipotalamusu uvjetuju i lučenje nekih neurokemikalija kao što su endorfini
- Tvari koje ublažavaju bolove, anestetik koji luči organizam za samoobranu, serotonin
- Tvar koja umiruje i opušta, adrenalin
- Tvar koja priprema organizam za pojačani napor
Eterična ulja imaju vrlo malu molekularnu masu pa lako prodiru kroz kožu (masažom i kupkama), a onda putem krvotoka dolaze do pojedinih organskih sustava na koje se vežu. Već nakon deset minuta moguće ih je dokazati u krvotoku, a izlučuju se putem kože, pluća i bubrega. Prava i potpuna aromaterapeutska svojstva imaju samo čista prirodna ulja. Osnovne metode djelovanja u aromaterapiji su masaža, akupresura i reflekologija. Eterična ulja pomažu djelovanje tih metoda i kada dospiju u organizam vraćaju mu harmoniju i povoljno djeluju na sustave i organe s poremećenom aktivnošću.
  Djeluju na dušu i tijelo
Eterična ulja djeluju na duhovnost (razum), dušu (emocije) i tijelo, što znači cjelovito. Istinska ljepota čovjeka dolazi iznutra i odraz je skladnog i cjelovitog djelovanja duha, duše i tijela. Eterična ulja koja djeluju na duh i dušu opuštaju i pomažu u traženju unutrašnjeg mira, pomažu pri koncentraciji i pamćenju i štite nas da ne postanemo žrtva stresa. Ona eterična ulja koja djeluju na tijelo poboljšavaju funkcije kože, umiruju bolesna stanja kože, potiču i smiruju rad organskih sistema, a preko hipotalamusa djeluju na procese kojima upravljaju hormoni. Da bi u aromaterapiji imala prave efekte, eterična ulja moraju biti izuzetne kvalitete i potpuno prirodna. Prirodna eterična ulja prepoznaju se po izuzetno snažnom i "punom" mirisu. Zbog složenog kemijskog sastava nemoguće ih je u potpunosti falsificirati. Sintetička eterična ulja mogu se koristiti u parfimerijskoj industriji ili u mirisnim lampama, ali njihova upotreba u aromaterapiji potpuno je neprihvatljiva, jer nemaju životne moći, nemaju nikakav utjecaj na organizam, ili su popratni efekti loši. Prirodna eterična ulja izuzetno dobo djeluju pri masaži tijela i lica. Kontakt ulja sa završecima živaca u koži izaziva trenutačnu reakciju živčanog sustava čiji je rezultat opuštanje. Koriste se za inhalacije, u kupkama, u kompresora, u mješavanima za masažu, te za njegu lica i tijela.

Post je objavljen 03.06.2011. u 21:01 sati.