Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

7 uzroka umora

7 uzroka umora


Koliko ste puta uhvatili sebe u situaciji kada kažete "Umorna samo, više ne mogu stići masu stvari koje sam do jučer obavljala bez imalo napora."
Mada povremeni zamor može biti znak ozbiljnog oboljenja, prema riječima eksperata, osjećaj premorenosti je uzrokovan nekim manjim problemima koji se mogu relativno lako otkriti.
Da bismo vam pomogli identificirati uzroke stalne premorenosti, otkrit ćemo vam sedam skrivenih uzroka premorenosti - potencijalnih zdravstvenih problema o kojima biste se svakako trebali konsultirati sa svojim Ijekara.

Uzrok broj 1 - Anemija
Ukoliko ste u reproduktivnoj životnoj dobi, a pogotovo ukoliko patite od bolnih menstrualnih ciklusa, imate fibroidne tumore ili polipe, ili ukoliko ste nedavno rodili, gubitak krvi može uzrokovati anemiju - jedan od glavnih uzroka premorenosti i iscrpljenosti kod žena.
Problemi nastaju kada krvarenje dovodi do nedostatka hemoglobina, proteina bogatog željezom u crvenim krvnim zrncima koja nose kisik iz pluća u ostale dijelove našeg tijela. Ukoliko tkiva i organi ne dobivaju dovoljnu količinu kisika, dodaje Goldberg, rezultat je osjećaj opće premorenosti i iscrpljenosti. :
Ostali uzroci anemije mogu biti unutarnje krvarenje, manjak željeza, folne kiseline ili vitamina B12. Anemija, također, može biti uzrokovana hroničnim oboljenjima kao što su bolesti bubrega. Simptomi su vrtoglavice, nesvjestice, osjećaj stalne hladnoće i razdražljiost.
Za utvrđivanje dijagnoze, dovoljno je napraviti test krvi. Liječenje se obično sastoji od uzimanja lijekova koji sadrže željezo i konzumiranja namirnica koje sadrže željezo, kao što su špinat, brokoli i crveno meso. Dobra vijest: Uz učinkovito liječenje, osjećaj premorenosti bi se trebao početi gubiti za tridesetak dana ili manje.

Uzrok broj 2 - Nedovoljna aktivnost štitnjače
Ukoliko ste lijeni, spori, pomalo depresivni, problem leži u usporenom radu štitnjače, bolesti koja se naziva hipotiroidizmom. Štitnjača je mala žlijezda koja se nalazi u vratu i koja kontrolira metabolizam, brzinu kretanja krvi u organizmu.
Nedijagnosticirano oboljenje štitnjače jedan je od najraširenijih zdravstvenih problema kod žena. Nismo uopće svjesni koliko je ova bolest rasprostranjena.
Prema podacima američke zaklade za bolesti štitnjače, u dobi od 60 godina približno 17 posto žena se suočava s oboljenjem štitnjače, a većina ih uopće nije svjesna. Najčešći uzrok je bolest imunološkog sustava, poznato kao Hašimotov tiroiditis. Radi se o oboljenju kod kojeg organizam uništava ćelije koje proizvode tiroksin i druge hormone koje izlučuje štitnjača. To za posljedicu ima hipotiroidizam ili usporeni metabolizam.
Testovi krvi, T3 i T4 koriste se za otkrivanje stanja hormona štitnjače. Ukoliko je razina ovih hormona u organizmu nizak, sintetički hormoni mogu ubrzati rad štitnjače, nakon čega bi se žene trebale veoma brzo osjećati mnogo bolje.
Uzrok broj 3 - nedijagnosticirane infekcije mokraćnog trakta
Mada većina žena povezuje infekciju mokraćnog trakta sa simptomima kao što su peckanje pri mokrenju, u nekim slučajevima osjećaj premorenosti može biti jedini pokazatelj takvog stanja.
Klasični simptomi ove infekcije ne pojavljuju se kod svih žena. Kod nekih se uopće ne javljaju simptomi, ili se javljaju tek blagi znakovi koji mogu proći neprimijećeno, izuzev simptoma premorenosti. U najvećem broju slučajeva infekcije su uzrokovane bakterijom u mokraćnom traktu, što je, opet, najčešće posljedica nepravilne higijene. Problem se dijagnosticira jednostavnim testom mokraće.
Samo liječenje je veoma brzo i lako i obično podrazumijeva oralno uzimanje antibiotika. Osjećaj premorenosti uz ovakvu terapiju obično nestaje u roku od sedmicu dana ili manje. Ukoliko se simptomi vrate, ponovo napravite analizu mokraće, jer kod nekih žena se radi o kroničnom oboljenju. Ukoliko je to slučaj s vama, konsultirajte se sa svojim liječnikom o mogućnosti preventivne brige, koja može uključivati i manju dozu antibiotika.
Uzrok broj 4 - Prezasićenost kofeinom
Mnogi od nas će posegnuti za šalicom kave ili čašom kole, ukoliko žele brzo sagorjeti energiju, međutim, treba imati na umu da kod nekih žena kofein može imati potpuno suprotan efekt. U svom članku objavljenom u magazinu "US Pharmacist", autor Stephen Prav navodi da kofein djeluje stimulativno, ali ukoliko se konzumira u velikim količinama, njegov učinak je više Štetan nego koristan. To se posebno odnosi na pacijente koji se stalno žale na premorenost. Jer , većina njih će pokušati problem premorenosti riješi unošenjem veće količine kofeina u organizam i postići potpuno suprotan efekt. Povećano konzumiranje kofeina uzrokuje da se stanje još više pogorša, tvrdi autor navedenog članka. Rješenje: Eliminirajte kofein iz svoje ishrane što više. To nikako ne znači da "ćete samo smanjiti količinu kave. Čokolada, čaj, soda, pa čak i neki lijekovi sadrže kofein, što može uzrokovati pojavu premorenosti.

Uzrok broj 5 - Alergije na hranu
Hrana je tu da nam osigura energiju, no neki ljekari smatraju da oređeni hrana sadrži tvari koje mogu uzrokovati alergije i djelovati potpuno suprotno. Nepodnošenje određene hrane ili namirnica može uzrokovati osjećaj pospanosti. Ukoliko biste nastavili sa unošenjem takve hrane u organizam, sami biste se uvjerili u kontinuiranu, stalno prisutnu iscrpljenost. Ukoliko smatrate da se iza vašeg konstantnog zijevanja krije netolerancija na hranu, počnite sa određenim promjenama u načinu prehrane. Najprije eliminirajte namirnice i hranu za koju ste se uvjerili da izaziva zijevanje 10 do 30 minuta nakon što je pojedete. Također se posavjetujte sa svojim liječnikom o eventualnom alergo testu na hranu.

Uzrok broj 6 - Apneja za vrijeme spavanja
Ukoliko nedovoljno spavate, to je zasigurno razlog da osjećate umor. Ali što ako niste ni svjesni da nedovoljno i nezdravo spavate? Takvo stanje se naziva apneja za vrijeme spavanja - poremećaj spavanja koji uzrokuje trenutni prekid disanja.
To se tijekom noći može desiti i nekoliko puta, a svaki put kada dođe do prekida disanja, osoba s takvim poremećajem sna se probudi, prekine ciklus spavanja, a da najčešće toga nije ni svjesna. Jedno je sigurno, jedina posljedica koju ćete osjetiti jeste stalna premorenost bez obzira na dužinu sna. Apneja za vrijeme spavanja uzrokovana opstrukcijom gornjih disajnih puteva najčešće se javlja kod žena koje imaju prekomjernu težinu ili su gojazne. I hrkanje je jedan od znakova apneje za vrijeme spavanja. Savjetujemo obvezne konzultacije sa specijalistom za ovu oblast. Ukoliko patite od ovog poremećaja, liječnik će vam najprije preporučiti promjenu načina življenja, skidanje viška kilograma i prestanak pušenja. Tretman uključuje preparate koji drže otvorenim dišne puteve tijekom spavanja.
U izuzetnim slučajevima bit će potreban i kirurški zahvat. Ovaj poremećaj se nikako ne smije zanemariti, jer ukoliko se ne liječi na pravilan način, postoji ogroman rizik od srčanog ili moždanog udara.

Uzrok broj 7 - nedijagnosticirane srčano oboljenje
Ukoliko nakon neke uobičajene, lagane fizičke aktivnosti osjetite umor i iscrpljenost, obavezno porazgovarajte sa svojim liječnikom, jer vrlo je moguće da se radi o nekom srčanom oboljenju. Ukoliko osjetite premorenost nakon uobičajenih poslova kao što su usisavanje, rad u vrtu i slične svakodnevne aktivnosti, možda vam to vaše srce šalje poziv za pomoć i upozorenje da mu je potrebna medicinska pažnja.
To nikako ne znači da trebate paničiti nakon svakog zijevanja. U najvećem broju slučajeva, premorenost nije prvi znak srčanog oboljenja i obično je povezana sa nekim daleko manje ozbiljnim stanjem. No, činjenica je da su srčana oboljenja sada najčešći uzrok i smrti kod žena. Zato ukoliko je kod vas prisutna premorenost, a eliminirali ste sve ostale eventualne uzroke i ukoliko se utvrdi da je premor kod vas vezan za srčano oboljenje, pravovremeno liječenje može biti efikasno u otklanjanju problema, smanjenju premorenosti i obnavljanju energije.

Post je objavljen 30.05.2011. u 08:09 sati.