Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

UN i Ratko Mladić

Piše Bojan Klima

Političari širom svijeta pozdravljaju uhićenje Ratka Mladića. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban ki-Moon jutros je izjavio da je današnji dan 'povijesni dan za međunarodnu pravdu'.

No, da svjetskoj organizaciji ovaj trijumf ne bi previše 'ušao u glavu' vrijedi podsjetiti koliko su upravo UN-ove plave kacige svojom pasivnošću, politikom 'nezamjeranja i ravnoteže' te lošim vodstvom doprinijele tragičnim događajima prije dvadesetak godina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.



Srebrenica je za to tek najočigledniji primjer. Pred nosom nizozemskih UNPROFOR-aca, od muškaraca su bile odvojene žene i djeca. Nizozemski je zapovjednik popio rakiju s Mladićem. Potom je pobijeno 8 tisuća ljudi. Da bi se – kako je svojim vojnicima objasnio Mladić – 'osvetila buna protiv dahija', koja se dogodila prije više od dvjesto godina.

Najbolja 'pokora' za svjetsku organizaciju bila bi poduzeti sve što je moguće da se u budućim mirovnim misijama UN-a ne dogode nove 'Srebrenice'. Međutim, UN-ove plave kacige gotovo u svakoj misiji optužuju za isto – da su propustili zaštiti civile, posljednji put prije nekoliko mjeseci u Obali bjelokosti.

Kako se čini, pouke Srebrenice na East Riveru nisu usvojene.

Za to vrijeme, zemlje regije hvale se sudjelovanjem u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda.

Jedan general američke vojske izjavio je prošle godine da nizozemski mirovnjaci nisu bili u stanju spriječiti masakr u Srebrenici zbog toga što nizozemska vojska 'prima u svoje redove otvorene homoseksualce'.

U Nizozemskoj se daje kazališna predstava o mirovnjacima u Srebrenici.

Srebrenica se preselila u prošlost - baš kao, prije nje, i buna protiv dahija.


Post je objavljen 26.05.2011. u 21:07 sati.