Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Uhićen Ratko Mladić - izjava glavnog tajnika NATO-a i OPSA-e

Povodom uhićenja optuženika za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, Ratka Mladića, izjavom se javnosti obratio glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen:

"Snažno pozdravljam vijest o uhićenju i početku ekstradicije Ratka Mladića Haaškom tribunalu.

Kao zapovjednik vojske bosanskih Srba, general Mladić odigrao je ključnu ulogu u jednoj od najmračnijih epizoda Balkana i europske povijesti, uključujući opsadu Sarajeva i masakr tisuća bošnjačke djece i muškaraca u Srebrenici 1995.
Gotovo 16 godina nakon optužnice za genocid i druge ratne zločine, njegovo uhićenje napokon nudi priliku da pravda bude zadovoljena.

NATO je garantirao sigurnost na Balkanu tijekom većeg dijela zadnja dva desetljeća i danas smo svjedoci važnog koraka prema Europi u kojoj vlada sloboda i mir. Mi ostajemo predani cijeloj regiji na njenom putu prema euroatlantskim integracijama", stoji u izjavi glavnog tajnika NATO-a.

Hadžić još uvijek na slobodi

Zapovjednik vojske bosanskih Srba, general Ratko Mladić, haaški optuženik za genocid i ratne zločine je uhićen u Srbiji u mjestu Lazarevo kod Zrenjanina (Vojvodina) u kojem navodno živi njegov rođak Branislav Mladić. Time je Srbija uhitila najtraženijeg haaškog bjegunca, dok je na slobodi u bijegu još uvijek Goran Hadžić, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, za kojeg se također smatra da se skriva u Srbiji.

Premijerka o uhićenju Mladića


"Republika Hrvatska kao žrtva agresorske politike Slobodana Miloševića pozdravlja uhićenje Ratka Mladića, ali očekuje i uhićenje Gorana Hadžića", izjavila je premijerka Jadranka Kosor nakon promocije monografije vojno-redarstvenih postrojbi Oružanih snaga iz Domovinskog rata u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

"To je dobra vijest za sve nas i za cijeli svijet. Posebno je dobra za ovaj dio Europe, ali prvenstveno za žrtve Miloševićeve politike. Dobra je vijest u kontekstu dolaženja do konačne pravde, dobra za stabilnost i konačni mir na jugoistoku Europe.
Sigurno je da će izručenje i suđenje biti važan doprinos izgradnji mira na temelju pravde. Na tim temeljima Hrvatska će i dalje podupirati euroatlantski put Srbije i drugih zemalja u regiji.
Mladić je jedan od najvećih zločinaca i krvnika i očekujemo da će uskoro stati pred lice pravde i odgovarati", zaključila je premijerka Kosor.

Izjava OPSA-e

Pozdravljamo uhićenje Ratka Mladića kao jednog od kreatora i provoditelja zločinačke politike u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Žrtve će njegovim uhićenjem te suđenjem dobiti barem djelomičnu satisfakciju. Novim snagama u Srbiji treba pružiti podršku povodom ovog uhićenja ali i dodatni poticaj da se i zadnji haaški bjegunac, Goran Hadžić, što prije uhiti i izvede pred lice pravde.

Činjenica je kako je do ovog uhićenja kao i drugih prijašnjih došlo ponajprije zbog pritiska međunarodne zajednice kao i euroatlantskog puta cjelokupne regije, na čemu i dalje treba ustrajati. NATO-ove snage donijele su sigurnost regiji, a danas članstvo Hrvatske u NATO-u donosi garanciju mira. "Ne ponovilo se" reći će mnogi nakon teškog iskustva koje su Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini ali i drugim zemljama regije donijele 90-te te ratna i zločinačka politika Slobodana Miloševića. Garanciju za to nosi nam članstvo u NATO-u i skorašnje članstvo u Europskoj uniji, integracijama u čijem članstvu treba podržati i druge zemlje regije.

Ovaj dan ostajemo s mislima uz žrtve zločinačke politike u čijem provođenju je prednjačio Ratko Mladić.

Organizacija za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA)

Post je objavljen 26.05.2011. u 15:56 sati.