Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

8 vježbi za sreću

8 vježbi za sreću


Ja sam jedna od onih žena koje nikad nisu potpuno zadovoljne. Uvijek mi nedostaje još samo nešto da budem sretna. Ležim, primjerice, na plaži s najdražom knjigom u ruci i gledam tirkizno more; nakon par trenutaka shvatim da sam gladna i počnem maštati kako bi bilo lijepo da mi netko donese nešto za jelo. Tek bi tada užitak bio potpun. A kad mi se i ta želja ispuni (samo u najluđim situacijama kad me dečko iz nekog čudnog razloga posluša), glasno uzdahnem i kažem: "Kad bih sad mogla popiti čašu vina, život bi mi bio savršen".
I tako unedogled, mali crvić u meni nikako mi ne da da se opustim, uživam u onome što imam ili, kako to vole lijepo reći, budem sretna zbog malih stvari. Baš me zanima tko može biti istinski sretan zato što čuje cvrkut ptica ili gleda zalazak sunca ...
Dobra vijest za sve pesimiste i mrzovoljne: sreća je društveno uvjetovana i možemo naučiti biti sretni. Jednako kao što nam tjelovježba pomaže da bolje izgledamo, mentalne vježbe pomoći će nam da budemo sretniji - i to bez znojenja. Na stranici www. therelauonshipgvm. com psiholog Michael Mverscough kaže da samo treba svladati nekoliko osnovnih vježbi i ponavljati ih dok ne osjetimo kako nas obuzima veselje. Da biste ojačali "mišiće sreće", ne treba vam trener - možete ih vježbati sami prema ovim savjetima. Rad na sreći, kao i rad na tijelu, mora vam postati dnevna rutina.
1. Prizivanje optimizma
KAKO? Vodite dnevnik: svaku večer zabilježite tri dobre stvari koje su vam se dogodile taj dan, potom uz svaku od njih postavite pitanje: "Kako mi je to pošlo za rukom?" i zapišite odgovor.
Kad osvijestite da su vam se neke akcije pozitivno odrazile na svakodnevicu - primjerice, palo vam je na pamet kako ćete neki dosadan posao brže završiti-raspoloženje će vam se popraviti.
2. Smanjivanje napetosti u vezi
KAKO? Dogovorite se s partnerom da kad se zaplet u jednu od onih besmislenih svađa promijeniti temu ili se jednostavno maknuti jedno od drugoga. A kako to nije uvijek lako (priznajte, ponekad nema većega gusta od spočitavanja najdražem da je opet zeznuo stvar), Smislite signal kojim ćete upozoriti jedno drugo da ste se opet zapleli u začarani krug. Na primjer, počnite lajati ili pitajte: "Sto ćemo jesti večeras?". Sto su pitanje ili radnja blesavije, prije će popustiti napetost. Važno je, naravno, da signal smislite prije svađe, jer ako vam dečko usred prepirke počne lajati, a vi ne znate zašto, tek će vas to izbaciti iz takta i pomislit ćete da hodate s luđakom.
Kad se svatko vrati u svoj kut, lakše ćete shvatiti zašto ste se počeli svađati. Najviše svađa izbija kad smo umorni ili gladni; odmorite se, jedite, otiđite na trčanje ili slušajte muziku dok se ne opustite, a onda prihvatite stvari koje ne možete promijeniti i pomirite s dragim. A svi znate što je najbolje nakon pomirenja J.
3. Izražavanje individualnosti
KAKO? Ova vježba podsjeća na listanje albuma sa starim slikama, prisjećanje na sve čudne ili smiješne situacije iz naše prošlosti. Po čemu ste se, kad ste bili mali, izdvajali iz gomile, bili drukčiji od ostale djece. Npr.., Svi su skupljali postere pop-zvijezda, a vi ste skupljali stari papir da biste sačuvali šume; svi su slušali Nove fosile, a vi ste obožavali Josipu Lisac.
Zatim popišite pet svojih jakih strana, od znatiželje do hrabrosti. Kad prepoznate svoje jake strane, morate ih "nabildati". "Iskoristite svoju individualnost" Volontirajte u nekoj udruzi, otkrijte novi hobi, promijenite stil odijevanja. "Osjećat ćete se ispunjenije, korisnije i zadovoljnije.
4. Šarmiranje okoliša
KAKO? Svaki dan vježbajte šarm barem pet minuta. Prisjetite se situacija u kojima ste se osjećali samopouzdano i kad vam je koketiranje bilo prirodno stanje. Pokušajte opisati kako ste se osjećali: dobro, sigurno, neodoljivo. Zatim stanite ili sjednite i spustite stopala na pod (to nam pomaže da se osjećamo uravnoteženim) i dišite iz trbuha. Kralježnica vam mora biti ravna, a ramena spuštena i zabačena unatrag. Tada zarolajte nožne prste. Zvuči blesavo, no instinktivno ćete se nasmiješiti, a kad se smiješite, raste vam samopouzdanje i osjećate se privlačnije.
Kad se u toj pozi počnete osjećati ugodno, ponavljajte naglas: "Kad dajem sve od sebe, onda sam ...", upotpunite riječima koje vas opisuju. Svakodnevno ponavljanje ove vježbe vratit će vam samopouzdanje u situacijama u kojima biste prije umirali od straha.
5. Smirivanje u uredu
KAKO? Kad vas netko povrijedi, crtajte. Crtanje ili, bolje rečeno, črčkanje puno je bolja metoda kanaliziranja negativnih osjećaja i stresa od urlanja na osobu koja vas je naljutila ", kaže Davies. Nacrtajte tu osobu kao neku životinju (naravno, ne pitomu) ili kao dijete. Davies kaže da njezini klijenti najčešće crtaju zmije, štakore i divlje svinje ili razmaženo derište. Možda zvuči infantilno, ali djeluje.
Nasmijat će vas i udaljiti od problema pa ćete situaciju moći sagledati s distance i vratit ćete se poslu mnogo smireniji. I nemojte zaboraviti baciti crtež - odnosi se neće popraviti pronađe li vaša šefica sliku svoje glave nataknute na nosorogov tijelo.
6. Izražavanje zahvalnosti
Oni koji vježbaju "vježbu zahvalnosti" nakon tri mjeseca osjećaju sretnijima i zadovoljnijima. Vrlo je važno izražavati osjećaj zahvalnosti. Vježba ide ovako: odaberete osobu kojoj ste na nečemu zahvalni - na primjer mamu (iako je ponekad pravi udav, ipak vam je podarila život), profesoricu, prvog šefa (koji je galamio na vas, ali ste naučili posao) ili nekog drugog tko vam je promijenio život, napišete joj pismo i pročitati ga naglas; najbolje onome kome je namijenjeno, ali koristit će i ako ga pročitate sami sebi.
7. Izbacite "trebam" i "moram" iz rječnika
KAKO? Prvi korak je prepoznavanje situacija u kojima sami sebi govorite "to moram ili trebala bih". Potom se zapitajte: "Želim li ja to doista?" Ako je odgovor potvrdan, preformulirajte rečenicu. Umjesto: "Ovaj vikend moram posjetiti mamu", recite: "Želim posjetiti mamu jer mi nedostaje". A ako je odgovor negativan, učinite ono što biste željeli učiniti. Osjećat će te se kao Frank Sinatra dok pjeva My way. Budete li uvijek radili ono što se od vas očekuje, postajat ćete sve slabiji i kolcbljiviji. Samostalno odlučujte o svojim postupcima i daleko ćete dogurati.
8. Njegovanje prijateljstva
KAKO? Napišite imena tri najbolje prijateljice / prijatelja i uz svako osobine koje vam se najviše i najmanje sviđaju. Na primjer, neki vas prijatelji stalno nasmijavaju, ali ne pokazuju zanimanje za vaše probleme. Umjesto da im to spočitava, s njima se smijte, a kad vas muči neki problem, obratite se drugom prijatelju. Osim toga, pitajte prijatelje koje su vaše najbolje osobine i nastojte raditi na njima. Ako ste dobar organizator, priredite tulum, ako ste dobra kuharica, pripremite večeru. A ako vam se prijatelji obraćaju kad imaju neki problem, potrudite se biti uz njih.
Ponekad je dovoljno nabaciti smiješak, svijet odmah izgleda ljepše.

Post je objavljen 26.05.2011. u 14:54 sati.