Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Usamljenost

Usamljenost


Usamljenost je jedno od najmizernijih osjećanja. Svatko od nas se ponekad osjeća usamljenim, ali da li nam i usamljenost šalje neku poruku? Da li postoji način da je okrenemo u nešto pozitivno? Ponekad je osjećaj usamljenosti kratkotrajan, privremen, traje nekoliko sati ili dana. Međutim, ako nas ovakve emocije drže nedjeljama, mjesecima ili čak godinama, onda je to definitivno neki znak, poruka koju ne smijemo zanemariti.
U određenom smislu, usamljenost je kao zubobolja: To je znak upozorenja da nešto nije u redu. I kao iu slučaju zubobolje, ako je ne liječite i ne posvetite joj svoju pažnju, stanje postaje sve gore.
Naša prva reakcija na usamljenost je gotovo uvijek pokušaj liječenja lijekovima koji su nam tu na dohvat ruke - u kućnoj apoteci.
POSAO - ne pomaže
Posao je uobičajeni način liječenja. Skloni smo povjerovati da, ukoliko svoj život ispunimo brojnim aktivnostima, nećemo imati vremena da razmišljamo o usamljenosti, i da ćemo se na taj način izliječiti.
Međutim, posao ne nosi nikakve preporuke sa sobom. To je kao da pokušavate izliječiti zubobolju tako što je nastojite izbaciti iz svojih misli. Posao je stanje rasijanosti, a ne liječenja.
SHOPPING - nije terapija
Shopping je sljedeća najomiljenija terapija. Možda ćemo se ako kupimo nešto novo, ako se "nagradimo", osjećati mnogo bolje. I iznenađujuće, zaista se osjećamo bolje - ali tek zakratko.
Kupovina kao lijek za usamljenost je poput anestetika. Prije ili kasnije ovaj učinak se gubi, nestaje. Bol zbog usamljenosti se javlja sa potpuno istim intenzitetom kao ranije.
Tako, naprimjer, kupovina automobila može samo dodatno iskomplicirati naše probleme, jer ćemo zapasti u brdo dugova.
KREVET - pogrešna metoda
Krevet je treća reakcija na usamljenost. Vjerujemo da je intimnost ono što nam je potrebno, te se zbog toga potpuno besmisleno okrećemo ka seksu. Međutim, kada se ponovo "saberemo" sa užasom ćemo otkriti da nas je ovaj pokušaj učinio ne samo još usamljenijim, nego je doprinio da se osjećamo očajno i jeftino,
Ovo je pogrešna metoda liječenja svojstvena modernom načinu Života i razmišljanja, koji promoviraju seks kao igru, kao rekreaciju. Ovakva reakcija na usamljenost gotovo uvijek rezultira osjećajem otuđivanja i žaljenja.
Stvarna poruka, stvarni lijek
Ako nijedan od navedenih pokušaja nije lijek i ne daje rezutat, šta dalje? Da li uopće postoji lijek za usamljenost? Da li postoji neki tajni eliksir koji može izliječiti ovu zubobolju za dušu?
Prvi korak je pravilno tumačenje ovog signala upozorenja.
Usamljenost nam govori da imamo problem u komunikaciji sa ljudima. I nemojte odmah pomisliti da je smisao da uvijek budete okruženi gomilom ljudi.
Jer, efekt takvog pokušaja jednak je učinku pokušaja liječenja pribjegavanjem velikom broju obveza i poslu. Odgovor na osjećaj samoće i usamljenosti se ne ogleda u količini vaših kontakata s drugim ljudima, već upravo u kvaliteti. To je obično tegoban lijek, kojeg se plašimo isto koliko i odlaska zubaru zbog zubobolje. Za dobre odnose koji vas ispunjavaju treba i vremena i truda. Zato dobro razmislite:
1. Da li vas je strah otvoriti se prema drugima?
2. Plašite li se njihovog približavanja?
3. Jesu li vas rane iz prošlosti možda učinile nepovjerljivim i sumnjičavim?
4.Da li radije ostajete po strani zato što prijateljstvo zahtijeva davanje, ali isto tako i uzimanje.
Kad tako ispitate sami sebe, utvrdit ćete da su to uzroci vaše usamljenosti. Međutim, istrajnost vaše samoće bi vam trebala biti upozorenje da takav način razmišljanja ne daje ništa pozitivno, ne može se uvijek stajati po strani.
Pokušajte zato pronaći dovoljno hrabrosti u sebi. izgraditi dobre odnose s drugima, i shvatit ćete da je upravo to lijek koji djeluje. Svaki rizik biva nagrađen. Naći ćete nekoga tko vas razumije i kome je stalo do vas jednako kao što je sigurno da ćete naći nekoga koga vi razumijete i za koga ste spremni brinuti. Ovaj lijek za samoću je mnogo efikasniji i mnogo bezbolniji od svakog drugog.

Post je objavljen 26.05.2011. u 14:33 sati.