Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

kako sačuvati energiju

7 čuvara vaše energije


Proljeće donosi vjetar, kišu i promjenu temperature, stvari koje mogu izazvati fizički i psihički stres. Zato obratite pažnju na sedam energetskih supstanci, savjetuju nutricionisti koji su poslije dužih istraživanja zaključili da bi ishranu obavezno trebalo uskladiti s prirodnim ritmovima. Na početku proljeća važno je, prije svega, ojačati imunitet, osnažiti srce i tijelu osigurati dodatnu energiju. No, jednako je važno poboljšati cirkulaciju, ojačati mišiće i spriječiti nervozu i poboljšati koncentraciju. A sve je to moguće postići pravilnim odabirom namirnica.
  Jačanje otpornosti
U novije vrijeme vrlo je popularan inulin. Ova biljna supstanca je ugljikohidrat slatkastog okusa, manje kaloričan od šećera, zbog čega se često koristi kao zamjena za šećer. Inulin u nepromijenjenom obliku stiže do debelog crijeva, gdje ishranjuje bifidus bakterije važne za imunitet i time potiče njihovo razmnožavanje To je vrlo važno zato što zdrav obrambeni sistem počinje u trbuhu: oko 80 posto obrambenih reakcija odvija se u crijevima. Dobre bakterije stvaraju zaštitnu barijeru koja uništava izazivače bolesti. Gdje naći inulin? Nalazi se u: artičokama, bijelom i crvenom luku i šparogama. .
  Snažno srce
Možda to dosad niste znali, ali magnezij je jedna od najvažnijih mineraInih supstanci za jačanje srca. Magnezij je neophodan za prenošenje živčanih impulsa te kontrakciju mišića. To znači da živci koji kontroliraju rad srčanog mišića mogu optimalno raditi samo ako ima dovoljno magnezija u organizmu.
Posljedice nedostatka magnezija su: Povećan rizik od srčanih oboljenja. Može doći do mišićne slabosti, grčeva u mišićima, drhtanja, trnjenja, kao i do gubitka osjećaja u rukama i nogama.
A magnezij se nalazi u biljnim namirnicama (proizvodi od integralnih žitarica, sezam, sjemenke tikve, mahunarke, povrće, voće sa košticama), ribi i mesu.
  Treba vam i više energije
Za dodatnu energiju nužno je željezo. To je element koji je u našem organizmu zastupljen u tragovima, ali zahvaljujući njemu oko pet bilijuna stanica organizma dobiva dovoljno kisika.
Budući da su neprekidno aktivne, ovim stanicama je potrebno mnogo energije. Svaka stanica je mala tvornica za sebe, koja uz pomoć kisika proizvodi tu energiju. Crvena krvna zrnca sa hemoglobinom prenose kisik do svih dijelova tijela. Jezgra hemoglobina je željezo koje za sebe veže kisik. Budući da se željezo izbacuje iz organizma preko znoja, stolice, mokraće i krvi (za vrijeme menstruacije), u organizmu se može javiti njegov nedostatak ako prehrana nije bogata tom supstancom. Posljedice nedostatka željeza su: (ironičan umor, iscrpljenost, bljedilo, podložnost infekcijama, anemija. A željezo možemo naći u mesu, kobasicama, kruhu od integralnih žitarica, mahunarkama, mušmulama, smokvama i koštunjavom voću.
  Za bolju koncentraciju
Vitamin B3 (nijacin, nikotinska kiselina, nikotinamid) je važna hrana za mozak. Pošto je stanicama mozga potrebno izuzetno mnogo energije, važno je da u krvi uvijek bude dovoljno niacina. On aktivira neurotransmitere, koji su važni za optimalno prenošenje impulsa moždanih stanica. Na taj način nijacin poboljšava koncentraciju i pamćenje, kao i sposobnost reagiranja.
Izvori ovog vitamina su u iznutricama, riječnoj i morskoj ribi, kvascu, mlijeku, koštuničastom voću, jabukama, mahunarkama, zelenom lisnatom povrću.
  Protiv viška kilograma
Jod, koji se u našem organizmu nalazi u tragovima, efikasno je sredstvo za mršavljenje. Jod je potreban organizmu za proizvodnju hormona štitne žlijezde. Oni su nadležni za metabolizam šećera, masti i bjelančevina, reguliraju temperaturu tijela i nivo vode u organizmu.
Samo ako sve ovo optimalno funkcionira, organizam sagorijeva veće količine masti. Jod možemo naći u morskoj ribi i mliječnim proizvodima. Jela sa morskim algama (npr. suši) također sadrže jod.
  Spriječiti nervozu
Nervoza je čest pratilac nestabilnog vremena. Vitamin B1 (tijamin) neophodan je u organizmu da bi živci imali dovoljno energije koja im je potrebna za prenošenje električnih impulsa (podražaja). Posljedice nedostatka tiamina su nervoza i razdražljivost, slab apetit, poremećaj sna. A nalazimo ga u svinjskom mesu, proizvodima od integralnog brašna, grašku i grahu.
  Ojačati treba i mišiće
Zima, na neki način, uspava organizam, mišići tijekom zime uvijek nekako omlohave. Da bi mišići bili jaki, organizmu su neophodne bjelančevine (mlijeko, jaja, meso). Ali, da bi se bjelančevine, koje se sastoje od aminokiselina, mogle pretvoriti u mišiće i vezivno tkivo, potrebni su im pomagači. Jedan od njih je vitamin B6. Ovaj vitamin je tijekom metaboličkih procesa u organizmu zadužen za preradu aminokiselina unesenih hranom, tako da ih organizam može pretvoriti u jedinstvene bjelančevine i na taj način održati, odnosno ojačati snagu mišića.Da bismo dobili dovoljno vitamina B6 trebamo jesti soju, jetru, meso, ribu (naročito losos). Dosta ga ima iu zelenom povrću (kupus, potočarka, špinat), kvascu, žitaricama, krompiru, mrkvi, koštuničastom voću i bananama.

Post je objavljen 26.05.2011. u 11:57 sati.