Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/diogenovabacva

Marketing

Jednom nedavno...


Stoji u predbračnom ugovoru da u slučaju razvoda djeca ostaju s Williamom. Budućnost Engleske je u pitanju!

Što su ti djevojački mokri snovi: pristaje i da bude svedena na reproduktivni objekt, na inkubator, samo ako se pritom smije zvati Princezom!

pepeljuga



Kako se dogodilo da je baš stanoviti William od Walesa s Krunom na glavi osvojio njeno srce? Koliki je u tome udio Krune, a koliki svega ostaloga ispod Krune bilo bi nezahvalno špekulirati. Sumnjam da i Kate sama može precizno razlučiti. Ali možda uopće nije presudno što bi to točno bilo na njemu u što se zaljubila.

Tko se još sjeća mlade gospođice Semente (koja je prije par godina pucala na to da ju Hrvatska nađe kao svoju zvijezdu)? Ja sam zapamtio urnebesnu anegdotu kojom je opisala kako je odabrala tko će osvojiti njeno srce. Već sam to imao kao fragment jednog starog posta: u pitanju je neki Matija, mesarski pomoćnik iz Velikog Trgovišća; svakog dana kad je prolazila pored kafića u kojem je Matija visio zastala bi da u odrazu u staklu popravi frizuru – a Matija mislio da ona njega svakog dana gleda! Pa ju, ohrabren, nazvao. Je li ta komedija zabune samo nevezana fusnota ili se već pri prvom susretu očitovala najdublja priroda veze? On je gledao u nju i svidjelo mu se što vidi – a i ona je gledala u sebe, u sliku o sebi, posredno, očima šajbe iza koje je Matija buljio... pa joj se svidjelo što u tom ogledalu vidi.



Element silovanja sastoji se u tome što se ne radi samo o njihovom privatnom pitanju da li će se voljeti ili neće i koliko ili do kad, nego o obavezi, prisili da se odsad, nadalje i ubuduće imaju voljeti. Prisila nad kime? Nad Kate, jasno. Ukoliko u jednom momentu dođe do toga da se više ne bi voljeli – koga će se smatrati krivim za to? Možda oboje? Ljudi se vole pa se onda više ne vole – otuđe se jedno od drugoga – tako to biva. Ima li uopće osnove da se razlaz nekome upisuje u krivicu? Međutim, što – krivica neće biti na ''oboje'', još manje na ''nikome'', bit će isključivo na njoj. To se unaprijed zna – za sve nepoželjne eventualnosti apriorno je kriva Kate. Piše crno na bijelo, ovjereno kod javnog bilježnika.

Stavka s djecom nakon razvoda samo je jedna od točaka sveobuhvatne ucjene privilegijama. U slučaju razvoda gubi, dakle, djecu, gubi, zatim, pravo na imovinu (dobivala bi samo određeni iznos), kao i pravo na titulu (pa bi vlastitu djecu morala oslovljavati s ''Your Higness''). To je zato što će se razvod, kao odstupanje od predviđenog protokola, smatrati nanošenjem sramote kraljevskoj obitelji, a ako kraljevskoj obitelji onda i Engleskoj, a ako Engleskoj onda i cijelom Commonwealthu – i zar nije pravedno da besramnica tada snosi sankcije?!

Hipotetska situacija: William se preobrazi u Tigera Woodsa 2 i dođe u konzekvenci do razvoda – nanesena je teška sramota dignitetu Krune: Kate, ostaješ za kaznu bez prava na sve, uključujući i djecu!

Neki kažu da nema ljubavi gdje nema ravnopravnosti partnera. Ali oni ne znaju što govore, jer zapravo je važna jedino fasada. Još su dvije ključne stavke ucjene privilegijama, da se osujeti daljnja skrnavljenja fasade: 1) ako se ponovno uda, iznos koji bi dobivala dodatno se smanjuje; 2) za indiskreciju u javnosti (genijalan amandman!) ostaje bez ičega.

da, dragi

Da, dragi, Vaša Visosti. Voljela ga ne voljela, Kate je odsad prije svega ucijenjena da ga ima voljeti... i biti kuš!



Činjenica da ona pristaje na tako ponižavajuće i neravnopravne postavke ljubavi snažna je sugestija u smjeru teze po kojoj je za tu ljubav prvenstveno motivirana preko slike o sebi koju s njom stječe, a koja joj se strahovito, strasno sviđa, koja čak i onakvo poniženje preteže na vagi.

mlada



Post je objavljen 26.05.2011. u 00:01 sati.