Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/studiovaleria

Marketing

ŽIVOT NA POLUOTOKU

U medulinskoj galeriji Loža, u subotu 18/06 2011. u 20.00 sati održat će se kulturno veče kao dio aktivnosti udruge, na razvoju razmjene kulturnih i umjetničkih događaja.
Tema ovog događaja je 'Život na poluotoku'
Pet umjetnika prikazat će radove koji opisuju njihovo životno iskustvo na njihovu poluotoku.
Uz likovne umjetnike, velika nam je čast predstaviti našu gošću iz Australije Adriana von Runic na flauti i 'Ensemble Seven Eight'. Adriana von Runic je internacionalna umjetnica koja je proputovala svijet, a najviše vremena provodi kao koncertni muzičar i učitelj muzike u Sydney (Australia). Pored Australije živi i radi u Rovinj u Istri i na zapadu Irske gdje se pored muzike bavi i drugim kreativnim radom. Ona će nam se pridružiti u Medulinu, djelom svoje Europske turneje. Adriana je započela svoju muzičku karijeru već 1977. godine u svojoj mladosti u Minhenu Rudolf Steiner Schule, a zatim je studirala na Richard Strauss Konservatoriumu. Ona za sebe kaže: Po knjizi Runa ljubav je moja neizbježna sudbina i moje prirodno stanje: voli ljude, voli muziku i umjetnost. Adrijana će se predstaviti kompozicijom 'Gypsy Suite' za flautu , violinu i gitaru, uz pratnju na gitari kompozitora i gitariste Giga Mirsad Jelesković, Sarajevlije koji živi i radi u Sydney-ju. Adriana i Giga osnovali su 'Ensemble Seven Eight' koji je na Evropskoj turneji kroz Irsku, Istru, Englesku, Njemačku I Austriju. Lokalni glazbenici će ih pratit kroz Istru. Nova paradigma ansembla inspirira globalnu suradnju svih disciplina umjetnosti u razmjeni kulture.
Ovom prilikom predstaviti će nam se svojom originalnom skulpturom Christine Mihaljevic-Pillhofer. Christine je rođena, živi i radi u Beču. Studirala je klavir, ples, i modni dezajn a od 1970. radi kao kipar. Iza sebe ima brojne nagrade, i internacionalne izložbe. U svom radu upotrebljava nađene prirodne oblike kamena i iz njega izvlači prirodne oblike kao i figure boškarina ili istarske koze. Na ovoj izložbi pokazat će skulpture nastale od lokalno nađenog kamena s lokalnim značajem i oblicima koja ona pronalazi na poluotoku Istre. Na ovoj izložbi moći ćemo opet vidjeti jedan od radova Susan Meyerhoff Sharples koji je ona stvorila prilikom nedavne posjete Medulinu. Susana je umjetnica i kiparica koja živi i radi na poluotoku Wirral pored Liverpoola u Engleskoj. Studirala je umjetnost, a specijalizirala u radu s tekstilom. Sad više izrađujei skulpture od malih pa do velikih gradskih projekata. Njen rad se može vidjeti u muzejima i galerijama od Liverpoola do Austrije, Finske, USA, Irske, Kanade, Izraela i Španjolske. Ona je inspirirana borbom organizma za preživljavanje, procesom evolucije i odnosima između prahistorijskih organizama i njihovih modernih potomaka. Njen rad reflektira njen osjećaj prema kulturi, društvu i okolini. Ovim radom ona pokazuje i povezuje svoj utisak o životu, ribarstvu, okolišu dvaju poluotoka Wirral i Istre.
Igor Papić iz Pule započeo je svoju umjetničku karijeru s uređenje interijera i eksteriera, a onda je po završetku likovne akademije u Ljubljani nastavio rad kao grafički dizajner. Sada radi kao kipar u miješanim medijima i materijalima. U njegovom radu, on istražuje mogućnosti koje mu pruža materijal i izvodi skulpture koje su uvijek iznenađujuće. Pored brojnih izložbi po Istri, pa i dalje, on se predstavlja radovima svog viđenja života na poluotoku gdje živi.
Valerio Martincić iz Medulina slika od rane mladosti i respoznatljiv je u svojoj sredini po svom osjećajnom pristupu prizorima života Istre, od ljudi do života na moru. On kroz studije barki i života povezanog s ribarstvom, otkriva svoje duboke osjećaje prema sebi i svijetu u kome živi. Uzbuđuju ga forme maslina, života u moru koje opisuju borbu za opstanak i za život kroz formu i boju. Njegove slike su redovito prikazane na mnogobrojnim izložbama po Istri. Njegov umjetnički rad, kao dizajner i umjetnik u staklu potiču iz rada i boravka u Švedskoj.
Istra Lazaric Toner je umjetnik s poluotoka Istre i Wirral u Engleskoj. Studirala je umjetnost i dizajn u Velsu (UK), a sada radi većinom u staklu. Ona živi povremeno na dva poluotoka, u Istri i Wirralu. Njena inspiracija potiče iz okoline u kojoj se nalaz,i gdje istražuje povezanost između formi i daje im duha i društvenog značaja. Njen interes i njen rad opisuje njenu osjetljivost prema okolišu pa najradije radi od nađenih materijala koje animira i daje im važnost i ljepotu. Njen rad se može vidjeti u galerijama pored Istre, u Engleskoj, Škotskoj, i Španjolskoj. Njen rad u staklu prikazan ovdje ukazuje na njenu ljubav i brigu za život u moru i okolišu.

više informacija na istratoner@hotmail.com


Post je objavljen 22.05.2011. u 18:01 sati.