Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Sveta nedjelja! Kamo ćete danas na sv. misu?



Nedjeljna web stranica - engleski

Živo vrelo - Hrvatski institut za liturgijski pastoral

Današnje Evanđelje:

Evanđelje Iv 14,1-12

Ja sam put i istina i život.

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja. A kamo ja odlazim, znate put.« Reče mu Toma: »Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?« Odgovori mu Isus: »Ja sam put i istina i život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.« Kaže mu Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!« Nato će mu Isus: »Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?« »Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca’? Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte. Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu.«

Riječ Gospodnja.

P. Lukina propovijed 1996.

"Na Tomino pitanje: "Kako možemo znati put do tamo?" - što je, zapravo, svakodnevno pitanje i sviju nas, Isus odgovara: "Ja sam Put, Istina i Život." Isus dakle nije tek pravac, nego Put, onaj kojim se ide tako da svoje stope stavljamo u njegove. Gdje svednevice uzimamo svoj križ i idemo za njim, ali takav Put na kom nam je on Suputnik i Supatnik. Gdje nam je on i svjetlo Istine koja nas posve oslobađa dok u njenom sjaju prepoznajemo konačnu istinu o sebi i drugima.

Isus nam je i životna snaga na putu. Dapače, on želi biti naš Život, i to do te mjere da ne živimo više mi nego on u nama. U kom ćemo tada sve moći jer nas on jača. I zbog kojeg ćemo napustiti sve varke, dakle, sve ono što nije na njemu sazdano. Da konačno on mogne postati onaj u kom živimo, mičemo se i jesmo. A sve naše bude njegovo. "


P. Lukina propovijed 2002.


"Jasna pitanja, daju jasne odgovore. Toma je svojim pitanjem od Isusa isprovocirao snažnu i duboku istinu, koja odjekuje kroz svu vječnost: "Ja sam Put, Istina, i Život."

Primijetimo, nije kazao: "Ja sam jedan od putova, jedna od istina, i jedan od stilova života." Ne, već da je on JEDINI. Nije jedan u nizu duhovnih velikana koji objavljuju otajstvo Boga, već on sam je Bog. On sam je Put, Istina, i Život - onaj koji sve druge religije traže, i djelomično objavljuju. Jer, "Nema, uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti." (Dj 4, 12)
...
Isus je pravi put, ali ne na način da bi govorio kamo nam je ići, već on sam nas vodi. Možda ti se dogodilo da izgubljen u gradu tražiš pravi put. Zaustaviš prvoga, a on ti ljubazno objasni: na prvom raskršću desno, zatim lijevo, do kružnog toga, onda pravo, i opet desno… Frustriran, zaustaviš drugog, a on će ti kratko: "Slijedi me, upravo tamo idem." Evo, Isus je ovaj drugi. Slijediti ga znači spokojno za njim ići, imajući povjerenja da će nas vodi cilju.
...
Što budućnost nosi mi ne možemo znati - ali znamo tko budućnost nosi. On je Put u sigurnu budućnost. I onom koji je u ime čitave generacije ispisao grafit: "Roditelji su me izveli na pravi put, a sada autostopiram." - Isus je Put.

Jedno pogrebno poduzeće ima zanimljiv slogan: "Zašto okolo lutaš polumrtav kad te mi možemo sahraniti za osam dolara?" Ako si u sličnoj situaciji, kreni Isusovim putem - jer ako s njime umremo, s njime ćemo i živjeti. Drugog puta u život nema.
...
Isus je Istina na kojoj počiva mogućnost logičkog govora. Istina koja omogućuje traženje istine, i istina koju svi traže.

I Život. Jer, svašta mi znamo: kakve su cijene na tržištu, i stanje u sportu, glazbi… A jedino što zaboravljamo znati, jest - živjeti. Isus nije tek učitelj života, već sam Život. Živimo, onoliko koliko On živi u nama. Ne tek koliko u životu činimo, već koliko njemu dajemo da u nama čini. Zaključimo i molimo s psalmistom: "Uči me Gospodine, svojemu putu, da hodim u istini tvojoj." (Ps 86)

p. Luka Rađa, SI"

Post je objavljen 22.05.2011. u 08:37 sati.