Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Povratak na 1967.godinu?

Piše Žorž Crmarić

“Granice između Izraela i Palestine trebaju se temeljiti na izraelskoj granici iz 1967.godine, uz međusobno dogovorenu razmjenu (teritorija) – s ciljem uspostavljanja sigurnih i priznatih granica između dvije zemlje” – poručio je u četvrtak, pred kraj svog 46-minutnog govora o američkoj politici na Srednjem istoku, predsjednik Barack Obama.

Ovo je prvi put da se jedan američki predsjednik javno i službeno izjasnio za povlaćenje Izraela s teritorija koje je osvojio u šestodnevnom ratu protiv Arapa u lipnju 1967.godine. Istina, više američkih predsjednika do sada se zalagalo za trajno rješavanje izraelsko-palestinskog problema putem formiranja palestinske države na teritoriju koji bi se približno poklopio s pojasom Gaze i Zapadnom obalom rijeke Jordan, ali nitko nije tražio od Izraela da se, nakon 44 godine, povuče na svoje stare granice.

Od 1967.godine demografska slika okupiranih teritorija znatno se izmijenila: postupno, ali sustavno, građena su i širena židovska naselja, tako da sada na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze živi oko 300 tisuća židova, a naseljavan je i Istočni Jeruzalem koji je također okupiran u šestodnevnom ratu.

Promjene nastale na tom prostoru tijekom 44 protekle godine trebat će uzeti u obzir - rekao je američki predsjednik u jučerašnjem intervjuu za BBC. A to znači da će na nekim dijelovima buduće palestinsko-izraelske granice biti potrebna – kako je rekao – razmjena teritorija koja bi udovoljila interesima obiju strana.

Da ne bi bilo nesporazuma, predsjednik Obama je naglasio “nepokolebljivu američka predanost izraelskoj sigurnosti”, te je naglasio da se ne može očekivati od Izraela da pregovara o miru s nekim tko odbija priznati pravo Izraela na postojanje. Nedvosmisleno je, dakle, tražio od militantnog palestinskog pokreta Hamas da se odrekne nasilja i prijetnji Izraelu.

Vrijedno podsjećanja: tokom svibnja 1967. godine Egipat je na Sinajskom poluotoku, u izraelskom susjedstvu razmjestio više od 150 tisuća vojnika i 950 tenkova…istodobno, s nagomilavanjem snaga je započela i Sirija. A Izrael - umjesto pripremanja obrane, u najvećoj je tajnosti pripremao – napad i 5.lipnja ujutro pokrenuo je munjevitu ofenzivu. Samo tog, prvog dana rata – uništio je 416 arapskih aviona, a šestog, zadnjeg dana rata – pod izraelskom su okupacijom bili egipatski Sinaj i pojas Gaze, sirijska Golanska visoravan, te jordanski istočni Jeruzalem i Zapadna obala rijeke Jordan.

Sada, nakon 44 godine, neki od tih okupiranih teritorija trebali bi prerasti u Palestinsku državu koja bi u miru trebala živjeti s prvim susjedom - Izraelom.


Post je objavljen 20.05.2011. u 20:12 sati.