Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Mora li čovjek biti patriot?

Često se u javnosti može čuti ovakav stav (prenosim iz jedne diskusije na pollitika.com):

ovo nije vrijeme ni za ljevicu, ni za desnicu, već je vrijeme ZA ili PROTIV hrvatskih nacionalnih interesa, a što bi trebao biti zajednički nazivnik svim patriotima i onima kojima je hrvatska na srcu.


Ovdje se pretpostavlja da NACIONALNI interesi moraju biti u prvom planu i da čovjek MORA biti patriot. Zašto bi to bilo nužno?

Patriotsm: ili si s nama, ili si terorist

1.
Zašto nekom, recimo, ne bi prije svega bio na srcu interes Europe kao regije? Dakle, da je "europatriot"? Europa pokazuje ozbiljne manjkavosti u globalnoj igri za prevlast nad svijetom, u konkurenciji sa SAD, Kinom, Rusijom... Netko može iskreno reći da nam interes ujedinjenie Europe mora biti na prvom mjestu, a interesi pojedinih država, iako ih treba uvažavati, dolaze na drugo mjesto.

2.
Suprotno, netko može biti regionalist i gledati prije svega interes svoje regije, a nacionalni, iako ga uvažava, staviti na drugo mjesto. U Hrvatskoj postoje brojne regionalističke stranke, zasad su snažne jedino u Istri i Slavoniji, ali potencijali postoje i drugdje.

3.
Ili pak, netko može biti ekologist, reći da je čovječanstvo kao cjelina suočeno sa drastičnim problemima (klimatske promjene, Oil Peak, isrpljivanje plodnog tla idr.), koji mogu izazvati katastrofalno urušavanje civilizacije, koji se ne mogu riješiti na nivou pojedinih država ili regija. Sitne nacionalne brige moraju se podrediti bitnim zadacima.

4.
Dalje, tu je i klasični lijevi stav da su klasni odnosi bitniji od nacionalnih. Hrvatska nacija, kao i sve ostale, podijeljena je na kapitalističku vladajuću klasu i podjarmljene radne mase. Radnici raznih država moraju se ujediniti protiv vlastitih i tuđih kapitalista, jer vladajuće klase jesu ujedinjene u svojim bitnim interesima održanja globaliziranog kapitalističkog sustava.

5.
Ili pak, suprotni stav da je glavni interes "poduzetnika", naših ili stranih, koji su jedini element napretka, nasuprot inertnim masama.

Ima i drugih varijanti.

Dapače: svaki od gore navedenih može argumentirati, da će nacionalni interesi, ispravno shvaćeni, upravo slijedeći njihov pristup biti optimalno ostvareni.


Post je objavljen 20.05.2011. u 09:47 sati.