Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nkdubravamladi

Marketing

Biti dobar - poželjno ili ne?

Vjerujem da mnogi od vas prate zaplet radnje u priči o stipendijskom ugovoru koji je NK Dinamo ponudio jednoj svojoj velikoj 15-togodišnjoj nadi. Taj slučaj ponovo je aktualizirao i neke druge teme, a evo što kaže struka o ugovorima za malodobne igrače.
Pravilnik o statusu igrača HNS-a predviđa da igrač već sa 16 godina može zaključiti profesionalni ugovor, a stipendijski ugovor sa 12 godina i to najviše na rok od 3 godine. Članak 7. posebno je zanimljiv, a u njemu stoji da "je, na prijedlog kluba, igrač koji je navršio najmanje 12 godina života obavezan, ako mu to klub ponudi, zaključiti stipendijski ugovor. Igrač kojem je istekao stip. ug., a mlađi je od 18 godina, obavezan je potpisati novi ug. ukoliko mu klub takav ug. ponudi." Važno je da se zahtjev igraču uputi najkasnije 30 dana prije početka prijelaznog roka. U daljnjem tekstu stoji da "u slučaju da igrač odbije ponudu kluba i ukoliko klub o tome u roku 8 dana obavijesti nadležni organ žup.nog.saveza tj. nog.središta, isti su obvezni zatražiti objavu odbijanja zaključenja ug. u Službenom glasniku HNS-a. Taj igrač ne može se registrirati za drugi klub 1. ili 2. HNL za slijedeće 2 sezone."
Meni zvuči zastrašujuće da je dijete već sa 12 ili 16 godina "obavezno zaključiti ug. koji mu ponudi njegov klub" i da mu se u suprotnom "zabranjuje igrati 2 godine za drugi klub". Možda nekima to zvuči kao ostvarenje sna, ali mi ovdje govorimo o djeci koja idu u 5./6. tj. 8. razred osnovne škole ili 1. srednje. Halo!
Inače, tata spomenutog dječaka je trener 99. godišta u istom klubu i trenutno je suspendiran zbog neodaziva Mamiću na razgovor o ovoj temi. Ugovor je trebao biti potpisan do sredine ovog mjeseca (15.5.), a nije li potpisan petnaestogodišnjem dječaku slijedi suspenzija iganja u Hrvatskoj na 2 godine i zabrana odlaska u inozemni klub do 18. godine. (Jutarnji list, 24 sata, Večernji list, dalje.com) Zbogom pameti!

Post je objavljen 18.05.2011. u 14:22 sati.