Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Visoke pete

Visoke pete


Istraživanje je pokazalo da su neke žene spremne riskirati lakše ozljede stopala ili zglobova, žuljeve i slične ozljede kako bi "ugurale" nogu u primjerice elegantnu cipelu s visokom petom, tzv. "Štiklu". Tako je čak 43 posto Amerikanki priznalo da ih svaki par cipela bar malo "stišće", a osam posto ih je prijavilo ozbiljne ozljede poput iščašenja zgloba ili loma kostiju.
- Žene jednostavno obožavaju kupnju novih cipela i spremne su riskirati žuljeve, pa i teže ozljede stopala samo da uguraju nogu u onaj par koji im se sviđa. U moderno doba žene su jednostavno cipele prestale skrivati po ormarima, posebno ohrabrene i potaknute serijama poput "Seksa i grada".
- Novi par u ormariću poboljšava ženino raspoloženje, ai traje dulje od kutije čokoladnih bombona, smatra Cleary.
- Osim toga, isprobavanje cipela u dućanu zabavno je i nije tako frustrirajuće za većinu žena kao isprobavanje garderobe, pri čemu je potrebno skinuti se u kabini pred jako osvijetljenim ogledalom.

Moderno nije uvijek i zdravo
Film i TV ovjekovječili su visoke potpetice i seksi hod, bilo da je to Merylin Monroe ili Julie Roberts u,, Pretty vvoman "ili neka od šašavih njujorških cura iz kultne serije" Seks i grad ".
Tu je modu pedesetih unijela Coco Chanel, danas je promovira Manolo Blachnik. Tako, opet, na ulici susrećemo žene u beskonačno visokim petama i špicerice u kojima satima stoje ili na još višim petama idu u školu, šetaju ili rade. Lijepo je to vidjeti, graciozno promatrati, ali, ipak, svaki centimetar pete stvara temelje za pojavu boli u koljenima, leđima, pa čak i vratu. No, nije problem samo visoka štikla.
Riječ je o izboru prave cipele za svako stopalo. Pogrešne cipele mogu, naime, uzrokovati ili pojačati bolove u stopalima i nogama. Prave cipele često mogu spriječiti, ali ne i ispraviti, probleme.
Koje sve probleme izaziva pogrešna cipela? Utječe na položaj Ahilove tetiva koja može postati izrazito bolna, deformiraju se prsti - postaju čekićastom, palci idu u valgus položaj (40 posto žena poslije 45. godine pati od tog problema). Nije potrebno da pete budu visoke, već sa šest cm poveća se mišićna napetost i potreba da se ostali dijelovi noge, koljeno, kuk i kralježnica prilagode novim uvjetima.
Ako na tijelu već postoje promjene u građi, dodatni poremećaji još će ih više istaknuti. Ispitivanja koja su obavljena na Harvardu dokazala su koliko tih nekoliko centimetara više može poremetiti koštanu strukturu.
Naime, bolom u jednoj automatski opterećujemo drugu nogu i na taj način je oštećujemo. Vremenom to dovede do promjena položaja kukova i kralježaka. Artrotične promjene na zglobovima tijela, kao i upale na zglobovima stopala dva su puta češće kod žena koje nose potpetice više od četiri cm.

Kakve cipele kupiti
Minimalni je zahtjev da noga u cipeli bude slobodna - udobna. Ne smije se računati na to da će se cipela raširiti, dok se ona raširi, stopalo se već deformirala.
Cipela mora dobro obavijati petu i početak stopala uz petnu kost (Tarzus). Strogi će vam fizijatri dopustiti maksimalnu visinu pete od tri cm, a oni bolji tri do četiri cm. Peta je potrebna jer niti potpuno ravni đon (balerinke) nije baš idealan, pogotovo kod osoba koje dugo stoje, jer su mišići na stražnjoj strani potkoljenice u stalnoj napetosti, pa i to može dovesti do opterećenja i boli Ahilove tetive.
Ako se spuštamo s visoke pete na nisku, to isto može biti razlog boli, jer smo predugim nošenjem visokih peta skratili stražnje mišiće potkoljenice. Taj proces mora biti postupan dakle sve niža peta, ali centimetar po centimetar.
Zbog svega navedenog nošenje pravih cipela je iznimno važno za zdravlje stopala.

Posljedice visoke štikle
Visoka peta razlog je pomaka osovine tijela prema naprijed. Kost pete, najveća kost u našem stopalu, građena je tako da može podnijeti najveći pritisak. Kod osobe teške 80 kg 0,50 kg rasporedi se na petu 0,20 na mali prst, a 10 kg na palac.
Svakim centimetrom pete opterećenje ide prema prednjem dijelu stopala. Zbog toga se mogu pojaviti bolovi luka stopala, ili na jastučićima prstiju (metatarzalgija), jer se tu nalaze kosti koje nisu predviđene za takva opterećenja.

Jeste li znali
Stopala su, a ne šake, najopasnije tjelesno oružje, a mogu uzrokovati ozljede čak i teže od ozljeda od noževa pokazuje istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Prävention.

Što je još važno
• Ne pitajte druge ljude oko sebe kako vam obuća pristaje. Samo vi možete odrediti pristaje ii vam cipela ili ne. Ne slučajte ni prodavača koji vas ubjeđuje da je cipela odlična. Ako vam ne pristaje nemojte kupovati!
• Stopala rastu sa starenjem pa ih možete izmjeriti svaki put kada idete u kupovinu. Često su stopala nejednake veličine iu tom slučaju treba kupiti cipele po mjeri većeg stopala.
• Stari i provjereni savjet: Kupujte cipele kasno poslijepodne ili uvečer. Noge su tada više otečene te je manja mogućnost kupnje neudobnih cipela.
• Veličina cipela ovisi io proizvođaču i modelu cipela. Ne ustrajte uvijek na kupnji istog broja, ako je onaj veći udobniji.
• U cipeli treba biti dovoljno mjesta da se svi prsti mogu migoljiti gore-dolje.
• Shoe ne bi smjela biti uža od stopala.

Kakva je dobra cipela
1. Kožna, jer se koža najbolje prilagođava stopalu.
2. Đon treba biti jak i savitljiv, iznutra podstavljen.
3. Vrh cipele zaobljen da bi se težina rasporedila na širu površinu.
4. Dio oko gležnjeva krut radi stabilnosti potpore.
5. Visoke pete dobro izgledaju, ali ih ne treba nositi dulje od dva sata i svakako izbjegavati šetnju u njima. Osim što uzrokuju grčeve u prstima, mijenjaju držanje tijela i pridonose pojavi bolova u leđima.

Post je objavljen 18.05.2011. u 10:32 sati.