Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

noge

Zdrave noge


Ortopedi, pedikeri, kozmetičarke mogli bi pisati romane o unakaženim nogama! Kod njih tek dolazi na vidjelo ono što, općenito, ostaje brižljivo sakriveno cipelom. Rijetko da koji čovjek danas još može, a da ne pocrveni, pokazati svoje noge. Na njima ima kurjih očiju, žuljeva, znojavih tabana, ozeblina, spuštenih stopala, raširenih stopala, gljivica koje na nogama stvaraju kolonije, grbavih prstiju, uraslih noktiju i koliko još toga.

Iz dana u dan noge nas strpljivo nose preko tvrdog asfalta, gore i dolje po stepenicama, satima stoje i nose našu težinu, a za hvalu se moraju silom stisnuti u cipele s visokim petama i preuskim vrhovima. Je li tada čudo da se i noge osvećuju kroz male zlobe? Njegujte svoje noge, one su zahvalne za malo njege; nekoliko minuta svakog dana, as vremena na vrijeme i nešto duže i tada vam one neće priređivati glavobolje. Naviknite se da za ljubav svojih nogu uvijek nosite samo cipele koje vam odgovaraju i koje su zaista ugodne. Cipele postoje da bi se u njima hodalo! Ne dopustite da moda i suviše djeluje na vas; ona vam neće pomoći ako zbog nje dobijete debele kvrge, urasle nokte i grbave prste na nogama. Nemamo ništa protiv visokih peta - ako takve cipele obujete samo ponekad. Uostalom, koristite svaku priliku da idete bosi. Naravno da je to danas moguće samo na dopustu ili ljeti na vikendu, ali u takvim prilikama to ne biste smjeli nikako propustiti. Izvjestan nadomjestak za boso hodanje su gimnastičke sandale koje se danas mogu kupiti u mnogim trgovinama medicinskih potrepština pa bi trebalo da ih nosite ujutro prije no što napustite kuću i uvečer nakon što dođete kući.

Za svakodnevnu njegu je potrebna topla kupelj nogu (37 stupnjeva Celzijusa) s dodacima morske soli, ekstrakta divljeg kestena ili čaja od preslice. Ova kupelj ne samo da jača noge, nego također otklanja pečenje, umor, a istovremeno smekšava i orožnalu kožu. Nakon kupelji nogu istrljaj noge Franzovom rakijom, a nakon toga masirajte jednu ili dvije minute uljem za tijelo. Žene koje imaju često hladne noge - a koliko mnogo žena pati od toga - trebalo bi da prirede drugu zdjelu s hladnom vodom i nakon kupelji za čišćenje praviti naizmjenične (hladno - toplo, na kraju hladno) kupelji. Dvije minute toplo, pet sekundi hladno, a to sve zajedno ponoviti dva do tri puta, a kao što smo već spomenuli, završiti hladnom vodom. To će potaknuti cirkulaciju, ojačati noge i učiniti ih otpornijim, a pomaže kod nogu koje se znoje, kao i protiv ozeblina (oprez kod proširenih vena!).
Ako nam se noge znoje, moramo im pokloniti još više njege. Jedan do dva puta na dan kupelj nogu s dezodorirajućim sapunom; na kraju ih treba naprašiti puderom.
Bitne su i svakodnevne svježe, čiste čarape i promjena cipela jednom do
dva puta dnevno. Kod tjedne njege nogu dodajte u kupelj dodatak
od hrastove kore.

Malo gimnastike nogu također će dobro činiti vašim nogama. Naravno,
da tu već pomažu i gimnastičke sandale, ali povrh toga možete činiti i
slijedeće:
- Kupite valjak za gimnastiku nogu i gimnasticirajte s njim.
- Uvijek povremeno hodajte na vršcima nožnih prstiju, a nakon toga na krajevima peta.
- Radite vježbe prihvaćanja predmeta nožnim prstima: nožnim prstima uzimajte malene predmete i podignite ih.
- Sjednite i prebacite opušteno desnu nogu preko lijeve. Tada opišite krug s desnom nogom deset puta udesno is lijevom nogom deset puta ulijevo. Opisujte krug sasvim slobodno iz zgloba van.
Tada izmijenite noge i učinite vježbu s lijevom nogom. To možete dobro prakticirati tamo gdje morate čekati (liječnik, zubar, frizer). Pustite, neka vas ljudi mirno gledaju!
- Stavite noge jednu pored druge i zgrči nožne prste, tada ih opustite, opet ih zgrči i tako nastavite.
- Uspravite se sa skupljenim nogama. Podignite, zatim spustite obje pete istovremeno. U početku sasvim polagano, zatim sve brže.
Sve te vježbe, naravno, ne pomažu ništa ako ih izvedemo samo nekoliko puta. a tada ih opet zaboravimo. Vježbajte svakodnevno! Za to ne trebate nikakvo posebno vrijeme, jer se to može činiti uz put kada se ujutro ili navečer proteže. Vidjet ćete kako će to ojačati vaše nožne mišiće, a ukloniti umor i iznemoglost.

Post je objavljen 18.05.2011. u 09:52 sati.