Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/papar

Marketing

Ministarstvo pravosuđa, Pravo na pristup informaciji

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

PRAVO NA PRISTUP INFORMACIJI


Pollitika.com by Papar



Korisnik prava na informaciju:
Mislav Šutalo, dipl. inž. elektrotehnike
10000 Zagreb

Tijelo javne vlasti:
Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske
Sektor za informiranje i odnose s javnošću
Dežmanova 10
10000 Zagreb

U Zagrebu, 18. svibnja 2011. godine.

Zahtjev radi ostvarivanja prava na pristup informacijama

Potaknut i ohrabren izjavom predsjednika Ive Josipovića nakon 8. sjednice Savjeta za gospodarstvo, od 16.svibnja 2011. godine u kojoj je između ostaloga naveo:

Vrlo važan instrument pravedne i dobre porezne politike i definicije njene politike pa i provedbe jest transparentnost trošenja proračuna. S tim u vezi je i pojam otvorenosti proračuna gdje se ističe kako Hrvatska ima prema pokazateljima koje su učinile međunarodne organizacije otvorenost proračuna 58% dok recimo Sjedinjene Američke Države imaju 95%. Otvorenost proračuna znači jasnoću namjena za koju se novac koristi, mogućnost da svi porezni obveznici vide u svakom trenutku gdje i zašto koja kuna ide i koje su namjene. Drugim riječima, trebalo bi u proračunu biti manje tih generalnih opisa, a što više detalja, a, time, naravno i kontrole.

zahtjevam od tijela javne vlasti mi dostavi slijedeće informacije:

• Koliko je novca od 1990. godine do danas plaćeno Pravnom fakultetu u Zagrebu za usluge izrade zakonskih prijedloga, podzakonskih akata, tužbi, pravnih savjeta, mišljenja, stučnih studija, deklaracija i ostalih intelektualnih usluga.

• Koliko je novca od 1990. godine do danas plaćeno kao honorar pojedinim profesorima s Pravnog fakulteta u Zagrebu za usluge izrade zakonskih prijedloga, podzakonskih akata, tužbi, pravnih savjeta, mišljenja, stučnih studija, deklaracija i ostalih intelektualnih usluga.

Zahtjevam da se informacije dostave u obliku u kojem će biti razvidno: naziv konkretne usluge, uplaćeni iznos, vrijeme uplate i pojedini pružatelj usluge.

Ako tijelo javne vlasti ne posjeduje, ne raspolaže ili ne nadzire informaciju, a ima saznanja o nadležnom tijelu, zahtjevam da bez odgode, a najkasnije u roku od 8 dana od zaprimanja zahtjeva obvezno ustupiti zahtjev tijelu javne vlasti koji posjeduje, raspolaže ili nadzire informaciju.

Iznenađen sam navodima Predsjednika da je otvorenost proračuna samo 58% te kao građanin smatram da mi je dužnost uključiti se i dati svoj doprinos izgradnji otvorenog društva.

Još važnije od postignuća na izgradnji otvrenog društva biti će raspolaganje informacijom koliko je u izgradnji pravne države i vladavini prava izvršna vlast od osamostaljenja do danas koristila usluge struke.




Post je objavljen 18.05.2011. u 07:26 sati.