Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

dijeta južnih plaža

Ključna riječ - umjerenost

Principi ove dijete su bazirani na umjerenosti i filozofiji da ni u čemu ne treba pretjerivati niti po svaku cijenu izbjegavati. Ne postoje ograničenja u unosu određenih nutritiva (masti, ugljikohidrati ,...) već prepoznavanje koji su od njih korisni našem organizmu a koji ne. Recimo, šećer je kao iu većini dijeta na crnoj listi i preporuča se njegova zamjena umjetnim sladilima, a poseban naglasak je na dovoljnom unosu antioksidanata kao i omega -3 masnih kiselina (kroz morsku ribu ili riblje ulje). Da bi se izbjeglo prejedanje - dr. Agastaton preporučuje više manjih obroka tijekom dana.


Provođenje dijete South beach

Dijeta se provodi u tri faze od kojih svaka ima točno određenu ulogu:
- Prva je ulazak u dijetu i prilično je zahtjevna,
- Druga je faza stabiliziranja tj.. držanja dijete i
- Treća faza koja počinje po dostizanju svih predefiniranih ciljeva i predstavlja očuvanje težine i novostečenog vitaliteta.

A sada malo opširnije o svakoj fazi:

1. faza - trajanje 14 dana

Prva faza je osmišljena tako da se naglo izgubi težina, osnaži volja pojedinca da drži dijetu i savlada eventualnu glad. Zatim, uči se kako odabrati prave namirnice, kako bez mnogo stresa izbaciti iz prehrane štetne namirnice kao što su razni slatkši, kruh, peciva, tjestenine i slični "nevaljali" ugljikohidrati. Kada se bolje pogleda - ova faza prilično liči na dijetu dr. Atkinsona. Preporučuje se peradarsko meso (bez masnoće), ribe, bjelanjak, orašasti plodovi i sasvim malo ugljikohidrata i to onih s niskim glikemičkim indeksom. Uz meso jedu se velike količine povrća: špinat, rajčica, blitva, itd.. Od masnoća se koristi maslinovo ulje kao preljev salatama. Uobičajni gubitak težine u 1. fazi je između 4 do 7 kilograma.

Primjer ručka:

Nasjeckana salata South Beach s tunjevinom

Salata:

- 1 konzerva tunjevine u vodi (180 g)
- 1 / 3 nasjeckanog krastavca
- 1 / 3 šalice rajčice
- 1 / 3 šalice sitno sjeckanog celera
- 1 / 3 šolje sjeckanog avokada (zamjena: ista količina neslanog mladog sira)
- 1 / 3 šalice isjeckanih rotkvica
- 1 šalica nasjeckane zelene salate

Preliv:

- 4 žlice hladnoceđenog maslinovog ulja
- 2 žlice svježeg limunova soka
- 2 češnja usitnjenog češnjaka
- 1 / 2 kašičice bibera

Način pripreme: Složite u slojevima tunu, krastavce, rajčicu, avokado, celer, rotkvice i salatu u staklenu posudu. Pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, češnjak i papar. Prelijte preko salate.


2. faza

Ovu fazu karakterizira postupno uvođenje namirnica koje su bile zabranjene u fazi 1. Više ništa nije "zabranjeno" već se vodi računa o količini koja se unosi u organizam. Povećava se unos voća i žitarica (pažljivo!). Jedu se žitarice kao što su ječam, zob, kukuruz, riža i svo povrće. Naglasak je i dalje na proteinskim namirnicama kao što su meso, riba, sirevi, jaja u kombinaciji s dosta povrća. Za divno čudo - težina iu ovoj fazi ide silaznom linijom. Ukoliko ipak počnete dobivati na težini ili stagnirate u gubitku - znajte da ste pretjerali vjerojatno u unosu žitarica i / ili voća - pa se lijepo vratite dva koraka unatrag tj.. smanjite količinu ovih namirnica.

Primjer obroka u drugoj fazi:

Doručak

- 1 / 2 svježeg grejpa
- 1 kriška tosta od integralnog kruha sa kriškom nemasnog sira (oko 30 g težine)
- Kava bez kofeina ili čaj s nemasnim mlijekom i zaslađivačem

Užina

- 125 ml nemasnog jogurta

Ručak

Mediteranska salata od piletine

Salata:

- 1 / 2 kg pilećih prsa bez kožice i kostiju
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 šalice pripremljenog bulgura (oljuštenog i drobljenog pšeničnog zrna - kupuje se u prodavaonicama zdrave hrane)
- 1 i 1 / 2 šalica na kockice narezanih krastavaca
- 1 i 1 / 2 šalica na kockice narezanog paradajza
- 1 šolja sitno seckanog mladog luka
- 1 / 2 šalice nasjeckanog svježeg peršina
- Listovi zelene salate

Preliv:

- 1 / 2 šolje preljeva za salatu (mješavina maslinovog ulja, izgnječenog češnjaka i začinskog bilja)
- 1 / 2 kašičice karija
- 1 / 2 grančice osušenih listova metvice
- 1 kašičica senfa

Priprema: U tavi pecite piletinu na ulju na srednje jakoj vatri osam do deset minuta, odnosno dok piletina ne omekša i izgubi ružičastu boju. Često okrećite kako bi ravnomjerno dobila smeđu boju. Izvadite piletinu iz tave. Narežite na tanke kockice veličine zalogaja. Neka se ohladi, a zatim je stavite u hladnjak.

Kada se sasvim ohladi, piletinu pomiješajte s bulgurom, krastavcima, rajčicom, lukom i peršinom u zdjeli. Poslužite na listovima zelene salate i zalijte preljevom.


3. faza

Ova faza predstavlja očuvanje postignute težine, a trebala bi trajati cijeli život. E sada, i sam tvorac dijete, dr. Agatston, svjestan je da baš to i nije lak posao ali savjetuje da ako "kršite" dijetu to bude rijetko i da ste svjesni šta koja hrana znači za vašu težinu i vaše zdravlje. Znači, može parče torte ali jednom u par tjedana, može i sladoled ali ćete ga zaboraviti narednih mjesec dana ...

Post je objavljen 12.05.2011. u 11:28 sati.