Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Približavanje Islamske Republike i Egipta

Piše: Žorž Crmarić

Nezamislivo u proteklih trideset godina, dogodilo se nakon zbacivanja s vlasti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka: dva broda iranske ratne mornarice u veljači su prošla kroz egipatski Suez i uplovila u Mediteran. Ovih dana u Kairo stiže zamjenik šefa iranske diplomacije, a sastanak ministara vanjskih poslova dviju zemalja u pripremi je za kraj mjeseca na summitu nesvrstanih zemalja.

Zaokret je očit: trideset godina iranska je teokracija Mubaraka zasipala optužbama da je „sluga Izraela i Amerike“, te vođa „izdaje palestinske borbe“. Pri tome, palestinske su težnje u Iranu snažno potpomagane, ali samo kada ih je predvodio vjerski radikalni Hamas, a ne Fatah (čiji je sekularizam, kao i negdašnje Arafatovo čelništvo, iranska teokracija godinama proglašavala – izdajom).

Nakon tri desetljeća otvorenog animoziteta, egipatsko-iranski odnosi su s dolaskom novih vlasti u Kairu doživjeli ne samo uspon, nego su urodili i prvim plodovima. Egipatska prijelazna vlast, uz snažnu podršku iranske teokracije, uspjela je izmiriti dva dugogodišnja neprijatelja –suparničke palestinske pokrete Hamas i Fatah.

Ne raduju se, međutim, baš svi iransko-egipatskom približavanju, a oni sumnjičaviji upozoravaju na opasnosti sve otvorenijeg egipatskog senzibiliteta prema islamskom, pa i islamističkom. Podsjeća se, pri tom, na nasilje Salafista (egipatskih fundamentalista koji su po fanatičnosti bliski saudijskim Wahabima) protiv Koptskih kršćana u Egiptu. Nekidan je u napadu na Koptsku crkvu u Kairu i sukobu koji je uslijedio između dvije strane, poginulo 12 ljudi…

Koliko je, u stvari, jaka narodna podrška nekad zabranjenom Muslimanskom bratstvu i Salafistima - pitanje je s milijun odgovora. Uostalom, ista je nepoznanica prisutna i u odgovoru na pitanja o jačini islamskih radikala u drugim pobunjenim arapskim zemljama – Siriji, Jemenu, Libiji, Tunisu…No, ono na što novija povijest nedvojbeno podsjeća je da su se islamisti u Iranu, zatim Afganistanu u vrijeme talibana, pa i Iraku nakon američke invazije - pokazali višestruko jačima i organiziranijima i, na koncu, okrutnijima nakon osvajanja vlasti, nego u vrijeme dok ih je režim zlostavljao.


Post je objavljen 11.05.2011. u 21:33 sati.