Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

suha koža tijela



Kada žlijezde lojnice u koži ne proizvedu dovoljno masnoće, koja se zove sebum i štiti kožu od atmosferskih prilika, koža postaje suha. ispucala i katkad bolna. Taj problem možete riješiti držeći se jednostavnih pravila o njezi kože i biranjem jednog od prirodnih lijekova i drugih tretmana.
Koža vam je možda suha zato što su vam žlijezde lojnice razmjerno neaktivne. To može biti nasljedna sklonost, posljedica privremene hormonalne neravnoteže (npr. tijekom trudnoće) ili loše prehrane. Osim toga, koža postaje suša s godinama.Vrlo visoke ili niske temperature i jak vjetar oduzimaju koži vlagu. Ruke, stopala i laktovi osobito su osjetljivi jer u njima ima manje lojnica, a podložni su i lice i vrat jer su obično posve izloženi okolini. Suha kože može biti i posljedicom ekcema, psorijaze i pelenskog osipa te dehidracije zbog premalog uzimanja tekućine.
Prevencija
Kada ste vani, koristite kremu s visokim zaštitnim faktorom, nosite tople čarape i rukavice kada je hladno i redovito nanosite mast ili balzam za usnice. U kući neka temperatura bude ugodno svježa. Danju smanjite temperaturu i radije se toplije odjenite. Rashladni uređaji, grijanje i električni aparati, uključujući televizore i računala, povećavaju koncentraciju pozitivnih iona u zraku, koji isušuju kožu i smanjuju vlažnost zraka. Smanjite količinu pozitivnih iona otvaranjem prozora, ovlaživanje zraka (s pomoću ovlaživača ili stavljanjem zdjelica vode blizu radijatora) i njegovanjem kućnih biljaka. Izbjegavajte spavanje pod električnim pokrivačem. Redovito vježbajte kako biste poboljšali krvotok i kako bi vaša koža dobila dovoljno hranjivih tvari i kisika.
Liječenje
Prehrana. Zdrava prehrana s obiljem sirovog voća i povrća daje koži vlažnost i napetost. Spriječite dehidraciju uzimanjem najmanje šest čaša bezkofeinskih napitaka na dan.
  Jedite hranu bogatu esencijalnim masnim
kiselinama.
  Uzimajte više hrane koja sadrži vitamine
A i D. (No imajte na umu da većinu vitamina D dobivate izlaganjem kože suncu.)
  Jedite jela bogata vitaminom E i cinkom
  Uzimajte tablete ribljeg ulja.
Lijekovi iz kuhinjskog ormarića
  Nije potrebno kupovati skupe kreme za lice. Mnogi dermatolozi smatraju krutu biljnu mast najboljom hidratantnom kremom. I obična hidratantna krema koju možete kupiti u ljekarni može biti vrlo dobra.
  Zobena kaša ljekovita je i umirujuća. Za omekšavanje kože, stavite muslinsku vrećicu s dvije šalice grube zobene kaše u mlaku vodu za kupanje te se namačite najviše 15 minuta. Blago se obrišite i odmah nanesite hidratantnu kremu kako biste zadržali vlažnost.
  Med, koji privlači vlagu iz zraka, dobra je, premda ljepljiva, maska za suhu kožu.
Biljni lijekovi
  Gel od aloe vere omekšava i poboljšava stanje grube kože na licu.
  mišjakinje također umiruje. Pripravite oblog od rashlađenog čaja od mišjakinje i držite ga na licu kako biste ublažili svrbež izazvan suhoćom.
  Uzimajte ulje žutog noćurka, koje sadrži esencijalne masne kiseline

Post je objavljen 06.05.2011. u 10:10 sati.