Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Aromaterapija


Sposobnosti nekih eteričnih ulja da uravnotežuju, pročišćavaju i obnavljaju izvrsne su za poboljšanje izgleda i zdravlja kože. Budete li ih rabili svakodnevno, mogu poboljšati kakvoću kože, osobito na licu i rukama, koji su najviše izloženi vanjskim utjecajima.
Stvorite vlastiti izbor aromaterapijskih proizvoda za kožu miješanjem ulja navedenih desno s bademovim ili jojobinim uljem ili neparfirniranim losionom za tijelo. Nanesite mješavine na problematične dijelove kože ili ih rabite za masažu. Osim toga možete razrijeđena ulja dodati u kupku ili ih pomiješati s vodom za oblog, ali ne nanosite nerazrijeđeno ulja osim čajevca i lavandina.
  muškatna kadulja umiruje i djeluje protuupalno. Osim toga pomaže zadržavanju vlage u suhoj ili zrelijoj koži. To ulje ne rabite tijekom prvih 20 tjedana trudnoće.
  Čempres, koji umiruje i djeluje kao adstringens, može pomoći pri reguliranju proizvodnje loja kod masne kože. Ne rabite ga tijekom prvih 20 tjedana trudnoće.
  Eukaliptus osvježava i djeluje antiseptički. Rabite ga za liječenje čireva i prišteva.
  Gcranij djeluje kao adstringens i uravnotežuje. Dobar je za čišćenje i kao tonik za kožu, ublažava upale i može umiriti akne, neurodermitis i manje ranice.
  Borovica djeluje kao adstringens i čisti. Može biti korisna kod akna, masne kože i neurodermitis s iscjetkom. To ulje uopće nemojte upotrebljavati tijekom trudnoće.
  Lavanda djeluje antiseptički i protuupalno. Može umiriti neurodermitis, sunčane opekline i ubode kukaca, a potječe
i rast i oporavak stanica, pa time umanjuje nastanak ožiljaka.
  Ulje paprene metvice hladi i čisti kožu. Može umiriti svrbež, ali prevelika količina ga može pogoršati.
  Rimska kamilica umiruje i djeluje antiseptički. Dobra je za osjetljivu ili suhu kožu. Pridonosi liječenju akni i dermatitisa i ublažava druge oblike upale kože.
  Sandal omekšava suhu, zrelu ili naboranu kožu. Može i ublažiti nadraženost od sunca i osipa.
  čajevčevo ulje djeluje antiseptički, protuupalno i suzbija gljivice. Korisno je za čireve i osipe te za sve vrste infekcija kože.
Preosjetljivost na hranu
Tegobe kao što su grubost kože, osip i neurodermitis mogu biti posljedice preosjetljivosti na hranu. Ponekad je lako povezati tegobu s određenom namirnicom, ali često veza nije tako lako uočljiva. Može bih teško prepoznati namirnicu-krivca ako je to namirnica koju cesto jedete ili ako su simptomi neodređeni I dugotrajni.
Možete iskušati eliminacijsku dijetu - izbjegavajte sumnjive namirnice jednu po jednu svaku do tri tjedna. Ako se simptomi smire dok izbjegavate neku namirnicu, provjerite je li doista ona krivac tako što ćete je ponovno uzimati. Ako se simptomi vrate, prestanite je uzimati. Taj pokus ponovite dvaput kako biste bili sigurni. To je nužno za pouzdano dijagnosticiranje preosjetljivosti na hranu.
Možda možete ojačati imunološki sustav i lime smanjiti rizik od preosjetljivosti na hranu izbjegavanjem rafiniranih namirnica i uzimanjem više onih koje sadrže esencijalne masne kiseline kao što su gotovo sva hladnotiještena biljna ulja, jezgričasto voće i sjemenke. Nadomjestak omega -3 masnih kiselina (kojih ima u ribljem ulju) i ulje žutog noćurka također mogu biti korisni, kao i uzimanje namirnica bogatih vitaminima A i C.


Post je objavljen 06.05.2011. u 09:56 sati.