Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Tegobe s kožom

Tegobe s kožom

Koža je prva crta obrane tijela od oštećenja infekcijama, pretjeranog izlaganja svjetlosti i temperature, onečišćenja i fizičkih ozljeda. Na zdravlje kože mogu utjecati i unutarnji poremećaji i vanjski čimbenici. Njegujte svoju kožu - i prirodnim terapijama kada je potrebno - pa će vam dobro služiti cijeli život.
Najčešće tegobe s kožom kod odraslih jesu masna ili suha koža, akne, psorijaza, neurodermitis i drugi oblici dermatitisa. Da bi koža ostala zdrava, glatka i napeta, potrebna joj je dovoljna proizvodnja loja (masne tvari koju proizvode žlijezde lojnice koje su povezane s korjenima dlačica), dovoljno tekućine, dobra prokrvljenost i protok limfe, dovoljno hranjivih tvari, hormonalna ravnoteža, sposobnost da se oporavlja i obnavlja te zaštita od nadraživanja deterdžentima, ultraljubičastim zrakama i drugim opasnim sredstvima.
Prevencija
Potaknite izlučivanje loja dobrim prevladavanjem stresa, zdravom prehranom, održavanjem zdrave tjelesne težine i izbjegavanjem ekstremnih temperatura, jakog vjetra i dodira s jakim sapunima i deterdžentima. Svakog dana nanosite hidratantnu kremu, a opskrbljujte kožu vodom i iznutra, tako što ćete piti najmanje šest čaša vode na dan. Potaknite krvotok i spriječite zadržavanje tekućine redovitom tjelovježbom i zdravom prehranom. Zaštitite kožu od vjetra i sunca (zaštitnim faktorom 15 ili više). Perite ruke i tijelo blagim sapunom koji sadrži biljne ekstrakte kao što su kokosovo ulje i ulje koštica palme uljarice, ili sredstvom koje ne sadrži sapun kako biste održali prirodnu kiselost kože. Potaknite oporavak i obnovu kožnih stanica dovoljnim odmorom i nepušenje.
Prehrana
Spriječite prerano starenje kože tako što ćete jesti mnogo sirova voća i povrća. Ograničite uzimanje zasićenih masnoća, rafinirane hrane i alkohola, koji ubrzavaju starenje kože. Samo oko 13 posto kalorija koje uzimate trebale bi biti životinjskog podrijetla (meso, jaja, sir). Nastojte skinuti višak kilograma - vitki ljudi koji se zdravo hrane sporije stare.
Vitamin C, flavonoidi i cink održavaju kožu napetom, pa svakako uzimajte namirnice koje ih sadrže. Osim toga, potrebne su vam namirnice bogate karotenoidima, vitaminima B (osobito biotinom) i E, bakrom, manganom i selenom. Dodajte namirnice bogate esencijalnim masnim kiselinama i onima koje sadrže magnezij, cink i vitamin B6, koji su potrebni za njihov metabolizam.

Post je objavljen 06.05.2011. u 09:45 sati.