Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kvarner-ds

Marketing

Altherma - zapažanja

Malo po malo i prođe pola godine od zadnjeg posta. Nevjerojatno kako vrijeme leti.Jedino slobodno vrijeme mi je kasno navečer kada klince pospremimo u krevet,a tada sam već krepan i tako vrijeme prođe. Htio sam objaviti i detaljnu tablicu koju sam vodio no jednostavno je ne stignem urediti. U njoj se lijepo vidi kako vanjska temperatura i polaz utječe na potrošnju. No uhvatimo se posla.
Dakle prošlo je pola godine i u tom periodu sam se igrao, pratio i podešavao sustav. Do sada mogu reći da sam zadovoljan. Pogotovo kada usporedim potrošnju struje u stanu gdje smo prije stanovali (71m2 siječanj 1.600,00 kn struje). Usporedbe radi kuća 180 m2 (grijana površina 160m2) potrošnja u prosincu je bila 1.400,00 kn! To je ukupna potrošnja struje za cijelu kuću. Obzirom da je u kući sve na struju (perilica sa sušilicom, napa, frižider, škrinja, ploča za kuhanje, perilica suđa i sitni kućanski aparati) pretpostavio sam da 2/3 otpada na grijanje. Kupio sam kontrolni sat koji sam ubacio kod Altherme i potvrdio svoju pretpostavku. Po šestomjesečom obračunu struje smo potrošili u iznosu od 7.751,91 kn. Od toga dakle na grijanje i PTV otpada cca. 5.200,00 kn. Puno ili malo sami procijenite. Samo da napomenem da grijanje radi od kolovoza jer sam na taj način dodatno sušio podloge. Dakle ove godine sa grijanjem krećem puno kasnije pa će i račun biti manji.
Trebam napomenuti da nisam još stigao kompletno izolirati tavan. Dakle 3/4 stropa na katu je neizolirano. U planu je postavljanje 12 cm kamene vune. U kući je temperatura prizemlja dan/noć bila 22-23°C, a kat 21°C. Bitno je napomenuti da je na podno grijanje potrebno navikavanje. Dakle nema onog pola dana ću ga iskopčati, a onda predvečer upalim grijanje. To ne može. Jednostavno ga upalite, namjestite temperaturu na termostatu i zaboravite na podešavanje. Tako će željena temperatura biti konstantna.
No vratimo se Althermi. U prizemlju sam postavio termostatske glave na razvodnike tako da kupaona, spavaća soba i hodnik imaju termostate (običan Rotexov), a DB, blagovaona, kuhinja imaju svoj zajednički termostat (elektronski Honeywell postavljen zbog osjetljivosti). U hodniku je još glavni Althermin termostat sa mogućnošću vremenskog programiranja. Althermin termostat je namješten na 22.5°C, Honeywell na 23.5°C. Na katu imam predviđene termostate, ali ih za sada nemam. Podešavao sam temperaturu protocima (hvala geotermi na pomoći)! Putem Altherme proizvodim i PTV. Temperatura je podešena na 49°C (i više nego dovoljno za sve kućanske poslove i tuširanje). Rotexov Sanicube od 500 l ima male gubitke topline. Po katalogu ukoliko PTV namjestim na 58°C, a u kotlovnici je 20°C za cijeli dan će izgubiti samo 2.4°C. Sustav sam namjestio da ukoliko je zadana temperatura PTV postignuta Altherma će svejedno grijati vodu i to 2 minute. A ukoliko nije najduže će je grijati 25 minuta. Pravi test za grijanje bilo je sredinom prosinca kad je svaku noć bilo ispod nule, a kulminiralo je temperaturom od -9°C. Na grijanju se nije osjetila razlika osim što sam primjetio da je PTV hladnija za 2°C. Dakle na izlazu nije bila 49°C već 47°C. Čak sam se igrao pa sam u dva navrata prisilno uključio pomoćni grijač PTV (3 kW) da vidim kako će se odraziti na potrošnju. Tada se potrošnja povećala sa 40-tak kn dnevno na 60 kn dnevno. Primjetio sam da je dva dana ujutro (vani minus) bio uključen pomoćni grijač i to prvim stupnjem snage ( back up heater ima dva režima rada 1. slab i 2. maksimalna snaga). Podešavanjem se i taj dio može izbjeći, ali nije se osjetilo na potrošnji pa nisam ništa htio dirati. Zanimljivo je kada sam počeo sa grijanjem polaz je bio 32°C (tada su vanjske temperature bile oko 15°C i to je bilo dovoljno da ugrije kuću), da bi za vrijeme najveće hladnoće polaz bio 37°C (vani konstantno minus). Polaz od 37°C mi se pokazao najboljim zbog brzine reakcije na promjene temperature. Bitno je napomenuti da Altherma može i sama određivati polaznu temperaturu zavisno o vanjskoj temperaturi. Obzirom da u kući imam dvije male bebe nisam bio hrabar igrati se i sa time. To ću isprobavati slijedeću sezonu grijanja.

Dakle da ponovim zadovoljan sam grijanjem. Što je različito kod podnog grijanja u odnosu na radijatorsko grijanje. Osjećaj topline je drugačiji. Naime glava je uvijek "hladna" dok je ostatku tijela ugodno. Nema onog žarenja u obrazima kao kod radijatora ili peći na drva. Jednostavno je ravnomjerno toplo!
Još nisam ugasio grijanje. To ću učiniti ovaj vikend. U ovom periodu grijanje se uključi dva ili tri puta dnevno i to ujutro i navečer. Ostatak vremena sustav proizvodi PTV tako da mi je još više žao što nisam ugradio solarni dio priče jer bi i taj dio bio puno manji.
Toliko od mene za sada. Nadam se da sam većinu toga spomenuo. Ukoliko nisam kao i uvijek tu sam za odgovore. A ukoliko netko želi da objavim neke posebne detalje kojih se nisam sjetio recite pa ću napraviti jedan poseban post o tome!

Želja prva: filmić o buci kuju stvara uređaj. Snimljeno je sa 1.5m udaljenosti dok uređaj grije PTV na 49°C. Šum ne mogu izbjeći kod snimke jer je u vrijeme snimanja (08.05.) puhalo.
Poslušajte:



Post je objavljen 05.05.2011. u 22:14 sati.