Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Zdravlje zapisano u oku

Zdravlje zapisano u oku


U svakodnevnom govoru često povezujemo pogled i stanje duha, a da pritom uopće ne pomišljamo da takva veza u stvarnosti doista može postojati. Indologija je prirodna metoda dijagnoze, koja se temelji upravo na toj korespondenciji između pogleda i uma i, prije svega, oka i tijela. U šarenici oka može se s priličnom jasnoćom pročitati zdravstveno stanje tijela.
POPUT MAPE
Temeljna je ideja te metode promatranja u tome da je šarenica, obojeni dio oka, u direktnoj vezi s tijelom.
• Šarenica se tako može usporediti s mapom, na kojoj je moguće odrediti koji se njeni dijelovi slažu s određenim dijelovima našeg organizma. I na njoj, kao na pravoj mapi, postoje obrisi, krugovi i linije, koji tvore zone od kojih se svaka odnosi na jedno mjesto u tijelu.
• Svaki sektor označen je brojkama, poput onih na satu. Svakom dijelu odgovara određeni kvadrant, označen od 1 do 12.
• Na toj se karti mogu manifestirati znaci koje liječnik-iridolog tumači kao moguće poremećaje na organima koji odgovaraju određenim kvadrantima, ali i kao probleme povezane s psihom i emotivnošću. Dakako, tumačenje onog što se promatra nije uopće lako. Ako se jedan od tih znakova, na primjer, nalazi najednom sektoru šarenice, ali se dijelom zadržava u drugom, moglo bi to značiti nedostatak i na dva dijela tijela ili na više organa.
PRSTENOVI
Neke škole indologije dijele šarenicu na sedam prstenova, koji se šire od središta prema rubovima, dok druge smatraju da tih prstenova ima devet.
• Vrlo je važan prvi prsten (krug oko zjenice oka), koji je gotovo u kontaktu sa zjenicom: taj je prsten dobro vidljiv kod zdravih osoba, dok se u osoba s poremećajima taj krug slanjuje, pa čak i nestaje. Taj prsten omogućuje i tumačenje biološke starosti individue, to jest koliko je njeno tijelo doista ostarjelo u odnosu na stvarne godine života.
• Drugi i treći prsten usko su povezani i ukazuju na funkciju želuca, kao i funkciju probavnih organa.
• U šestom prstenu, nazvanom prstenom organa, locirane su projekcije svih organa u tijelu. Kako bi se oni mogli točno odrediti, prsten je podijeljen na 12 sektora, od kojih svakom pripada po 30 stupnjeva. Takva podjela šarenice uvelike podsjeća na podjelu na satu. Na gornjem se dijelu, na primjer, nalazi sektor glave, koji pokriva točke od 10 do 2. Na dnu su,
pak, smješteni trbušni organi i noge. Dva sektora sa strane u odnosu su s rukama, toraksa i njihovim pripadajućim tijelima. Osim toga, svaka je šarenica posebno u odnosu s određenim pripadajućom polovicom tijela. Desna šarenica pomaže u istraživanju organa u desnoj polovici tijela, dok se lijeva odnosi na organe lijeve polovice tijela.
Dijateza
Glavna karakteristika indologije jest sveukupno proučavanje pojedinca. Osim različitih dijelova tijela u obzir se uzimaju i mentalna i emotivna sfera, kao i psihička energija Iz takve analize proizlazi kompleksno viđenje pacijenta. Ta orijentacija, nazvana još i psihosomatskom, u prvom je redu dobra kod prevencije različitih oboljenja.
• Polazna tačka je podjela na fundamentalnu tipologiju šarenice i poredenje pacijentove šarenice s tim parametrima, kao is mentalnim i karakternim osobinama. Tako je moguće otkriti i one točke koje su kod pacijenta najslabije i na kojima bi se mogla razviti bolest. Takve se tipologije nazivaju "dijateza".
LIJEKOVI PO MJERI
Svaka terapija ovisi o psihološkim predispozicijama pacijenta, kao io disfunkcijama njegova tijela. Stoga liječenje mora biti određeno po mjeri svakog pacijenta ponaosob i ne može se jednom zauvijek isti lijek prepisivati u liječenju istih bolesti, a da se individualne karakteristike pacijenta ne uzimaju u obzir.
TRETMAN
• Specijalist indologiju je liječnik poput svih dragih liječnika klasične medicine, no priroda indologije približava ga tradicionalnom načinu liječenja.
• Svako ko ima ogledalo koje može povećati odraz, teoretski bi se mogao baviti istraživanjem signala na šarenici, ah kompleksnost prave analize tako je velika da su i profesionalci često vrlo oprezni u donošenju konačne dijagnoze. Samo detaljan pregled i pažljiv razgovor s pacijentom može baciti puno svjetlo na određeni problem.
• Analiza se dijeli na dva dijela: razgovor i pregled šarenice. Potom mogu uslijediti i neki specijalistički pregledi.
RAZGOVOR
Na početku liječnik postavlja pitanja kako bi saznao sve o povijesti bolesti pacijenta te o trenutačnim poremećajima, o njihovom trajanju i jačini. Takav pristup omogućuje mu da sastavi anamnezu, to jest individualni profil pacijenta
IRIDOLOŠKI PREGLED
Pri pregledu šarenice liječnik se koristi i nekim pomagalima: iridoskopom, klasičnim instrumentom koji koriste specijalisti za promatranje šarenice. Ta sprava omogućuje uvećanje od deset puta i posebno osvjetljenje, kako bi se uhvatio svaki i najmanji detalj.
• Neki indolozi koriste i fotografski aparat ili videokameru povezanu s iridoskopom. Fotografije ili filmovi pomažu u praćenju faza ozdravljenja ili pogoršanja bolesti.
• Za vrijeme pregleda liječnik i dalje postavlja pitanja kako bi bolje shvatio ono što promatra.
• Iridološki pregled može trajati od 20 do 60 minuta, ovisno o tipu analize.
Znakovi i mrlje
Razmišljamo li o šarenici kao o više-manje mekanom tkivu, znakovi koje stručnjaci proučavaju na njoj mogu se usporediti s propadanjem tog tkiva.
• Kad se na određenom dijelu tijela manifestira neki problem, vlakna koja tvore tkivo šarenice razdvajaju se i proizvode prazne međuprostore. U žargonu ti se znaci nazivaju kriptama ili lukovima.
• Znakovi ovalnog oblika (luk), slični rasparano tkivu, ukazuje na oslabljeni organ koji odgovara tom sektom. Tamnija boja u odnosu na temeljnu boju šarenice može biti korisna u verificiranju progresije tog problema.
• Kad margine lukova postaju gušće i oblikuju romb (to se zove kriptom), to je znak da je u tijelu nastupio neki poremećaj. Taj oblik romba često ostaje i nakon potpunog izlječenja pacijenta.
• Na šarenici se mogu pojaviti i obojene mrlje, koje najčešće ukazuju na probleme povezane s nepravilnim načinom prehrane ili s nakupljanjem toksina u tijelu koje ono samo proizvodi. Takve pojave bijelih krpica, sličnih spojenim pahuljama snijega, primjerice na rubu šarenice, označava usporenu limfnu aktivnost (limfa je tekućina čija je osnovna zadaća u čišćenju našeg tkiva). Žute mrlje povezuju se s aktivnošću želuca i bubrega.
Zdravlje i prevencija
Prevencija je glavni motiv zbog kojeg se ljudi podvrgavaju iridološkom pregledu. On može potvrditi predispoziciju za određeni tip bolesti ili dijagnosticirali prirodu bolesti, ali ne i stadij poremećaja.
• Prema savjetima iridologa, ili drugih specijalista, određuju se lijekovi koji mogu biti iz tradicionalne medicine, ali i iz prirodnih terapeutskih sredstava.
PRIRODNI LIJEKOVI
Kako se većina iridologa opredjeljuje za prirodno, oni će često predložiti i neke prirodne terapije, poput homeopatskih pripravaka, fitoterapije i terapije Bachovim kapljicama. Fitoterapija propisuje korištenje određenih biljnih ekstrakata djelotvornih protiv posebnih bolesti. Mnogo je kompleksnija homeopatska terapija: iridolog analizira fizičko i psihičko stanje pacijenta i na temelju tipologije i simptoma propisuje određeni lijek.
• Ne postoji samo jedna jedinstvena terapija, već terapeut može predložiti korištenje kombinacije različitih pojedinačnih terapija.
• Još jedna komplementarna terapija je i ona oligoelementima, katalizatorima. To su minerali poput mangana, bakra, kobalta, zlata, srebra, cinka i nikla.
Njihovo djelovanje je usmjereno na vraćanje ravnoteže kemijskim promjenama koje se događaju u stanicama Uzimaju se u obliku kapi iu lačn određenim dozama.
Tumačenje boja
Svaka je šarenica vrsta posebne mape našeg tijela, a podijeljena je na prstenove i sektore na kojima se najlakše može utvrditi povezanost s određenim organima u tijelu
• Boja je glavna i očita karakteristika oka. Na temelju nje obavlja se prvo razlikovanje osnovnih tipova šarenice i konstitucionalnih predispozicija svake osobe.
• Predispozicija ukazuje na veću osjetljivost lokaliziranu na određene zone i funkcije tijela.
• Osoba sa svijetlom šarenicom (plavom i sivo-plavom) u većini se slučajeva pokazuje osjetljivijom na dišne organe, nos i grlo, te na urinarno-genitalnom traktu.
• Boje od smeđe do tamnijih tonova indiciraju osobe osjetljive u području aktivnosti žlijezda.
• Šarenice miješane boje, poput zelene, predisponirane su promjenama aktivnosti želuca i pankreasa.

Post je objavljen 05.05.2011. u 22:05 sati.