Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Šta kažu oči?

Šta kažu oči?

Stručnjaci tvrde da lice odražava naše zdravstveno stanje i da neke pojave i simptomi koje obično smatramo beznačajnim i trivijalnim, kao što je crvenilo očiju, mogu biti znak nečega veoma ozbiljnog.
BIJELI KRUGOVI
Mogući uzrok: Visok holesterol
„Bijeli krug koji obrubljuje dio oka može biti znak naslaga masnoće uzrokovane visokim holesterolom," kaže dr. Kevin Lewis, predsjednik ,,Royal College of Optometrists". - Povišeni holesterol, također, može dovesti do formiranja malih bijelih kvržica oko očiju. Do ovoga dolazi kada prevelika količina holesterola u krvi uzrokuje stvaranje supstance pod nazivom plak, koja se gomila u nekim dijelovima organizma, pogotovo oko očiju, gdje je dotok krvi posebno izražen.
Čim primijetite ovakve znakove, posjetite svog liječnika, kontrolirajte nivo holesterola u krvi. Izbacite zasićene masnoće iz ishrane, redovno vježbajte i nastojte održavati normalnu tjelesnu težinu.
CRVENILO OČIJU
Mogući uzroci: Bakterijska infekcija. Iritis/artritis
Bakterije iz stare šminke mogu uzrokovati iritaciju ili infekciju očiju, stoga vam savjetujemo - bacajte kozmetiku stariju od šest mjeseci.
- Crvene, upaljene oči mogu biti znak iritisa - upale dužice oka. Iritis može biti uzrokovan virusnom infekcijom kao što je gastroenteritis, a, u rjeđim slučajevima, može biti izazvan i autoimunim oboljenjem
kao što je artritis koji se mora liječiti odgovarajućom terapijom. Oftalmolog u ovakvim slučajevima koristi mikroskop da bi temeljito pregledao površinu oka i utvrdio uzrok upale.
BLIJEDI OČNI KAPCI
Mogući uzrok: Anemija
- Ukoliko je koža vaših donjih očnih kapaka blijeda, to bi mogao biti znak da ste anemični i da imate manjak željeza u krvi, što onda uzrokuje smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca.
Željezo ima ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. U prosjeku, muškarcima je potrebna dnevna količina od 8,7 mg željeza, dok je ženama potrebno znatno više, 14,8 mg, s obzirom na to da menstrualni ciklus dovodi do manjka željeza. Najbolji izvori željeza su crveno meso - organizam najlakše apsorbira željezo koje je životinjskog porijekla, zatim lisnato zeleno povrće, žitarice i leća.
U ovakvim slučajevima je jednako važno povećati unos voća i povrća koje je bogato vitaminom C, s obzirom na to da vitamin C potpomaže apsorpciju željeza iz hrane. Ostali simptomi anemije su krhkost noktiju, glavobolje i umor.
ŽMIRKANJE
Mogući uzroci: Manjak magnezija. Multipla skleroza (MS)
Poznato i pod nazivom ,,myokymia", žmirkanje je uzrokovano nekontroliranim grčenjem mišića i može nastati kao posljedica manjka magnezija u organizmu.
U prosjeku, muškarcima je potrebno 300 mg magnezija dnevno, a ženama 270 mg. Magnezija ima najviše u lisnatom zelenom povrću, kao što je špinat.
- Myokymia može nastati kao rezultat brojnih ozbiljnih oboljenja kao što je multipla skleroza. Ostali simptomi multiple skleroze uključuju ukočenost, slabost i trzanje ekstremiteta i manjak koordinacije pokreta.
OSLABLJENI OČNI KAPCI
Mogući uzroci: Naprezanje oka. Stres. Karcinom pluća. Udar
Naprezanje očnih mišića može nastati kao posljedica lošeg osvjetljenja na radnom mjestu ili prekomjernog rada na kompjuteru. Stres, također, može utjecati na oči, s obzirom na to da stres sprečava apsorpciju vitamina B koji je zadužen za čuvanje očnih mišića.
Očne vježbe koje pospješuju dovod krvi u oči mogu pomoći u eliminiranju ovog simptoma i na taj način spriječiti slabljenje očnog kapka. Optičari preporučuju „20/20" vježbu: posmatranje predmeta koji se nalazi na udaljenosti od otprilike šest metara u trajanju od 20 sekundi, sa prekidima od 20 minuta.
- U rijetkim slučajevima oslabljeni očni kapci mogu biti i znak karcinoma pluća. Ukoliko se radi o velikom tumoru u plućima, on može vršiti pritisak na grupu nerava koji utječu na kretnje oka. Međutim, ovo oboljenje se manifestira i mnogo očiglednijim simptomima, kao što su iskašljavanje krvi i nerazjašnjeni gubitak težine. Ukoliko su prisutni ovakvi problemi, obavezno kontaktirajte svog ljekara. Oslabljeni očni kapak može, također, biti i znak udara. Asocijacija za proučavanje udara inače preporučuje „Face, Arm, Speech Test" (FAST) - testove lica, ruku, govora, jer je to pouzdan način za otkrivanje eventualnog udara.
Ukoliko primijetite bilo kakve nepravilnosti prilikom testiranja, konsultirajte svog ljekara.

Post je objavljen 05.05.2011. u 21:59 sati.