Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

SUNČANE NAOČALE - MODNI DETALJ ILI POTREBA

SUNČANE NAOČALE - MODNI DETALJ ILI POTREBA


Naočale su pomagalo kojim se popravlja refrakciona anomalija (kratkovidost, dalekovidost) i tako omogućava nadoknada (ili neutraliziranje) prirodne nesposobnosti pojedinih dijelova ljudskog oka da vidi normalno.
No, osim korekcionih, postoje i zaštitne naočale koje, kako im samo ime kaže, ne služe kao lijek za refrakcionu anomaliju, već kao zaštita normalnog oka od vanjskih štetnih činilaca. U takve se ubrajaju i klasične sunčane naočale. Sunčane naočale su modni detalj, ali i potreba u svakodnevnom životu, za slobodno vrijeme i sport. Osim dizajna i mode, prilikom njihove kupovine obavezno je imati u vidu i njihovu osnovnu funkciju - zaštitu očiju.

Prerušavanje i zaštita
Sunčane naočale se nose i ljeti i zimi, jer uvijek postoji mogućnost oštećenja očiju sunčevim zrakama. One su i veliki modni detalj, no glavno je da su,, ln "i da ih se nosi. Sunčane naočale i neugledne ljude čine vrlo privlačnim. Takvo prerušavanje svakako treba iskoristiti za svoju prednost.
Kada pomislite na sunce, pomislite na dokolicu, zadovoljstvo, humor i ljetnu odjeću - ali zaboravljate da ono može biti i opasno. Prema tome, kako ono može biti zadovoljstvo, ali i opasnost, treba ga shvatiti ozbiljno.
Ukoliko želite biti prijatelj sunca, morate se pravilno zaštititi od njega. Danas svatko, kada je na ulici, mora znati koju štetu mogu nezaštićenim očima nanijeti sunčeve zrake. Ukoliko su oči jako eksponirane djelovanju sunčevih zraka bez ikakve zaštite, mogu biti čak i nepovratno oštećene. Zahvaljujući boljim saznanjima o djelovanju sunčanih zraka na oči (i na kožu također), u posljednjim decenijama, sunčane naočale postaju izrazito potrebne i koriste ih milioni ljudi u svijetu. Činjenica da one mogu biti istovremeno pomodne i lijepe je ustvari dobrodošla (zašto ne uživati u njima kada ih nosite?), Ali je važnije što one zaštićuju oči, pa, iu ovom slučaju, stara izreka da je "bolje spriječiti nego liječiti" dolazi do svog pravog smisla. Treba li, da dodamo, naglašavati činjenicu da se preko očiju prima više od 80 posto svih saznanja i informacija korisnih čovjeku. Količina svjetlosti koje emitira sunce, u određenim uvjetima (ljeto, geografska širina, visina, vrijeme dana ... ), može biti prevelika i prejaka za oči. Ukoliko se ta svjetlost reflektira od glatke površine, ona može biti još i pojačana.
Neke oči mogu biti posebno osjetljive na sunce isto kao što je neka koža osjetljivija od druge.

Zrake koje prijete
Sunčane zrake različito djeluju na oči, ovisno od valne dužine:
• Zrake vidljivog spektra
Bez ovih zraka ne bismo ništa vidjeli. Od plave do crvene, preko zelene i žute boje, svjetlosni valovi prenose boje, stvaraju kontrast. Najkraće valne dužine je plava svjetlost koja je najsličnija UV zrakama koje oštećuju oko i koje su rizik u nastajanju senilne degeneracije makule, najčešćeg uzroka slabovidnosti i sljepila u razvijenom svijetu. Zbog toga sunčane naočale treba da štite od svjetlosti, posebno ove valne duljine.
• ultravioletne zrake
Ove UV zrake pripadaju nevidljivom dijelu spektra i oštećuju sva tkiva u oku: rožnicu, leću i mrežnicu. Ukoliko se oči ne zaštite, ovo zračenje može, kroz duži period, izazvati ireverzibilne promjene. Na sreću, UVC zrake se kompletno zaustavljaju u ozonskom sloju, dok UVA i UVB zrake mogu izazvati različita oštećenja kao što su opekotine rožnice, starenje leće, oštećenja mrežnice ili čak i sljepoću izazvanu djelovanjem UVA zraka.

Zbog toga su UV zrake uvijek opasne za oči, posebno u posebnim uvjetima kada oči moraju biti zaštićene. To se prije svega odnosi na radnike koji rade vani, uključujući građevinske radnike, poljoprivrednike, mornare itd..
Izuzetno je važno misliti na zaštitu očiju kada mislimo ići na odmor, bez obzira na godišnje doba. Kada šetamo gradom lijepog ljetnog dana treba nam zaštita od refleksije sunčevih zraka sa bijelih ili staklenih površina koje mogu oštetiti oči. Kada ste u unutrašnjosti, u mirnom, sjenovitom mjestu, onda je manje rizično nego kada ste na morskoj obali ljeti. Isto je i sa boravkom na planinama, čak i zimi ... Što je veća visina, veća je proporcija UV zraka, a, uz to, snijeg ih reflektira i do 80 posto.

• Infracrvene zrake
Zrake veće valne dužine su, također, nevidljive i mogu izazvati opekotine na kapcima i okolnoj koži. U zaključku želim naglasiti da je, iako oči imaju prirodnu obranu od štetnih zraka (refleks zjenice, smanjivanje očnog otvora kapcima, treptanje - što, ipak, nikada nije dovoljno), potrebno koristiti zaštitne, sunčane naočale. One, s jedne strane, smanjuju količinu svjetlosti zraka koje dospijevaju na iu oko, a, s druge strane, potpuno apsorbiraju UV zrake.

Tri bitna faktora
Sunčane naočale treba brižljivo birati. Zašto? Kod biranja sunčanih naočala treba misliti na sljedeće:
a. Leće moraju biti dobri sunčani filteri (smanjuju količinu svjetlosti, zaustavljaju UV zrake i plavu svjetlost, smanjuju zablještavanje ...);
b. Leće / okviri moraju prekrivati oči tako da spriječe prodiranje svjetlosti oko naočala (dovoljno velike naočale koje ne dozvoljavaju da svjetlost prodire sa strane, odozgo ili odozdo, korištenje antirefleksnog sloja radi smanjenja refleksije zraka sa stražnje površine naočara);
c. Sunčane naočale moraju biti ugodne i praktične kako biste ih lako nosili (lagane, komforne i lijepe). Sva tri faktora omogućuju korisnicima naočala da optimalno uživaju na suncu.
Zbog svega toga je veoma važno koristiti kvalitetne sunčane naočale koje sprečavaju štetnim zrakama da dođu do oka i koje jedino kvalitetno štite oči. Na tome zaista ne treba štediti, jer sačuvati svoj vid je najvažnija zadaća svih zaštitnih naočala.
Pritom treba imati u vidu činjenicu da sama boja naočala nije jedina zaštita očiju i od UV zraka. Danas ima sve više opravdanih razloga zbog kojih ćete poželjeti lijepe, kvalitetne i ugodne sunčane naočale. Urbane nečistoće kao smog, vjetar, vruć usijani zrak, te sve veća opasnost koju krije ultraljubičasta svjetlost, svakako će biti dovoljan razlog da krenete u potragu za naočalima koje će vas zaštititi i vratiti svježinu i vlažnost Vašim očima.

Stručni savjet najbolji savjet
Kupovina sunčanih naočala nikako nije hir, to je u današnje vrijeme prijeka potreba. Pošto je, na kraju krajeva, riječ o vašem zdravlju, očekujemo da sunčane naočale kupujete u specijaliziranim trgovinama.
Ali, i tu vas čekaju razne zamke-u optikama će vas dočekati redovi izloženih modela i boja, pa se u tolikoj ponudi teško snaći. Očekivati je da će vam u tom slučaju oftalmolog ili stručni optometrista dati sve informacije i preporuke koji model i zatamnjenje stakala bi za vas bio idealan. Jer, napokon, ne radi se samo o estetskom problemu, već io najboljoj zaštiti vaših očiju prema vašim životnim stilom.

Što je u trendu
Što se tiče današnjeg trenda o obliku i veličini okvira za sunčane naočale, on ide u korist bolje zaštite. Moderni su veliki okviri koji dosta dobro štite oči od štetnih zraka. Modeli naočala svake godine su sve veći. Zlobnici kažu da se ne začudimo, ukoliko tržište već narednog ljeta preplave - maske za zavarivanje.
Odabrati naočale nije uvijek lako. lako većina sunčanih naočala djeluje primamljivo, pravih je malo. Zato je dobro prije kupovine se pažljivo pogledati u ogledalo i utvrditi koji oblik lica imate. Tek na temelju toga odabrat ćete one prave.
• Ovalnom obliku lica pristaju gotovo svi modeli sunčanih naočala, a najbolje one s četvrtastim okvirima i blago zaobljenim rubovima.
• Okruglom i malo punijem licu odgovaraju oblici koji će pomoći da se lice vizualno izduži, a za to su idealni široki modeli s četvrtastim okvirima.
• pravokutno lice kod kojeg je čeljust najduži dio zahtijeva oblik naočala koje će vizualno sakriti lice, pa su stoga okrugli ili četvrtasti masivniji okviri, koji su ove sezone u trendu, najbolji izbor.
• četvrtasti oblik lica najbolje pristaju ovalne naočale.
• Kod srcolikog oblika lica poželjno je naglasiti gornji dio okvirima koji su duži pri dnu, poput avijatičarske naočale.

Post je objavljen 05.05.2011. u 21:56 sati.