Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/downunder

Marketing

Pogled s prozora na Shigu Kogen

Jaooo koji pogled sa moga prozora:

Image Hosted by ImageShack.us

Nikada nisam mogao ni sanjati da cu jednoga dana krociti nogom na kopno Japana. Zapravo, manje je vazna noga, a vise snowboard!

Da, "ultimate" odrediste za svakog skijasa ili bordera je svakako Japan. Nije da je Whistler, BC Canada ili Mount Ruapehu, New Zealand manje vrijedan!
Da ne zaboravim i Mt Hotham, Australia.

No otici u Japan je i kuturni dobitak koji se jednostavno ne moze mjeriti sa ostalim svjetskim ski centrima.
Sto je najvaznije, staze u Japanu su jednostavno puste! Nisam jednom bio jedini na stazi preko tjedna. A i ako zaista zelite "off piste" spust ili skijanje po granama drveca, nema drugog mjesta za to!


I tako kroz prozor gledah Olimpijsku stazu slaloma iz Nagano davne 1998 godine, lijepo osvijetljenu za nocno skijanje. A ispred prozora dva metra snijega:

Image Hosted by ImageShack.us

Nalazimo se u Shiga Kogen skijaskom centru koji je raj od 21 skijaskih terena, svi medjusobno povezani za koje vrijedi jedan ski pass.

Shiga Kogen je 250km od Tokya, sto nije neki problem za Shinkansen vlak kojem treba tocno 1.5 sati do Nagana. Nakon toga serpentinskom cestom, sa hotelskim shuttleom, oko 60km do ski centra.

No ako se ide i autom nije neki problem, sve je autoput i do centra se stigne za nekih 3 sata. Naravno, vama iz Evrope je obrnuta strana ceste tako da pazite!

Ovdje se vidi vrh:

Image Hosted by ImageShack.us

a ovo je pogled iz restorana koji je takodjer pust:)

Image Hosted by ImageShack.us

Cijene hrane su umjerene, vecera za dvoje sa finom sniclom je oko 150 kuna.
Naravno, u cijenu boravka uracunata je posjeta bilo kojim Onsen termalnim kupalistima u sklopu hotela. A ne ici u Onsen nakon teskog dana je grijeh:)
No, morate postivati Japanska pravila. U Onsen, dakle banju iliti bazen, svuda po Japanu ulazite goli.
Ko od majke rodjeni:) Prije ulaska u bazen obvezno je tusiranje sa temeljitim pranjem sapunom. Mozete koristiti rucnik, ako ste sramezljivi, da pokrijete svoje "blago".
No kod bazena rucnik ostavljate vani.

Nakon sto ste se lijepo odmorili slijedi vecera. A to je poseban dozivljaj u najboljem Shashimi sushi na svijetu!

Kako i ja imam problema sa upotrebom stapica za jelo, pitao sam svog prijetelja Tetsuyu da li je neumjesno jesti sushi rukom?! Odgovorio je da se odobrava uzeti rukom DVA shusija od DESET i vise od toga jesti rukom bilo bi nekulturno.

Ovo na slici nije Sashimi vec Miso juha sa sirovom ribom, takodjer nevjerovatno ukusno!

Image Hosted by ImageShack.us

Lijevo je topli, mirisni, mali rucnik za osvijeziti ruke...

Dobar tek!

* ~ *

Ovaj post posvecujem delfinima koji su mi pravili drustvo na mojoj kitesurfing seansi u nedjelju! Bili su sve po svuda ispred moje daske za surf, jedno 3-4 njih na dva metra od mene. Prekrasan prizor...



Post je objavljen 03.05.2011. u 03:58 sati.