Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

U Tiskovnome uredu predstavljen trodnevni program beatifikacije Ivana Pavla II.

Prenosim sa radio Vatikana

Ne samo Crkva, nego i cijeli će svijet u nedjelju pratiti beatifikaciju Ivana Pavla II.: više od 2300 akreditiranih novinara predstavljat će 101 državu, 87 službenih delegacija iz raznih država, 16 državnih šefova i predstavnici pet kraljevskih kuća – istaknuto je na prijepodnevnom predstavljanju događaja u Tiskovnome uredu Svete Stolice.
Trodnevno crkveno slavlje u subotu navečer će početi molitvenim bdijenjem u drevnom rimskom trkalištu, a predvodit će ga kardinal Vallini, Papin vikar za Rimsku biskupiju; prvi je dio molitvenog bdijenja posvećen spomenu Ivana Pavla II. Najprije će o Ivanu Pavlu II. govoriti Navarro-Valls, bivši ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, potom će uslijediti svjedočanstvo časne sestre Marije Simon Pierre, njezino je naime čudesno ozdravljenje otvorilo put beatifikaciji, a nakon nje će o blaženiku govoriti kardinal Dziwisz, osobni tajnik pape Ivana Pavla II.
Kardinal Vallini će opisati blaženikov duhovni i pastoralni hod, a nakon toga slijedi molitva krunice – otajstva svjetla – koja je u crkvenu pobožnost uveo papa Ivan Pavao II., u izravnoj video-vezi s pet marijanskih svetišta: Krakov, Bugando u Tanazaniji, Naša Gospa u Libanonu, Guadalupe u Meksiku i Fatima. Don Walter Insero, ravnatelj ureda za Društvene komunikacije Rimskog vikarijata, rekao je da će u povijesnom dijelu Rima crkve ostati otvorene cijelu noć.
Rim će prvi put doživjeti 'bijelu molitvenu noć'. Trgovine i muzeji će biti zatvoreni. Samo će crkve biti otvorene na putu od gradskog centra do bazilike svetoga Petra, u svakoj će biti i skupine mladih, oni su na usluzi hodočasnicima i usmjeravat će ih prema bazilici svetoga Petra. Cijela će noć dakle biti prožeta molitvom i iščekivanjem središnjeg događaja, odnosno beatifikacije – istaknuo je vlč. Insero i dodao:
Multimedijalno pokriće događaja: od Twitera do Facebooka i Youtubea, osigurano je zahvaljujući projektu „Digitalni stražari“ ostvarenom u suradnji Radio Vatikana, Vatikanskog televizijskog centra, Papinskoga vijeća za društvene komunikacije i Ureda za društvene komunikacije Rimskog vikarijata. Pater Federico Lombardi, ravnatelj tiskovnoga ureda Svete Stolice, rekao je da se od 13 sati u subotu i sve do u pet i pol sati u nedjelju ujutro zatvaraju svi prilazi ulici 'Via Conciliazione' i Trgu svetoga Petra.
Doktor Scelzo je pak rekao da će 1300 televizijskih postaja pratiti događaj, 230 fotografa, 700 radio-postaja i dnevnika iz više od stotinu država. Pater Lombardi je rekao da će na misi rabiti kalež kojim se služio Ivan Pavao II. posljednjih godina svoga pontifikata, te da će biti izložen moćnik s ampulom blaženikove krvi. Papa Benedikt XVI. će nakon završenog misnog slavlja ući u baziliku svetoga Petra i zadržati se u molitvi pred blaženikovima izloženim lijesom. U ponedjeljak će državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone predvoditi misu zahvalnicu za beatifikaciju Ivana Pavla II.

Post je objavljen 30.04.2011. u 23:59 sati.