Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

Creep (2004)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

U jednoj londoskoj podzemnoj željeznici djevojka je zapela i ne može se izvući iz nje jer je radno vrijeme prošlo, a ljudi oko nje počinju umirati jedan po jedan, tako da ne može imati mirnu noć do jutra...ostaje joj samo bježati po labirintima ispod gradskih ulica.



Podzemne željeznice...imao sam se već prilika susretati s takvim horrorima i filmovima općenito, oni koji mi sad padaju na pamet su svakako Stag Night i Midnight Meat Train i akcijski film s John Travoltom, The Taking of Pelham 123. Creep je film koji se 2005. godine prikazivao u kinima i jedan je od horrora o kojemu sam pročitao stvarno uglavnom pozitivne kritike. Kupio sam ga po jako jeftinoj cijeni od 10,00 kn u Tisku, gdje sam dobio DVD bez ikakvih dodataka, samo trailer i prijevod na balkanske jezike. Početak filma kreće se u klasičnoj razradi radnje da se upoznamo sa osnovnim sadržajem i sa glumicom koja će kasnije završiti u škripcu. Ona je jedna bogatunka koja se bahato raznosi sa parama i koja je krenula prema kući metroom. Neki dan sam se vozio s metroom i naprosto ne mogu vjerovati da u pol noći nikoga nema i da te nitko ne može čuti, ali dobro, film je film. Creep je horror koji me zadržao itekako budnim iako sam ga gledao u pola 3 ujutro. Zabavan, atmosferičan i napet horror.



Glumica Franka Potente u ovom je horroru pokazala većinu svoje kvalitete, iako je nekada znala premalo emocija ubaciti u određenu scenu u kojoj je npr. trebalo biti više straha, tuge ili agresivnosti. Nije nešto bitno narušila sliku cijelog filma, iako se na početku filma stvori takav dojam o njoj da skoro jedva pa čekaš da ju ubojica smakne. O ubojici ne treba previše govoriti, pogledat ćete sami o čemu je riječ, a osobno, ja se nisam nešto previše obradovao kad sam vidio zapravo o čemu se radi, iako je vidno da su scenaristi htjeli ubaciti nešto novo i time zadovoljiti zahtjevniju publiku. Ima dosta klaustrofobije u filmu na koju valja obratiti pozornost jer je u svom trajanju uspješno odrađena i igra svjetlom i svi dijelovi priče su jako dobro uklopljeni u cjelokupnom gledanju. Iako tijek radnje baš nešto i ne obećava i ne navodi da se sa žestinom dočeka kraj, zanimljiv je i svakako film treba sa pozornosti pratiti da se sve shvati. Što se tiče napetih scena, ima ih dosta, puno se toga može napraviti od širine (ili uskosti prostora, kako hoćete), i scenarist, a ujedno i redatelj Christopher Smith je sve to uspio nekako uklopiti u jedan interesantan i mračan film.



Isplatilo se tih bizarnih 10 kn dati za ovu dobru zabavu, dobio je skoro pa četvorku od mene, a mislim da je toliko i zaslužio. S obzirom što se sve gleda, ovo je još i jako dobro. Na kraju krajeva, film nije ipak nešto toliko posebno da se pamti, ali svakako je najbolji film u kojemu se vide svi nedostatci podzemnih željeznica, hehe.

Post je objavljen 02.05.2011. u 22:44 sati.