Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novapolitika

Marketing

Naljepnice za aute i pisanice ... plus neka razmišljanja o zlo/tumačenju simbolike Velikog Petka

Izabrao: Gordian Knot




Masta moze svasta :-)











Piše : catwoman

Do otprilike 12. stoljeća ( ako se dobro sjećam podatka s @ neverinovog bloga ) Krist je likovno u crkvama prikazivan kao Učitelj - centralna figura, oko koje su se skupljali učenici, kojima On očito nešto tumači, podižući ruku ...

A onda, od početka tog doista mračnog, mračnog srednjeg vijeka, Krist likovno prerasta isključivo u aspekt Žrtve, raspete na križu. Zbog naših grijeha, naravno - unaprijed se žrtvovao da nas iskupi, jer se svi mi rađamo krivi po defaultu istočnog grijeha. I da ne ostane ta teza posve nerealno "visiti u zraku", pridružuje joj se bratska teorija "loše karme", zbog koje se svi, zapadnjački rečeno, već rađamo u Grijehu.

Loša karma je ono, kada smo zločesti, pa moramo za kaznu iskusiti sve zločestoće koje smo ranije počnili u bivšim životima. Bilo bi to i logično, i pravedno, da se sada ne nameće pitanje - ako nas je netko unaprijed otkupio, znači li to da onda slobodno možemo griješiti, jer smo a priori beneficirani u tom smislu, tj. imamo imunitet kao naši sabornici ? Ili bi to trebalo značiti da smo jednostavno krivi što smo živi, i nema nam druge, nego za Kristom, kako već Crkva zapovijedi / istumači, a to je - za Žrtvom. Treba trpiti sve moguće i nemoguće, te se, dapače - dodatno trapiti. Jer: nema veće patnje od patnje Kristove na križu ... Nikada nikome nije bilo gore nego tada Njemu. I mi mu svojom što većom - to bolje patnjom tako trebamo pokazati da smo odlučili biti Njegovi.

Da, doista - nikada nikome nije bilo gore nego Njemu. Recimo, mom mačku koji tjedan dana nije mogao spavati zbog respiratornih problema i uginuo doslovno ubijen na veterinarskom fakultetu gdje je došao po pomoć, ali dr. Vnuk mu nije htio punktirati grudni koš, što je učinio njegov kolega dan ranije ( egotrip inat "pametnijeg" ), već ga je agresivnim palpacijskim pretragama abodmena doslovno ušokirao do smrti pred našim zapanjenim pogledima i nevjericom blokiranim umovima ... Ili svima onima gubavcima, koje majka Tereza sa svojim "odredima" nije uspjela spasiti iz jaraka pored cesta, gdje su umirali danima u najgorim septičnim mukama ... Ili malim Afrikancima - kosturima, što iznemogli od gladi i žeđi, s muhama koje im seru po očima, vegetiraju čućeći tjednima na suhoj, raspukloj zemlji, dok ih netremice nišane pogledi lešinara ? Ili bebama tuljanima, što bolno, bolno polako umiru od teških unutarnjih povreda i krvarenja, kada ih bejzbol palicama zatuku red neck people ( tu aludiram isključivo na onu kategoriju takvih, najbolje oslikanih u filmu "Easy Rider" ili " Southern Comfort " ). Sličnih, i još gorih primjera bilo bi bezbroj ... Evo još samo nekoliko ratnih : Japanci Kinezima na živo gule kožu ; Rusi nabadaju noževima zarobljenike, kojima su prethodno izvadili crijeva, pa ih svezali oko stabla i sada ih tim noževima "motiviraju" da trče oko drveta i tako ga omataju svojim crijevima .... Pa mislim, ja bih se samo zbog svojih zdravstvenih problema barem jednom, a možda i dvaput godišnje dala raspeti po istom protokolu kao Krist, samo da ostalih 362 ili 359 dana u godini budem bez bolova, potpuno funkcionalna i zdrava .... Možda bih pristala i na više tih "terapija", ako bi mi tako ostatak života donekle ličio nekoj fizičkoj 'normali'. ( Kad tako nešto kažem svojoj mami, a koja se već godinu i pol pati puno više od mene, opaljena moždanim udarom, na hodalici i u pelenama, s krvarećim vragom na dojci : "Ajme, svetogrdnice !" )

Eh ... dragi moj Kriste, što bi Ti rekao na sve to ? Možda, "inkarniran" ovaj puta u Sai Babu - upisao u prvu od dvadeset svojih " zapovijedi" za dobrim ponašanjem : " Budi nježan i ljubazan prema životinjama " ? I podsjetio na isto sasvim korektne ( ali rijetko kada tako i interpretirane ) starozavjetne zapovjedi što je Jahve dao Mojsiju ?

Istaknuo Princip Ljubavi iznad Principa Patnje, kao što je i u Bibliji ( diskretno se o tome priča ) zapisano da si to govorio ... Jer najveća je Tvoja naslada naša uzajamna Ljubav, i takva Ljubavna Žrtva u kojoj ne može biti Patnje ... Što bi, smatram, zapravo bila istinska interpretacija tvog egzemplarnog volontiranja na križu ...

Kome odgovara da se volimo, umjesto da patimo ? Megakorporacijskim poslodavcima ? Politikantskim lutkama što "mirenjem" zapravo još više rascjepljuju narode ? Religijskim liderima, što zlointerpretacijom vjere svoje narode stoljećima drže u pokornosti izrabljivača, s kojima su slizani od pojave crkvenih/ religijskih institucija, a sada taj svoj narod političkim savjetima guraju u još dublje ropstvo, te uskoumnim i uskogrudnim sagledavanjem Duhovnosti ( namjerno ) kumuliraju vjersku netrpeljivost ? Svim slugama novog svjetskog poretka ( jedne totalitarne svjetske države ), počevši od sitnih farmako- i eunijskih lobista u virtualnim sferama, pa do krajnjih likova u sjeni ( evo popisa : http://vigilantcitizen.com/latestnews/naming-names-your-real-government/ ) i onda onog Onkrajnog Zla, Tvog sluge, inkarniranog u svim Tvojim sebičnim, dvoličnim, okrutnim ili neempatičnim bićima ... što nas tjeraju da se promijenimo, ohrabrimo, ugledamo na tvog "kolegu avatara" Krišnu, koji je - osim uživanja u pjesmi i plesu, ljubavi sa svojom suprugom i noćnim kupanjima u mjesečinom obasjanim jezerima - s osobitim guštom tamanio i zle demone, samo ako bi koji slučajno taknuo u Njegove štićenike ?!!!

Ponekad se nasmiješim kada se sjetim simpatične "provale" jednog od pripadnika Hare Krišna pokreta : " Ma, dobar je Isus ... ali Krišna je faca !" ;-))

Voljela bih tu još i citirati Šimićevu pjesmu : " Otkupljenje " ... ali – koga zanima, već će ju lako naći ... :-)

A za ljubitelje poezije, posebna prigodna poslastica: http://www.prudencija.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=32:hrvatsko-religiozno-pjesnitvo-20-st&catid=3:kultura-i-knjievnost&Itemid=4

Za ljubitelje životinja : Zbog patnje kokoši, za Uskrs bez jaja !



Piše: Jupi

Ad. 24.04.2011.


Koliko je meni poznato - postoje barem tri područja koja prepoznaju i artikuliraju grešku ili grijeh, naravno s tim da se pojam greška shvaća najčešće kao tehnička greška u nekom općenito tehničko-procesnom (može i pravno-tehničkom ili računovodstveno-tehničkom) smislu, dok je grijeh - djelovanje izričito nauštrb vrednota ljudskih odnosa.
Ono što je ipak zajedničko značenje za oba termina je to, da i greška i grijeh znače - ODSTUPANJE od zadanog / dogovorenog / određenog ponašanja.

Osim toga, treba napomenuti da je prepoznavanje pojma grešeke i grijeha od izuzetne / temeljne važnosti za inteligentno i životno uspješno ponašanje, jer ako idemo i dalje u grešku bez da je ispravimo, život nam ide u destrukciju.
Dakle, u najkraćem - poznavanje / prepoznavanje pojma grešeke od esencijalne je važnosti za Život.

Ona tri područja, koja sam početno spomenuo, a koja shvaćaju i valoriziraju pojam greške ili grijeha svakako su: prirodno-tehnička znanost, društvena pravna znanost, i religijska učenja.

Meni je iz svijeta tehničkih znanosti i to iz područja Upravljanja Sustavima i procesima (Opća teorija Sustava) dobro poznata doslovno definicija koja glasi:
" Da bi neki sustav ostvarivao ciljano i upravljivo ponašanje on mora na svom rezultatu mjeriti grešku"
Prema Općoj teoriji sustava to vrijedi i za Čovjeka, odnosno i za čovjekova društva.

Religijski je od davnina prepoznat pojam i vaćnost greške, s tim da se greška, kad se radi o ljudskim odnosima, u religijskom smislu najčešće shvaća kao grijeh.
Već to vrlo davno religijsko prepoznavanje greške, odnosno grijeha samo po sebi je vrlo interesantno jer je pravo pitanje - odakle u tako davnim danima Čovjeku tako vrlo visoka, potpuno eksplicitna svijesnost o grešci, odnosno grijehu ???!!!

Kako sam već jednom prije napominjao, nisu samo grandiozne piramide i slične građevine gigantski svjedoci postojanja predpotopnih vrlo visokih civilizacija, nego je to očito i začuđujuće gigantski velika vrlo stara i to eksplicitna svijesnost o temeljnim čovjekovim aspektima, kao što je to upravo eksplicitna svijesnost o aspektu / pojmu grijeha.

Dakle sam pojam grijeha, i to da se po defaultu rađamo u grijehu, gledano iz aspekta opće teorije sustava ima - pozitivnu / naprednu aspektacjiu čovjeka, koliko god to meni i mnogima doslovno odurno bilo.

Želim reći, da nije problem u tome da nam je vrlo potrebno i visoko vrijedno prepoznavati greške i grijehe. Mislim da to nije upitno.
Ono što je problematično i upitno je to da se s tom sviješću o našoj grešnosti radi krajnje zla MANIPULACIJA.
To je potpuno isto kao i recimo primjerice s GMO razvojem.
Naime - nije pitanje da li nam je GMO tehnologija potrebna. Naravno da nam je potrebna i da nam je doslovno sudbina da ovladamo tim znanjima. Nego je problem to što se s tim GMO-om radi ljudima i prirodi krajnje destruktivna manipulacija.
Tako je isto i sa grijehom.
Problem je MANIPULACIJA ! U vrlo zle / porobljujuće svrhe !!!

Potupuno isto je i pitanje o životu kokoši, koje se u ovom postu daje kao primjer problema Čovjekova luđačkog / zlomanipulativnog i ponižavajućeg odnosa prema živim bižima oko sebe, koji ide do takvih dubina zla kao što je oduzimanje dostojanstva života.

Jer, duhovna bol i poniženje, gori su i porazniji od same fizičke boli.


Post je objavljen 22.04.2011. u 12:56 sati.