Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Male tajne dobrog zdravlja



Može li se živjeti zdravije bez prevelikih promjena i napora? Što, zapravo, znate o zdravom načinu života? Provjerite to kratkim testom koji je pred vama.
1. Što je po vama zdrava fizička aktivnost?
a. Odlazak u gimnastičku dvoranu.
b. Preskakanje konopa sa susjedovim djetetom,
c. Igranje frizbija sa svojim psom.
2. Kako definirate zdravu ishranu?
a. Konzumiranje povrća za svaki obrok.
b. Konzumiranje dvije vrste povrća pri svakom obroku,
c. Voćni napitak za doručak.
3. Što je po vama zdrava aktivnost?
a. Vježbe sklekova ili trčanje,
b. Šetnja psa nakon večere,
c. Dremuckanje subotom popodne na svom omiljenom kauču.
Vjerovali ili ne, točan odgovor na sva postavljena pitanja krije se iza i A i B i C. Prema sve snažnijem pokretu "Tajne dobrog zdravlja", uvođenje zdravih navika u svakodnevni život je mnogo lakše i jednostavnije nego što mislimo. - Točno, uz sasvim malo napora i praktično bez ikakvih drastičnih promjena možete učiniti puno za svoje zdravlje, tvrdi dr.. David Katz iz Centra za istraživanje Sveučilišta Yale. On je, inače, jedan od autora knjige: "Kako u svoj život unijeti navike koje će usporiti proces starenja i pomoći u borbi protiv bolesti, bez ikakvih velikih napora i odricanja".

Tisuće načina za promjenu

Od jutarnjeg tuširanja, pa sve do večernjih vijesti, tj.. sjedanja pred TV prijemnik na kraju dana, imate barem 2400 načina da polagano uvedete zdrave aktivnosti u svoj svakodnevni život.
- Ukoliko ste spremni napraviti tek sitne promjene, one će se izuzetno pozitivno odraziti na kvalitet vaše prehrane, na vaše svakodnevne fizičke aktivnosti, vaše sposobnosti da se nosite sa stresom i na kvalitetu vašeg sna - a to su, priznat ćete, četiri bitne komponente koje najviše utječu na naše zdravlje i koje će zasigurno unijeti pozitivne promjene u naš život, kaže dr.. Katz.
Tako će se, recimo, kratko popodnevno dremuckanje na kauču poslije napornog dana pozitivno odraziti na vaše zdravlje, pogotovo ukoliko vam nedostaje noćnog sna. Nutricionistica i stručnjak za liječenja dijabetesa Fran Grossman sa Medicinskog centra,, Mt. Sinai "u Njujorku tvrdi: - Postoji mnogo malih stvari, sitnih promjena koje možete učiniti svakog dana i koje će se pozitivno odraziti na vaše zdravlje. K. Nije nikakva novina da malim, sitnim | promjenama možete zaista učiniti mnogo. Tako je primjerice , studija objavljena 2004. godine u "Archives of Internal Medicine" došla do rezultata koji govore da uvođenje 30-minutne dnevne šetnje može spriječiti pojavu gojaznosti i svakako pospješiti skidanje viška kilograma. A, ako smatrate da je 30-minutna šetnja prevelik zalogaj za vas? Nudimo vam drugo rješenje, opet na osnovu rezultata jedne studije objavljene u magazinu "Medicine & Science in Sports & Exercise", čiji rezultati potvrđuju da 10-minutni žustri hod daje u reduciranju faktora rizika od izbijanja srčanih oboljenja jednake rezultate kao i 30-minutna šetnja .
- Sam čin prelaska iz pasivnog u aktivan način života predstavlja ogroman korak u reduciranju rizika, kaže Helene Glassberg, direktorica Centra za preventivnu kardiologiju i lipide na Sveučilištu Temple u Philadelphiji.

Promjene za stolom

I nisu samo fizičke aktivnosti način na koji možete napraviti ogromne pozitivne promjene. Isti se princip može primijeniti i za kuhinjskim stolom.
- Reduciranje unosa masnoća, te šećera, zamjena slatkiša voćem, sve su to načini za pravljenje velikih pozitivnih promjena, kaže Grossman.
Sve dok vas promjene vaših životnih navika približavaju vašem cilju, bilo da se radi o skidanju viška kilograma, reduciranju povišenog holesterola ili krvnog tlaka, ili kontroliranju nivoa šećera u krvi, nemojte posustati, malim koracima ćete, zasigurno, stići do cilja. Jer, i sami znate da nas uspješni mali početni koraci motiviraju na mnogo krupnije i veće.
- Navika konzumiranja velike količine kruha pokazatelj je da ne vodite baš previše računa o svom zdravlju, dodaje Grossman. S druge strane, pojašnjava ona, te sitne promjene za kuhinjskim stolom će se, zasigurno, pozitivno odraziti na vaše cjelokupno zdravstveno stanje.

Prva pomoć

Naravno, ne može se tvrditi da će ovi mali dječiji koraci imati jednak učinak kod svih. Prema riječima stručnjaka, ovi početni mali koraci se mogu porediti sa pružanjem prve pomoći kod krvarenja.
Dakle, najprije sami sebe provjerite - želite li uvesti promjene u svoje životne navike primjenom ovakve tehnike? Ukoliko je vaš odgovor pozitivan, Katz predlaže da počnete sa uvođenjem tri od 12 navedenih promjena i da ih uključite u svoje navike četiri dana.
Kada osjetite pozitivne promjene zahvaljujući uvedenim promjenama, dodajte i sljedeće tri. Tako ćete raditi dok ne uključite sve nabrojane promjene. Budite sigurni da ćete se u narednih nekoliko sedmica osjećati mnogo bolje.

Fizička aktivnost

Poboljšajte fizičke aktivnosti:
1. Čučnite svaki put kada podižete nešto s poda. Umjesto da se sagnete na uobičajen način, čime leđa i kičmu izlažete naprezanju, čučnite. Jer, na ovaj način koristite mišiće nogu i jačate ih.
2. Svaki put kada stanete na semaforu (ili se nalazite u autobusu koji se zaustavio na semaforu), zategnlte mišiće butina i stražnjice što više puta. (Ne brinite, nlko to neće primijetiti!) Na taj način očvrsnut ćete ove mišiće, poboljšati cirkulaciju I na kraju krajeva, skratiti dosadu dok čekate!
3. Kada se nađete u situaciji da čekate u redu, podignite jednu nogu nekoliko centimetara od zemlje. Na taj način teret se prenosi na drugu nogu, stopalo, gležanj, lisni mišić, butinu, mišić stražnjice, što pomaže zatezanju i očvrsne mišića. Svakih nekoliko minuta mijenjajte nogu.

Zagrljaj i suze

1. Poboljšajte kontrolu stresa: Zagrlite svog partnera prije odlaska na posao. Studije pokazuju da vam ovaj jednostavan čin pomaže da ostanete mnogo mirniji tijekom stresnih situacija na radnom mjestu.
2. Dobro se isplači. To je dobar podstrek za vaš imunološki sustav, reduciranje razine hormona stresa, eliminiranje depresije i zasigurno će vam razbistriti misli.
3. Dva puta dnevno radite vježbe dubokog udisanja u trajanju od tri do pet minuta.

Post je objavljen 21.04.2011. u 18:01 sati.