Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

Puno tekućine uz vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) danas se primjenjuje naveliko iu raznim oblicima. Njegova osnovna uloga je sprečavanje pojave skorbuta koji nastaje kao posljedica manjka vitamina C u organizmu. Dnevna potreba je za vitaminom C kod odrasle osobe oko 100 mg.
Mišljenja o uzimanju vitamina C u svrhu zaštite od viroza i jačanja imuniteta općenito vrlo su oprečna. Unatoč tome, iznimno se mnogo upotrebljava radi zaštite od bolesti iu stanjima pojačane potrebe za vitaminima kao što su trudnoća, dojenje, starije životno doba, oporavak nakon bolesti, pojačan tjelesni napor ... U svrhu prevencije koriste se doze od 50 do 200 mg, au terapijske svrhe od 400 do 1000 mg vitamina C.
Interakcije s hranom - nisu poznate. Međutim, dugotrajno uzimanje visokih doza može oštetiti bubrege. Dobro je znati da se velike doze prirodnog vitamina C nalaze u paradajzu, ci-trus i krumpiru, a male količine u mlijeku.
Trebalo bi se pridržavati savjeta za adekvatnu upotrebu: Tablete vitamina C preporučljivo je uzimati nezavisno od obroka, ali uz puno tekućine. Šumeće tablete najbolje je, zbog mogućnosti oksidacije, popiti odmah nakon pripreme (otapanja), a retard oblici produženog djelovanja uzimaju se cijeli (bez žvakanja i sa dovoljno tekućine).


Post je objavljen 21.04.2011. u 17:37 sati.