Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Što mi možemo učiniti za EU?

Jedan prosvjed seljaka u BrisluNisam se javljao neko vrijeme, zbog raspetosti raznim obvezama, a i dođe mi tako, da nemam baš volje. Imam svoje krize.

Nego, razmišljam sad da otvorim blog na wordpress.com, ima dodatne zanimljive mogućnosti. Pa bi mi to bila neka osnova, onda mogu sadržaje kopirati. I sad objavljujem blog paralelno na dva mjesta, ovdje i na bloger.hr, sve sadržaje coppy/paste.

Javljao bih se kraćim tekstovima, znam da imam prilično posjeta, ali prosječni posjetitelj ostane manje od minute.

Evo bilješka o Europskoj uniji, s jedne prepiske na facebooku.

Ne pitaj što EU može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za EU. :)

Stvarno, takav obrat u mišljenju bi mogao biti koristan. Nije EU sad nekakav entitet koji pada s neba, to je proces, započet prije 60 godina. Mnoge europske države našle su korisnim da se pridruže.

Mi ne "ulazimo u Europu", već smo tu. Hajdemo razmišljati - što mi možemo kreativno ponuditi svojim europskim susjedima? Kao članovi ili nečlanovi te posebne integracije.

Svi su Europljani "susjedi", Europa je mala; a nije ipak jedinstvena, niti su samo države akteri. Puno je tu socijalnih i političkih borbi i u njima ćemo sudjelovati. (Na slici: jedan prosvjed seljaka u Brislu.)

Nije poanta da im udvaramo, nego da na trezven način gradimo svoju samosvijest. Kao aktivan akter. Ne "što nas čeka u EU", nego "što ćemo činiti u EU".


Post je objavljen 21.04.2011. u 08:28 sati.