Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fsrtrsat

Marketing

Otvorena Socijalna samoposluga za najsiromašnije građane

Image and video hosting by TinyPic

Potaknuti odličnim rezultatima akcije "Mladi protiv gladi" povodom Dana borbe protiv siromaštva, Franjevački svjetovni red (FSR) i Frama grada Rijeke jučer su u Rijeci otvorili prvu trajnu Socijalnu samoposlugu za najsiromašnije građane. Tako su uoči Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana, na vrata prostora na adresi Brajda 7 na tržnici pokucali prvi korisnici stalne pomoći Centra za socijalnu skrb Rijeka, kako bi dobili besplatnu hranu, higijenske i kućanske potrepštine, ali i ono što je za neke od njih puno važnije - osmijeh i lijepu riječ volonterima, koji su s njima ispunili upitnik s mogućnošću da se ljudima sa svega 500 kuna mjesečne državne pomoći, a takvih je nešto manje od tisuću na ovom području, pomogne u rješavanju pravnih, zdravstvenih i drugih egzistencijalnih problema, kanalizirajući ih prema pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama koje mogu pomoći. Uz njih, još je bilo više onih koji koriste druge oblike socijalne pomoći, pa čak i one bez ikakve pomoći, što dovoljno govori koliko je Riječana u velikoj potrebi za onim osnovnim, a to je hrana.

Image and video hosting by TinyPic


- Korisnici će dolaziti u Socijalnu samoposlugu nakon što ih pozovemo, kako bi znali na koliko njih svakodnevno možemo raspodijeliti hranu s kojom raspolažemo. Trenutno imamo hranu, prikupljenu od vikend akcije u organizaciji Banke hrane Hrvatske, našeg strateškog partnera s kojim smo potpisali ugovor o suradnji, ali pozivamo sve građane i tvrtke da nam eventualni višak trajnih namirnica dostave od 9 do 12 sati, svakoga dana osim vikenda i blagdana, koje ćemo potom proslijediti našim korisnicima, ističu iz Franjevačkog svjetovnog reda. Ujedno se zahvaljuju Banci hrani, Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke koji je ustupio ovaj prostor na pet godina besplatnog korištenja, ravnatelju Centra za socijalnu skrb Karlu Balenoviću, te Primorsko-goranskoj županiji na dosadašnjoj pomoći projektima riječkih franjevaca svjetovnjaka, kao i, nadaju se, budućoj, s obzirom da FSR za ovaj projekt nema osigurana sredstva, a dužan je podmirivati troškove mjesečnih režija i održavanja.

Image and video hosting by TinyPic

U ovom projektu organizatori su okupili mnogobrojne volontere, kao i sadašnje i bivše korisnike riječkog prihvatilišta za beskućnike "Ruže Sv. Franje", koji sa siromašnima razgovaraju, dijele im hranu te traže načine kako im pomoći, čime se i sami osjećaju korisno da mogu drugima pomoći.

Post je objavljen 20.04.2011. u 16:15 sati.