Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

Veliko trodnevlje diljem Lijepe naše.

- Hvar, (IKA) – Na Veliki četvrtak, 21. travnja, spomendan ustanove euharistije i svetoga reda, hvarski biskup Slobodan Štambuk predvodit će svečanu Misu večere Gospodnje u 19 sati u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru. U tijeku svečane euharistije asistirat će bratimi dviju hvarskih bratovština: sv. Križa i sv. Nikole, odjeveni u svojim tunikama.

- Zagreb, (IKA) - Na Veliki četvrtak 21. travnja svečanu večernju i Liturgiju sv. Bazilija Velikoga u grkokatoličkoj konkatedrali Sv. Ćirila i Metoda na zagrebačkom Gornjem gradu predvodi križevački biskup Nikola Kekić u 18 sati.
Na Veliki petak 22. travnja u 8 sati je Jutrenja muke Gospodnje, a u 18 sati svečana Večernja s izlaganjem plaštanice.
Obredi Velike subote započinju Jeruzalemskom (nadgrobnom) jutrenjem 23. travnja u 8 sati.
U 20 sati biskup Kekić predvodi Uskrsno bdjenje, unutar kojega će podijeliti sakrament krštenja i miropomazanja odraslima: večernju s prijenosom plaštanice na oltar, liturgiju i blagoslov uskrsnih jestvina.

- Zagreb, (IKA) – Na Veliki četvertak 21. travnja vojni biskup Juraj Jezerinac predslavi u 10 sati u kapeli Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru misu posvete ulja, a u 19 sati i misu Večere Gospodnje.
Obredi Velikoga petak 22. travnja u kapeli Vojnog ordinarijata počinju u 19 sati, predvodi ih biskup Jezerinac. Na Veliku subotu 23. travnja vazmeno bdjenje je u 21 sati.

- Zagreb, (IKA) – Na Veliki četvrtak, 21. travnja misu posvete ulja u zagrebačkoj katedrali u 10 sati u koncelebraciji s biskupima i svećenicima predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
Kardinal Bozanić također će predvoditi svečanu misu Večere Gospodnje u 19 sati.

- Sisak, (IKA) – Na Veliki četvrtak misu posvete ulja u sisačkoj katedrali predslavi biskup Vlado Košić u 10 sati, a misu večere Gospodnje u 19 sati. Biskup Košić na Veliki petak predvodi u katedrali u 18 sati obrede. Na Veliku subotu bdjenje, u tijeku kojega će biskup krstiti šest odraslih osoba te četvorici podijeliti sakrament krizme, započet će u 21 sati.

- Požega, (IKA) - Na Veliki četvrtak 21. travnja u 10 sati u požeškoj katedrali misu posvete ulja, slavit će biskup Škvorčević zajedno sa svim svećenicima Požeške biskupije uz sudjelovanje predstavnika ovogodišnjih krizmanika. Istog dana navečer biskup će u katedrali predslaviti u 19 sati misu Večere Gospodnje.
Na Veliki petak 22. travnja, na požeškoj Kalvariji biskup u 9 sati predvodi pobožnost Križnog puta. A u 18 sati predvodi u katedrali obrede Velikog petka.
Na Veliku subotu 23. travnja, biskup Škvorčević predvodi u katedrali u 20 sati uskrsno bdjenje.

- Split, (IKA) – Na Veliki četvrtak, 21. travnja, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma u 10 sati misu posvete ulja te navečer u 19 sati misu Večere Gospodnje kojom započinje Vazmeno trodnevlje, s obredom pranja nogu.
Na Veliki petak, 22. travnja, u 19 sati nadbiskup predvodi svečanu Službu Muke Gospodnje i sve obrede Velikoga petka. Vazmeno bdjenje na Veliku subotu, 23. travnja, počinje u 23 sata, a predvodi ga, također, nadbiskup Barišić.

- Zadar, (IKA) - Na Veliki četvrtak, 21. travnja u 9 sati, u katedrali Sv. Stošije u Zadru zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi koncelebrirano slavlje kad će posvetiti sveto ulje koje se koristi u slavljenju sakramenata. U misi sudjeluju svi svećenici djelatni u nadbiskupiji te će na misi obnoviti svećeničko obećanje. U slavlju će sudjelovati i ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji i župni suradnici.
Na Veliki četvrtak u zadarskoj katedrali Misu Večere Gospodnje u 19 sati predvodi nadbiskup Puljić, kad će oprati noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa. Nakon mise Sveto Otajstvo prenosi se u 'Božji grob' gdje se ostaje u molitvi i klanjanju, uz pjevanje Gospina plača.
Na Veliki petak 22. travnja u 19 sati u katedrali Sv. Stošije započinje Služba Muke Gospodnje. Nakon obreda kojeg predvodi nadbiskup Puljić središtem grada (Širokom ulicom, Narodnim trgom, ul. don Ive Prodana) proći će procesija s križem od katedrale do crkve Sv. Šime. Za vrijeme procesije pjeva se prijekor 'Puče moj'.
Na Veliku subotu 23. travnja u katedrali Sv. Stošije svečano uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja započinje u 21 sat, a predvodi ga nadbiskup Puljić.

- Šibenik, (IKA) - Misu posvete ulja će u zajedništvu sa svećenicima biskupije u katedrali Svetog Jakova u 9.30 sati predvoditi šibenski biskup Ante Ivas. U katedrali Svetog Jakova biskup Ivas misu Večere Gospodnje predvodit će u 20 sati. Nakon euharistije bdjenje je do 24 sata.
Obrede Velikoga petka s procesijom oko šibenske katedrale koja je nakon obreda s početkom u 20 sati predvodit će biskup Ante Ivas.
Vazmeno bdjenje u šibenskoj katedrali počinje u 22 sata a predvodi ga biskup Ivas koji će u tijeku bdjenja katekumenima podijeliti sakramente inicijacije.

- Varaždin, (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak na Veliki četvrtak 21. travnja u 10 sati predvodit će u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu Misu posvete ulja u zajedništvu sa svećenicima Varaždinske biskupije.
Biskup Mrzljak predvodit će i Misu Večere Gospodnje u katedrali u 18 sati.

- Đakovo/Osijek, (IKA/TU) - Na Veliki četvrtak 21. travnja đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će u 9 sati u đakovačkoj katedrali-bazilici Sv. Petra misu posvete ulja u zajedništvu sa svim svećenicima Đakovačko-osječke nadbiskupije. Istoga dana navečer u 18.30 sati u đakovačkoj katedrali Misu večere Gospodnje kojom započinje Vazmeno trodnevlje, s obredom pranja nogu i prijenosom Oltarskog sakramenta, predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić. Na Veliki petak 22. travnja u 9 sati u đakovačkoj katedrali bit će pobožnost križnoga puta koju će predvoditi župni vikar vlč. Ivica Tušek. U 17 sati obrede Muke Gospodnje predvodit će župnik đakovačke župe Svih svetih vlč. Tomislav Ćorluka.
Nakon Velike subote 23. travnja obrede Vazmenog bdijenja u đakovačkoj katedrali predvodit će u 20 sati nadbiskup Srakić.

- Rijeka, (IKA) - Misu posvete ulja u katedrali Sv. Vida riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će na Veliku srijedu 20. travnja. U 10.30. u riječkoj prvostolnici okupit će se svi svećenici nadbiskupije i obnoviti svećenička obećanja.
Na Veliki četvrtak 21. travnja Misu večere Gospodnje s obredom pranja nogu nadbiskup će predvoditi u župnoj crkvi Uznesenja Marijina (Assunta), u središtu Rijeke, s početkom u 18 sati. Obredi Velikog petka u katedrali započinju u 18 sati.
Na Veliku subotu 23. travnja u katedrali nema mise, a nadbiskup će Vazmeno bdijenje predvoditi u crkvi Uznesenja Marijina u 21 sat.

- Hvar, (IKA) – Na Veliki petak, 22. travnja, hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk predvodit će liturgijske obrede u 19 sati u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru. Prigodnu propovijed održat će fra Stanko Mijić, franjevac konventualac. Liturgija Velikoga petka završit će teoforičnom procesijom po Trgu sv. Stjepana. U 15.30 sati bratimi hvarskih bratovština predvodit će pokorničku procesiju "Po Božjim grebima".

- Zagreb, (IKA) – Obred spomena Muke Gospodnje na Veliki petak 22. travnja u 18 sati u zagrebačkoj katedrali predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

- Varaždin, (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak na Veliki petak 22. travnja predvodit će Službu Muke Gospodnje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u 17 sati.

- Zagreb, (IKA) – Obrede Vazmeno bdjenja na Veliku subotu 23. travnja u zagrebačkoj katedrali u 21 sat predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

- Zagreb, (IKA) - Na Veliku subotu službu Vazmenog bdjenja u župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu predvodit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. U okviru obreda koji započinju u 20 sati bit će i krštenje katekumena.

- Varaždin, (IKA) - Varaždinski biskup Josip Mrzljak na Veliku subotu 23. travnja predvodit će Vazmeno bdjenje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu u 20 sati.

Post je objavljen 19.04.2011. u 10:07 sati.