Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prirodnakozmetika

Marketing

opadanje kose kod žena

Kosa je važan dio identiteta svake osobe. Promjene u strukturi i boji te ispadanje kose imaju za posljedicu estetske nedostatke s psihosocijalnim posljedicama većeg ili manjeg intenziteta, ovisno o psihičkoj strukturi i zrelosti ličnosti. Značajnije prorjeđenje kose, a naročito njen trajni gubitak na dlakom obraslim dijelovima kože poglavine ima za posljedicu tjeskobu, depresiju i gubitak samopoštovanja. Trajna ćelavost kod žena rjeđa je nego kod muškaraca, može se pojaviti u svim uzrastima nakon puberteta, no, ipak, je češća u premenopauzi i nakon menopauze.
  Gubitak kose i menstrualni ciklus
Dlaka na tjemenu postaje rjeđa zbog ispadanja postojeće dlake Ispadanje dlaka odvija se postepeno, pa se u početku i ne primijeti. Sama dlaka ne mijenja boju, ali mijenja strukturu. Postojeća dlaka postaje deblja i oštrija. Kod mladih žena i djevojaka nakon puberteta, pored prorjeđenja kose na tjemenu granica dlakom obrasle kože glave udaljava se od granice čela, tako da te osobe prividno imaju visoko čelo. Istovremeno se javlja pojačana dlakavost na gornjoj usni, oko bradavica dojke, na potkoljenicama, natkoljenicama i naročito na koži podlaktica. Na koži trbuha prisutna je dlakavost od pupka do dlakavosti stidne regije.
Naime, kod žena bez prisutne muške ćelavosti, granica dlakavosti stidne regije prema koži trbuha je ravna, dok je kod osoba s androgenetskom ćelavosti trokutasta, upravo kao posljedica pojačane dlakavosti kože donjeg dijela trbuha.
One imaju uredan menstrualni ciklus prvih nekoliko godina nakon ispoljavanja prvih simptoma trajne ćelavosti, a zatim nastaju promjene u menstrualnom ciklusu.
Menstrualni ciklus postaje neredovan. a menstruacije obilnije. Udate mlade žene teže mogu zanijeti, pa se javlja problem neplodnosti braka. Ultrazvučnim ginekološkim pregledom mogu se naći ciste na jajnicima. Analizom hormona spolnih žlijezda u krvi nađu se odstupanja u hormonalnom statusu.
  Ćelavost u menopauzi
Oko 37 posto žena starijih od 65 godina ima ovu vrstu ćelavosti. Ona se ispoljava na tjemenu. Kroz prorijeđenu dlaku na tjemenu vidi se koža. U toku ljetnih dana, ako se osoba izlaže suncu bez zaštite kapom ili šeširom, može nastati suncem izazvana upala kože tjemena. Slično kao i kod mlađih žena javlja se pojačana dlakavost, a u ovom dobnom uzrastu dlakavost je naročito izražena na unutrašnjoj strani natkoljenica i na koži iznad gornje usne. Kako su žene već u menopauzi, ne manifestiraju se poremećaji menstrualnog ciklusa, ali se može pojaviti pretjerana debljina.
Ova vrsta gubitka kose nasljednog je karaktera i zato se još naziva androge-netska ćelavost. Geni odgovorni za njen nastanak moraju biti prisutni u homozigotnom obliku, što znači da se isti gen za ćelavost mora naći na oba hromozoma jednog para.
  Uzrok je - u genima
Kasnije ispoljavanje simptoma bolesti u premenopauzi i postmenopauzi leži u slabijem ispoljavanju djelovanja promijenjenih gena. Rano pojavljivanje muške ćelavosti kod žena pokazatelj je jake penetrantnosti gena i ranog ispoljavanja njihovih efekata. Razlog nastanka ovih promjena je u ćelijama samog korijena dlake. Kod ovakvih osoba receptori ćelija korijena dlake pojačano su osjetljivi na djelovanje muških spolnih hormona. Treba, naime, znati da i žene imaju muške spolne hormone koje proizvodi kora nadbubrežne žlijezde, a u nekim slučajevima i policistično izmijenjeni jajnici.
Količina muških spolnih hormona u krvi kod nekih žena s androgenetskom alopecijom može biti sasvim u granicama koje se smatraju normalnim, ali receptori dlačnog korijena pojačano su osjetljivi i za te količine hormona, a pojačana osjetljivost rezultat je djelovanja određenih gena za mušku ćelavost.
  Kako se liječi
Sve promjene koje su uslovljene promjenama na genima, dakle na nasljednoj osnovi, teško se liječe, bolje reći mogu se zaliječiti, odnosno ublažiti simptomi bolesti, dok sama bolest i poremećaj ne mogu biti u potpunosti odstranjeni.
Liječenje se provodi lijekovima na bazi hormona koji imaju za cilj da zauzmu receptorna mjesta na ćelijama dlake za androgene hormone, odnosno muške spolne hormone. Takvi lijekovi imaju određenih neželjenih djelovanja i primjenjuju se oprezno, naročito kod mlađih osoba. Kod žena u menopauzi, gdje hormoni ne mogu više djelovati na menstrualni ciklus, primjena takvih lijekova je jednostavnija, a samim tim i češća.
  Potrebne pretrage
Pored detaljnog dermatološkog pregleda, potrebno je uraditi trihogram, odnosno mikroskopsku analizu ćelija korijena dlake, zatim pregled ginekologa, ultrazvučni pregled jajnika i kore nadbubrega, hormonalni status jajnika, hipofize i kore nadbubrega kao i rendgenski snimak hipofize.


Post je objavljen 15.04.2011. u 10:44 sati.